Slimme technologie ondersteunt het ‘beste terras van Nederland’

Geplaatst op 05 juli 2018 door Redactie

Grandcafé ’t Gerecht in Heerenveen, deze week uitgeroepen tot winnaar van de Terras Top 100, dankt die titel mede aan slimme gebouwautomatisering. Al een aantal jaar geleden beseften de eigenaren dat techniek bijdraagt aan het comfort dat zij hun klanten willen bieden. Samen met Heinsius Electrotechniek uit Heerenveen creëerden zij specifieke gebouwautomatisering voor het terras die het comfort sterk verhoogt, maar ook het gemak voor de medewerkers en de exploitatie van het grandcafé verbetert.

Op het grote terras, dat aan de voorzijde en aan een zijkant bevindt, zijn 260 zitplaatsen. In de zomer zit je overal comfortabel, in de zon of onder grote parasols. Maar ook op koude avonden of op gure dagen in het najaar en de winter is het er zeer comfortabel. Dit komt door de heaters die, op initiatief van KNX-gestuurde aanwezigheidssensoren, automatisch aanslaan wanneer gasten zich op het terras nestelen en de buitentemperatuur zich onder de ingestelde ondergrens bevindt. Omdat de heaters alleen aan staan als de sensoren mensen detecteren, wordt er geen onnodige energie verbruikt. Is het terras weer verlaten dan gaan ze automatisch uit. Het bedienend personeel kan zich daardoor richten op hun belangrijkste taak: de gasten bedienen.

Automatisch gasten waarnemen

Naast de geautomatiseerde heaters installeerde Heinsius Elektrotechniek ook sensoren onder de parasols op het terras aan de voorzijde. Die sensoren zorgen dat het bedienend personeel via de KNX-gestuurde automatisering meteen een seintje krijgt als ze mensen waarnemen die op het terras plaatsnemen. Zo hoeven bezoekers nooit lang op bediening te wachten. Ook de verlichting en de audio-installatie zijn geautomatiseerd. De eigenaren weten hoe bepalend een sfeer is om gasten op hun gemak te stellen. Daarom bevat de automatisering meerdere scenes die op diverse momenten van de dag een nieuwe sfeer oproepen.

Altijd gezellig verlicht

"Afhankelijk van het tijdstip gaan bepaalde lampen aan of juist uit. Ook de muziek past zich aan bij de scene die op dat moment wordt opgeroepen. Daar heeft het personeel geen omkijken naar”, zegt systeem integrator Hedser Heinsius. “Met een zo’n scene zorgen we dat het binnen in de zaak altijd goed en gezellig verlicht is. Zo kunnen mensen van buitenaf zien dat zij binnen moeten zijn voor de gezelligheid. Zou je de zaak op dat moment onvoldoende verlichten dan lijkt het van buitenaf of ’t Gerecht gesloten is. Zodra het buiten donker is, treedt een nieuwe scene in werking. Daarin dimmen we de lampen in de zaak, zodat een gezellige ambiance ontstaat om heerlijk bij te dineren.”

Complete gebouwautomatisering

Ook in het grandcafé zelf, en in het boutiquehotel, heeft Heinsius Electrotechniek alle technische installaties geautomatiseerd op basis van de wereldwijde standaard KNX. Van verlichting en audio tot en met het klimaatsysteem, en van de beveiliging van de koelinstallatie tot en met de fornuizen. Alles met het doel om het comfort van de gasten te maximaliseren en om het personeel zo breed mogelijk te ontzorgen. Hedser Heinsius is dan ook trots dat hij en zijn team een bescheiden rol hebben gespeeld in prestigieuze eerste plaats die ’t Gerecht nu heeft behaald in de Terras Top 100 2018.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement