Stadsverwarming krijgt belangrijke rol tijdens staatsbezoek Deense kroonprins en -prinses

Geplaatst op 15 juni 2022 door Redactie

Op maandag 20 en dinsdag 21 juni bezoekt de Deense kroonprins en -prinses Nederland voor een staatsbezoek en handelsmissie. Tijdens het bezoek staat onder andere groene energie centraal, waarvoor kroonprins Frederik en kroonprinses Mary ook een conferentie met toonaangevende Deense bedrijven zullen bijwonen. Een belangrijke rol wordt tijdens de conferentie verzorgd door Kingspan Benelux, onderdeel van het Deense concern Kingspan Logstor en dé kennis- en oplossingspartner in stadsverwarming en energie-efficiëntie.

Naast digitale gezondheid is de transitie naar groene energie een van de belangrijke thema’s die tijdens het bezoek centraal staan. Tijdens het event zal dan ook veel aandacht uitgaan naar stadsverwarming op basis van de successen en learnings uit Denemarken, een land dat koploper is als het gaat om de transitie naar groene energie. In Denemarken is 70% van de huishoudens aangesloten op stadsverwarming. In 2030 moet ook 25% van de Nederlandse huishoudens aangesloten zijn op deze wijkverwarming in plaats van de huidige 5%. Met meer dan 60 jaar ervaring speelt het Deense Kingspan Logstor een belangrijke rol in deze transitie als leverancier van de geïsoleerde leidingen die nodig zijn om stadsverwarming te implementeren.

Bij stadsverwarming wordt afvalwarmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval gebruikt om via een ondergronds leidingnet huizen of bedrijven te verwarmen. Stadsverwarming is daarmee een duurzamer alternatief voor losse cv-ketels op gas. Nederland staat de komende jaren voor grote uitdagingen bij de transitie van een energiesysteem op fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Op 1 juni heeft de Nederlandse regering dan ook besloten om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. In dit beleid zijn doelstellingen beschreven om het aandeel via stadsverwarming verwarmde gebouwen in Nederland op 25% te krijgen in 2030.

Volgens Patrick van der Stigchel, Sales Director LOGSTOR Solutions Benelux van Kingspan, kan dit echter alleen worden bereikt door een intensivering van samenwerking tussen alle belanghebbenden in de waardeketen. Hij zegt: “Het is dan ook geweldig dat Deense en Nederlandse wetenschappers, ceo's en beleidsmakers van verschillende organisaties deelnemen aan deze conferentie en met elkaar in gesprek gaan om te leren, te delen en elkaar te inspireren.”

Verantwoorde weg naar de toekomst

Van der Stigchel zegt zeer vereerd te zijn met de officiële uitnodiging om deel te nemen aan de conferentie met thema ‘Partnering for Green and Smart Solutions’: “We zien dit als een erkenning dat we worden gezien als een belangrijke kennis- en oplossingspartner in stadsverwarming en energie-efficiëntie, en kijken ernaar uit om ons perspectief over wat een verantwoorde weg naar de toekomst zou kunnen zijn uit te wisselen met alle deelnemers.”

Niet alleen de Raad van Bestuur van Kingspan Logstor zal aanwezig zijn tijdens de evenementen, ook het Nederlandse management zal verschillende onderdelen van het programma actief deelnemen. Het handelsprogramma bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder rondetafelgesprekken, netwerkdiners en seminars.

Meer focus op eigendomskosten, kan energietransitie versnellen

Nederland en Denemarken delen een innovatieve mindset, een focus op duurzaamheid, digitale oplossingen en geavanceerde technologie, evenals begrip voor publiek-private samenwerkingen. Beide landen delen ook hoge ambities bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en staan in de toekomst voor vergelijkbare demografische uitdagingen. “Met Kingspan spelen we hierop in. We zien nog veel voorbeelden van energiebedrijven en overheden die investeren in het systeem met de laagste investeringskosten of doorgaan met het bouwen van hun stadsverwarming netwerk op dezelfde principes als altijd, ongeacht of dit daadwerkelijk leidt tot hogere totale kosten van eigendom. Kingspan wil de focus van ingenieurs en besluitvormers verleggen naar een meer geavanceerde benadering en analyse van de totale eigendomskosten”, aldus Van der Stigchel.

Om dat te kunnen bereiken heeft het bedrijf de Logstor Total Cost of Ownership (TCO) tool ontwikkeld. Deze tool vergemakkelijkt een betere besluitvorming door het genereren van beter geïnformeerde modellen naar de beste keuze van voorgeïsoleerde leidingsystemen. De tool berekent de totale eigendomskosten inclusief investeringen voor voorgeïsoleerde materialen, graafwerkzaamheden, installatie en bedrijfskosten voor warmteverlies en koolstoftoeslag en biedt ook online technische ondersteuning. Op basis van de aannames worden ingenieurs en besluitvormers begeleid naar de juiste keuze in leidingsystemen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement