Snel en efficiënt je koellastberekening maken

Geplaatst op 30 mei 2023 door Redactie

Weet jij hoe je de benodigde capaciteit voor de airco bepaalt en het juiste soort aircosysteem kiest? Een koellastberekening maken helpt je hierbij.

Het is belangrijk om een koellastberekening te maken omdat de airco dan het meeste rendement levert en een optimaal binnenklimaat creëert. Soms is die berekening heel eenvoudig, maar soms is die vrij ingewikkeld.
Koellastberekening maken voor eenvoudige projecten zoals wanneer je een aircosysteem plaatst in een enkele slaapkamer of een standaard woning, kun je met een simpele koellastberekening goed bepalen wat je nodig hebt: h x b x d x de warmtefactor (W/m³). Voor die warmtefactor heb je keuze uit drie opties:

  • Het meest gebruikelijk is 40 Watt/m³, voor een standaard, redelijk geïsoleerde ruimte, zoals een slaapkamer.
  • 30 Watt/m³ pas je toe voor zeer goed geïsoleerde ruimten of als er bijvoorbeeld nauwelijks ramen aanwezig zijn.
  • 50 Watt/m³ gebruik je voor als de ruimte niet tot nauwelijks is geïsoleerd, enkel glas heeft of bijvoorbeeld als er constant veel mensen in de ruimte aanwezig zijn.


Werk je aan een groter of ingewikkelder project, dan is een simpele koellastberekening niet voldoende. Denk aan bijvoorbeeld een compleet huis met zonwering, ruimten waar heel veel computers staan of panden waarin op verschillende momenten gedurende de dag verschillende hoeveelheden mensen aanwezig zijn. Al die factoren neem je mee in je koellastberekening. Als installateur zelf zo’n complexe berekening uitvoeren is lastig. Je hebt er dure en ingewikkelde software voor nodig. Het kost je bovendien veel tijd, terwijl de drukte al groot genoeg is in de branche en je ook andere werkzaamheden te doen hebt.

Besteed je de berekening graag helemaal uit, of wil je even overleggen of iemand die met je meekijkt? De experts van Rensa staan voor je klaar. Meer weten?
Ontdek het hier


Reacties

Ewout Muntz

1 juni 2023 om 10.20 uur

ik sluit me geheel bij Hans aan. Zeker bij het koelen en verwarmen met airco's warmtepompen ed zij goede berekeningen noodzaak. Ik geef al jaren adviezen en wamteveriesberekeningen, koudelastbrekeningen ed en zie nog steeds de oude sigarendoosjes methode opduiken . Misschien dat de groothandel niet op de stoel van de installatie ontwerper moet willen zitten.

hans willemse

1 juni 2023 om 09.35 uur

wat een grote onzin, reeds vele jaren bestaat er een eenvoudige koellast berekening en die moet worden gehanteerd en natuurlijk niet op basis van de inhoud van een ruimte. Denk hierbij aan wel of niet (buiten) zonwering en op welke windrichting de ruimte ligt. Denk hierbij ook aan welke apparatuur in een bepaalde ruimte die warmte ontwikkeld (b.v. computer(s). De inhoud van de ruimte komt pas aan de orde nádat er een koellast berekening heeft plaatsgevonden en moet dan in relatie met een bepaalde airco worden beoordeeld immers een airco verplaatst lucht en meer van 10 x de inhoud van de ruimte mag niet anders wordt een ergelijke luchtverplaatsing ervaren !!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement