Speciale Hoog Temperatuur warmtepomp voor SS Rotterdam

Geplaatst op 08 mei 2018 door Redactie

Al van grote afstand maakt de SS Rotterdam een imponerende indruk. En dat is natuurlijk niet zo vreemd voor het voormalige passagiersschip met een lengte van 227 meter, een breedte van 28 meter en een hoogte van 50 meter. De SS Rotterdam, geschikt voor 1457 passagiers, voer tussen 1959 en 2000 op de trans-Atlantische lijnvaart. (Holland-Amerika-Lijn HAL).Vanaf 2008 ligt het stoomschip aan de Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven. Omgebouwd tot hotel (250 kamers) en met restaurants, feestzalen, vergaderruimten, kantoren, een theater en een museum. Je zou het een drijvende stad kunnen noemen waarbij grote hoeveelheden energie worden gebruikt.

Een milieuscan, uitgevoerd door ENGIE in opdracht van eigenaar West Cord Hotels, maakte duidelijk dat er op energiegebied nog veel winst viel te behalen. En daarbij ging het onder meer om beperking van energieverlies door de dikke leidingen die werden gebruikt. Leidingen die bij vloed onder water komen te liggen, waardoor de leiding afkoelt en energie voor een deel letterlijk tussen wal en schip verdwijnt. Met andere woorden maak de energievoorziening veel minder afhankelijk van het energiestation op de wal door iets op het schip te creëren. De oplossing: het plaatsen van een warmtepomp aan boord, maar dan wel een speciaal door NRGTEQ ontwikkelde warmtepomp.

Niet gelijk overtuigd

Bas de Koning, technisch beheerder bij ENGIE en al jaren werkzaam op de SS Rotterdam, was niet gelijk overtuigd. Sterker nog, zijn eerste reactie destijds was ‘Dit kan toch helemaal niet.’ Inmiddels draait de warmtepomp een aantal maanden en, hoewel je pas na ongeveer een jaar een reëel beeld hebt, ziet het er prima uit en staat nog steeds overeind dat de investering in twee tot drie jaar wordt terugverdiend. “Bovendien realiseren we een besparing van 10% op de vaste energiekosten omdat er minder vermogen van het warmtenet nodig is.”

”Los van de afmetingen en het naar binnen loodsen van de warmtepomp vormde het geluid, of liever het reduceren van geluid, een belangrijke opgave.”

Bas de Koning: “Ik had van collega’s wel het een en ander over warmtepompen van NRGTEQ gehoord, maar ja dit is toch wel een verhaal apart. En dan was de temperatuur nog niet eens de grootste uitdaging. Hoe krijgen we de pomp naar binnen? Als je bedenkt dat de smalste doorgang slechts 78 centimeter breed is.” Martan van Meurs, van NRGTEQ, glimlacht en vult aan: “Het was in letterlijke zin echt passen en meten, maar voor alles is een oplossing. Zo ook hier. Los van de afmetingen en het naar binnen loodsen van de warmtepomp vormde het geluid, of liever het reduceren van geluid, een belangrijke opgave. We hebben immers te maken met een stalen schip. Ook daarin zijn we goed geslaagd.”

NRGTEQ TNG80-HT Special Hoog Temperatuur warmtepomp

NRGTEQ ontwikkelde voor deze toepassing een volledig traploos modulerende warmtepomp die met een gemiddeld brontemperatuur van 10°C een cv-uitvoer van maximaal 80°C(!!) kan bereiken. In grote hoeveelheden en, indien gewenst 24 uur per dag. Ideaal voor onder meer de tapwatervoorziening van het hotel. Beide zijden van de warmtepomp worden optimaal benut. Zo wordt tijdens de productie van warm water, het koud watercircuit voor de koeling van de hotelkamers als bron voor de warmtepomp gebruikt. Hetgeen leidt tot een reductie van afname van koeling uit het stadsnet. Koelen en verwarmen met een dubbel rendement dus!

“Koelen en verwarmen met een dubbel rendement dus!”


NRGTEQ ontwikkelt en produceert al jaren hoogwaardige en technologisch geavanceerde warmtepompsystemen. Inmiddels succesvol toegepast in tal van gebouwen. En daar mag de SS Rotterdam aan worden toegevoegd. Een gebouw? Jazeker, vanaf het moment dat dit majestueuze schip vast aan de wal lag en niet meer kan varen, is dit ook een gebouw. Maar dan wel een heel bijzonder gebouw, een gebouw waar Rotterdam trots op mag zijn.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement