Spraakmakende WKO-systemen onder de loep tijdens Dutch Green Building Week

Geplaatst op 28 augustus 2017 door Redactie

Tijdens de Dutch Green Building Week, van 25 tot en met 29 september, organiseert het Gebruikersplatform Bodemenergie samen met zijn partners een inspirerend programma. Tijdens een drietal seminars, verspreid door het land, kunnen deelnemers kennismaken met drie uiteenlopende, innovatieve WKO-systemen die stuk voor stuk spraakmakend zijn.

Thermische balans herstellen

Zo organiseert het platform een seminar bij de Hermitage in Amsterdam. De Hermitage heeft een inventieve oplossing gevonden om zijn restwarmte te hergebruiken: zij levert deze aan de nabijgelegen Hortus Botanicus. De Hortus kan die de warmte goed gebruiken in haar botanische kassen. Extra bijzonder is dat de Hermitage op haar beurt de koude retour krijgt van de Hortus Botanicus. Dit seminar illustreert hoe de beide partijen samen de thermische balans in de bodem kunnen herstellen en handhaven. Het project werd in 2016 in bedrijf gesteld en is in februari 2016 bekroond met de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 van de provincie Noord-Holland. Bovendien werd Taeke Kuijpers, directeur van de Hortus Botanicus, genomineerd voor de WKO Duurzaamheid Award 2016.

Energie opwekken met drinkwater

Bij de Fontys hogeschool Tilburg organiseert het gebruikersplatform een seminar over een innovatief project waarbij een onderzoek loopt naar het winnen van energie uit het drinkwaterleidingnet. Warmte en koude uit drinkwater (WKD) bezit in potentie ook een hoeveelheid thermische energie die in combinatie met een WKO kan worden benut. De samenwerkingspartners van dit projecten lichten de toekomstige kansen van deze bijzondere methode toe.

Minutieus WKO-beheer onder winkelcentrum

Een derde bijzondere toepassing van een klimaatinstallatie met WKO is dat van winkelcentrum Hoog Catharijne. Met 26 miljoen bezoekers het drukst bezochte winkelcentrum van Nederland. Dat betekent dat de bronnen van dit WKO-systeem middenin het drukke stadscentrum van Utrecht liggen. En dat vraagt om zeer specialistische kennis tijdens de bouw, maar ook nu nog tijdens het beheer. Wat daar allemaal bij komt kijken, horen deelnemers tijdens dit seminar.

Aanmelden voor de seminars

Bezoek de website www.gebruikersplatformbodemenergie.nl. voor alle details van de Dutch Green Building Week-seminars. Geïnteresseerden kunnen zich voor de seminars aanmelden via het online aanmeldformulier op www.gebruikersplatformbodemenergie.nl. Leden van het gebruikersplatform hebben gratis toegang. De kosten voor deelname van niet-leden bedragen € 150,– exclusief BTW. Lid worden van het gebruikersplatform kan natuurlijk ook. Voor slechts € 200,– per jaar kunnen twee

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement