Slimmer, comfortabeler en veiliger wonen? Meer verkoopkansen!

Geplaatst op 13 oktober 2017 door Redactie

Herkenbaar voor veel installateurs: consumenten vragen steeds vaker naar slimme apparaten die hun huis slimmer, comfortabeler en veiliger maken. Honeywell speelt hierop in met de Lyric-serie met producten die optimaal op elkaar zijn afgestemd. De Lyric T6 was hiervan het eerste product dat op de markt kwam.

Deze programmeerbare thermostaat heeft een geïntegreerde wifi-verbinding, een intuïtief touchscreen en slimme, energiebesparende eigenschappen. Met functies als geofencing stelt de thermostaat de temperatuur automatisch naar beneden bij wanneer de bewoner een bepaald gebied rondom het huis verlaat. De reviews en ook de reacties van gebruikers van de Lyric T6 zijn lovend, en veel installateurs bieden de thermostaat standaard aan – en met succes. Honeywell breidt de Lyric-serie nu stap voor stap verder uit. Dit jaar kwamen daar de Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector en de Lyric C1 Wi-Fi Beveiligingscamera bij. Alle Lyric-producten zijn gemakkelijk te gebruiken en te bedienen via één mobiele app voor smartphone en tablet.

Eenvoudige installatie

De Lyric T6, de nieuwste thermostaat van Honeywell, werd vorig jaar geïntroduceerd. Hij is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: bedraad (Lyric T6) en draadloos (Lyric T6R). De ketelmodule is dankzij de opklapbare bedradingsklep moeiteloos te plaatsen, zowel op de wand als op een inbouwdoos. De thermostaat is universeel toepasbaar en geschikt voor zowel 24-230V aan-/uit- en OpenTherm-toestellen als stadsverwarming.

Net als de Chronotherm Touch is de Lyric T6 zo te programmeren dat hij aan- en uitgaat op de tijdstippen die de bewoner zelf instelt. Dat instellen kan handmatig op het display van de thermostaat, en ook via de Lyric-app. De Lyric T6 is hiermee een slimme thermostaat, die ook ‘gewoon’ functioneert als reguliere klokthermostaat.

Slim energie besparen

De Lyric T6 en de bijbehorende Lyric-app helpen gebruikers dankzij diverse programma’s en functies automatisch energie te besparen. Het product wordt standaard geleverd met een zevendaags klokprogramma met zes perioden per dag. Daarnaast is de Lyric-app uitgerust met geofencing.

Deze functie past de temperatuur automatisch aan op basis van de locatie van de smartphone van de gebruiker. De Lyric T6 weet zo automatisch wanneer de bewoner richting huis gaat en zorgt ervoor dat de verwarming op de juiste temperatuur is voor een comfortabele thuiskomst.

En omgekeerd werkt het ook. Want merkt de thermostaat dat de bewoner een bepaald vooraf ingesteld gebied verlaat, dan zet hij de verwarming lager, om verspilling van energie te voorkomen. De gebruiker stelt zelf een voorkeurstemperatuur in voor wanneer hij aanwezig is en voor wanneer hij niet thuis is.

Achterblijvende gezinsleden hoeven trouwens niet in de kou te zitten, door voor elk gezinslid met een smartphone een eigen Lyric-account aan te maken. De T6 weet dan dat hij nog geen actie hoeft te ondernemen als slechts een van de bewoners vertrekt.

Nog slimmer: Works With Honeywell

In het kader van zijn Works With Honeywell-programma ging Honeywell dit jaar samenwerkingen aan met verschillende marktleiders op het gebied van connected home-producten. Zo was de T6 bij zijn introductie al compatibel met If This Then That (IFTTT) en met Apple HomeKit, een universele taal die slimme apparatuur verstaat, ondersteunt en bedient via Apple’s voice assistant Siri.

En er is nu ook een koppeling met Apple Watch mogelijk, zodat gebruikers via hun horloge contact kunnen maken met hun thermostaat. Aan de lijst met koppelingspartners werd dit jaar ook Amazon Echo toegevoegd. Met Alexa – de cloud-based virtuele assistent van Amazon – kan een huiseigenaar zijn thermostaat en andere smart devices met spraakcommando’s aansturen via een draadloze speaker.

Als laatste kondigde Honeywell onlangs de samenwerking met Google aan. Eigenaren van een Google Home kunnen hiermee hun Lyric-thermostaat bedienen met de simpele woorden “OK, Google, …” en zo bijvoorbeeld met hun stem opvragen wat de temperatuur in huis is en deze eventueel direct aanpassen.

Basis voor smart home

De twee nieuwe producten van Honeywell zijn een mooie aanvulling op de Lyric T6-thermostaat. Het eerste product is de Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector. Dit apparaat houdt vorstomstandigheden en ophanden zijnde vochtproblemen in de gaten via een kabel met ingebouwde sensoren.

Bij detectie van bijvoorbeeld lekkage klinkt er een sirene van 100 dB. Bovendien ontvangt de bewoner direct een notificatie via de Lyric-app, zodat hij of zij bij afwezigheid bijvoorbeeld een familielid of buur kan inschakelen. De Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector is een one-box-oplossing die direct te verbinden is met het wifinetwerk; een aparte hub is niet nodig. Daardoor is het product eenvoudig en binnen enkele minuten te installeren. En dat kan overal in huis, aangezien de detector werkt op batterijen.

Naast deze Lyric W1 is er de Lyric C1 Wi-Fi Beveiligingscamera. Deze camera legt ongebruikelijke bewegingen in huis vast en waarschuwt de bewoner daarover via de Lyric-app, zodat hij of zij snel actie kan ondernemen in geval van nood. De C1 beschikt ook over slimme geluidsdetectie, waardoor de camera het alarm van rook- en koolmonoxidemelders herkent en hierbij direct een notificatie kan versturen.

Daarnaast is het mogelijk twee digitale-detectiezones in te stellen, zodat de C1 weet dat hij bewegingen als die van bijvoorbeeld een plafondventilator moet negeren. De ingebouwde luidspreker maakt tevens tweewegcommunicatie mogelijk. De Lyric C1 werkt via 220V-voeding.

Meer verkoopkansen

Dat al deze producten zijn te bedienen via dezelfde Lyric-app, betekent dat de leercurve voor nieuwe producten kleiner is, omdat alle Lyric-producten de bekende Honeywell-interface hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat de producten van elkaar afhankelijk zijn. Installateurs kunnen elk individueel Lyric-apparaat dus aanbieden aan elke klant die erom vraagt.

En dat maakt het voor installateurs makkelijker om hun business uit te breiden. Dat is ook wat nu in de markt gebeurt: installateurs die in het afgelopen jaar Lyric T6-thermostaten installeerden, verkochten ook veel bijpassende C1-camera’s en W1-waterlekdetectoren.

Om welk product het ook gaat, het uitgangspunt van deze producten is altijd om huiseigenaren gemoedsrust te bieden, ook als ze niet thuis zijn. Zo is de Lyric-serie de basis voor een smart home: een slimmer, comfortabeler en veiliger thuis. Installateurs die willen inspelen op de vraag van consumenten, zitten dus goed met de Lyric-producten.