Snel en foutloos kranen installeren

Geplaatst op 22 februari 2022 door Redactie

‘Dat is handig, dat willen wij ook’

Installateurs die Hans Hoenselaar met zijn zelf ontwikkelde Plumbertool aan het werk zien, zeggen: Dat is een mooi en handig ding, dat willen wij ook. Waar koop je die? De Plumbertool is een handig hulpmiddel om wandmengkranen en wastafelaansluitingen snel en foutloos te installeren. „De Plumbertool heeft een holte aan de onderkant, die zet je op de buis van de wastafelafvoer”, legt hij uit. „De leidingen van aan- en afvoer van warm en koud water komen door dit hulpmiddel automatisch waterpas en op de juiste afstand van 150 mm uit elkaar te zitten. Met of zonder muurplaten, het kan niet meer foutgaan.”

„We doen veel onderhoud en service”, zegt Hoenselaar van Hans Hoeselaar Installatietechniek. „Leidingen zitten zelden echt recht en op dezelfde hoogte in de muur. Als je bij mensen thuis, hotels, bedrijven en instelling en dergelijke rondkijkt dan zie je vaak dat de aansluitingen scheef zitten. De kranen zitten daardoor vaak scheef op de muur en gaan achter de rozetten lekken.

„We waren geregeld de problemen van anderen aan het oplossen. Het installeren van kranen moet toch makkelijker en beter kunnen, dacht ik."

We waren geregeld de problemen van anderen aan het oplossen. Het installeren van kranen moet toch makkelijker en beter kunnen, dacht ik. Zo is het idee voor de Plumbertool ontstaan. We hebben met heel veel installateurs gesproken over het installeren van kranen. Om deze echt goed recht te zetten, vergt vakmanschap en het duurt lang. Tegenwoordig staat het installeren onder tijdsdruk. Daarom is snelheid is heel belangrijk. Elke tijdwinst bespaart geld en niet te hoeven hakken en opnieuw maken bespaart nog meer geld. Tijd om met een oplossing te komen die het installeren snel, makkelijk en foutloos maakt. Het werkt heel simpel. Het kan maar op één manier. Je zit dus altijd goed, qua waterpas, diepte en gelijkzijdig uit de muur komen. Bovendien hoef je niet gekwalificeerd te zijn om met de Plumbertool te werken. Iedereen kan het.” Bekijk hier het montagefilmpje.


Prototype

De ontwikkeling van de Plumbertool is begonnen met een stalen hoeklijn waar een waterpas op gelegd kon worden. „Het prototype van de Plumbertool was een simpel ding”, laat Hoenselaar weten. „Ik wilde proberen of wat ik in gedachte had ook echt werkte.” Hoenselaar heeft een uitgebreide werkplaats en beschikt over eigen draai- en freesmachines.

„Het prototype van de Plumbertool was een simpel ding. Ik wilde proberen of wat ik in gedachte had ook echt werkte.”

 Hierdoor kon hij de stalen versie elke keer aanpassen en precies zo maken zoals hij het wilde hebben. „Daarna ben ik met het uitbalanceren begonnen met de sleufgaten”, legt hij uit. „Toen kwamen de stelbouten erbij. Dat was al bijna perfect. Maar de Plumbertool zat nog te dicht op de muur. We hebben er nokjes achter gemaakt, zodat de afstand tot de muur ook automatisch bepaald wordt. Het apparaat heeft een ingebouwde waterpas, zodat het waterpas plaatsen ook heel eenvoudig is.” Bij een complete badkamer heeft de installateur meestal drie Plumbertools nodig, voor elke kraan één. Als de Plumbertool op z’n plek zit, dan smeert de installateur de buizen aan met snelcement. Na de schaft is dat hard en kunnen de Plumbertools eraf en bij de volgende badkamer gebruikt worden.


Altijd met techniek bezig

Hoenselaar (63) zit sinds zijn vijftiende al in het installatievak. Hij is altijd met techniek bezig en is steeds op zoek naar betere oplossingen. Hoenselaar heeft meer uitgevonden, zoals een warmtewisselaar die de restwarmte uit de rookgassen van een cv-ketel haalt. „Die is voor mijn werkplaats bedoeld om te laten zien dat het werkt, maar deze warmtewisselaar past in principe achter alle gasgestookte ketels”, legt hij uit. „Er zijn al grote ketelfabrikanten bij mij geweest die interesse hebben. Ook de Plumbertool komt voort uit de praktijk. Als ik er niet zeker van was geweest dat het werkte, had ik het niet gedaan. Het prototype werkte al perfect, op het gebied van snelheid en nul fouten. Onze monteurs werken niet meer zonder Plumbertool. Op dit apparaat zit eveneens een internationaal octrooi.”

Duurzaam en kosten

De volgende stap was om te onderzoeken wat het kost om de Plumbertool op de markt te brengen. „We kwamen op kunststof uit”, zegt Hoenselaar. „Het hulpmiddel moest ook duurzaam zijn. We hebben daarom gekozen voor spuitgieten met als grondstof kunststoffen van gerecyclede apparaten. De aanschafkosten vallen mee.

„We hebben daarom gekozen voor spuitgieten met als grondstof kunststoffen van gerecyclede apparaten.”

Als je een complete badkamers maakt met één Plumbertool, heb je de aanschafkosten er al uit. Met de inkoop spaar je al 4,50 euro per kraan uit aan materiaalkosten op een montagebalk. Bovendien zijn die er in één maat. Met de Plumbertool kun je 14, 16 en 20 x ½” opzetten. Als je hem 3 keer gebruikt, dan is die al terugverdiend. De tijdwinst op het afstellen en afmonteren is minstens 20 minuten. En hij zit altijd goed, dus nul risico.” De Plumbertool wordt in Nederland geproduceerd bij Pekago in Goirle en is te koop bij Wasco.

Maatwerk

Hans Hoenselaar Instalatietechniek bestaat 25 jaar en houdt zich bezig met loodgieterswerken, dakdekken en verwarming voor particulieren en bedrijven. Zijn zoon werkt ook mee in het bedrijf. „We maken van alles”, zegt Hoenselaar. „We kunnen in onze werkplaats ook alles van metaal maken. Er komen klanten bij ons die leidingmaten en flenzen of iets dergelijks nodig hebben die niet meer bestaan. Dan draaien we zelf een flens of ander gewenst onderdeel op de juiste maat. Het is leuk dat we oplossingen kunnen bieden. Bij oude gebouwen komen we zelf ook dingen tegen die niet meer gemaakt worden. Dan maken we ze natuurlijk ook zelf. Als je vak je hobby is, heb je daar geluk mee. Dat maakt het werk fijn.”

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

martijn

3 maart 2022 om 16.06 uur

mooi ding maar leiding zagen en wel eens van een gemini beugel gehoord, is wat steviger..

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement