Slimme ventilatie voor exclusief wooncomplex in Amstelveen

Geplaatst op 22 oktober 2020 door Redactie

Aan het Handelsplein in Amstelveen wordt de laatste hand gelegd aan project Up Mountain; een exclusief woongebouw met zes woonlagen en 45 appartementen. Het project rijst op bovenop een zeslaagse parkeergarage. In opdracht van bouwkundig aannemer AKOR zorgt ventilatiespecialist Duco voor een gezond binnenklimaat in alle appartementen.

Up Mountain is een appartementengebouw met exclusieve nieuwbouwappartementen, gerealiseerd bovenop de nieuwe parkeergarage van Hudson’s Bay. Met ruime, omgaande balkons en een schakering aan grote terrassen verheft dit woongebouw zich als een dynamisch bergdorp boven het winkelgebied. De gevels met grote glaspartijen zijn voorzien van aluminium kozijnen en triple-beglazing. Om een aangenaam binnenklimaat te creëren, kon een intelligent ventilatiesysteem niet ontbreken. De ontwikkelaar koos heel bewust voor een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem.

Natuurlijke ventilatie met zonesturing

“Ventilatiesystemen worden steeds meer vraaggestuurd”, vertelt Keimpe van der Wal, technisch commercieel adviseur bij Duco. “Er wordt alleen geventileerd als het daadwerkelijk nodig is. Vraaggestuurde systemen leveren al een fikse energiebesparing op ten opzichte van continu draaiende ventilatiesystemen. Door gebruik te maken van natuurlijke luchtstromen kan er nóg meer bespaard worden op energie.

” Ventilatiesystemen worden steeds meer vraaggestuurd”

De DucoBox Focus met zonesturing vormt het kloppend hart van het systeem. Deze ventilatiebox met interne regelkleppen onderscheidt zich van een traditionele ventilatiebox door regeling op de luchtafvoer per ruimte. Gezoneerd ventileren leidt tot kleinere ventilatiehoeveelheden en dus minder ‘ventilatieverliezen’. Het verwarmingsgebruik wordt zo tot een minimum herleid. Het resultaat? Een optimaal thermisch comfort in alle leefruimtes. Elektronisch gestuurde toevoerroosters voorzien de droge ruimtes van verse buitenlucht.”

Elektronisch gestuurde ventilatieroosters

“De uitdaging bestond erin om het ventilatierooster discreet te integreren in de triple-beglazing van de schuifpuien”, gaat Van der Wal verder. “Voor woongebieden langs drukke invalswegen, waar geluidsoverlast een rol speelt, vormen susroosters de perfecte oplossing. Ze voorzien de binnenruimte continu van verse buitenlucht via de gevel en dat zonder geluidsoverlast.

“Voor woongebieden langs drukke invalswegen, waar geluidsoverlast een rol speelt, vormen susroosters de perfecte oplossing"

Voor Up Mountain bedachten we bij Duco een custom-made oplossing met elektronisch gestuurde susroosters. Het vlakke rooster TronicMiniMax werd op het glas geplaatst, waardoor hij zich perfect leent voor schuifdeuren. Met dit susrooster ervaren de bewoners binnenshuis zowel een prettige, natuurlijke ventilatie als een aangename rust”, besluit Van der Wal”

Tekst: Vincent Vandeputte

Foto's: Duco

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement