Slim energiegebruik vermindert aantal stroomstoringen

Geplaatst op 28 november 2016 door Redactie

Het aantal toekomstige stroomstoringen daalt als huishoudens en bedrijven in de toekomst hun energie flexibel gaan gebruiken. Door apparaten in huis aan een slimme energiesysteem te koppelen, nemen pieken in energievraag en –aanbod, en daardoor stroomstoringen, af. Huishoudens bepalen in de toekomst altijd zelf of ze dat willen. In Heerhugowaard werkten ze hier graag aan mee, zolang het hen geen moeite kostte. Dat blijkt uit de slimme energieproeftuin ‘EnergieKoplopers’ van netwerkbedrijf Alliander en energiebedrijf Essent.

In Heerhugowaard waren 200 huishoudens een jaar lang aangesloten op een energiesysteem dat met een slim apparaat in huis, zoals een elektrische boiler, communiceerde. Het energiesysteem voorspelde de vraag en aanbod van elektriciteit en hoeveel flexibiliteit nodig was om die op elkaar af te stemmen. Huishoudens konden flexibiliteit met hun slimme apparaat aanbieden en kregen daar een vergoeding voor. Bijvoorbeeld door overdag zonne-energie te gebruiken om water in hun boiler te verwarmen en er ’s avonds mee te douchen. Daardoor raakte het elektriciteitsnet niet overbelast en werden vijftien, gesimuleerde, stroomstoringen voorkomen.

Onvoorspelbare energiebronnen

EnergieKoplopers toont aan dat netbeheerders met dit slimme systeem daadwerkelijk energiepieken kunnen reduceren als huishoudens hun vraag aanpassen aan het aanbod. Slim energiegebruik is nodig omdat Nederland steeds meer gebruik maakt van wisselende energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Daardoor is de vraag naar en het aanbod van elektriciteit minder goed te voorspellen. Bovendien gebruiken we steeds meer elektriciteit. Hierdoor kan er een tekort of overschot aan stroom ontstaan en kan het elektriciteitsnet overvol raken. Flexibel omgaan met energie is een efficiëntere oplossing dan het elektriciteitsnet verzwaren.

Gedragsverandering overbodig

“Dankzij de automatische aansturing van het slimme systeem hoeven huishoudens hun gedrag niet aan te passen. Het energiesysteem is zo slim dat het samen met de apparaten de vraag en aanbod van energie regelde. Deelnemers waren hier erg tevreden over”, aldus Moniek Thissen, projectleider van EnergieKoplopers.

Nagenoeg alle huishoudens (85%) krijgen een goed gevoel door via hun slimme apparaat bij te dragen aan een duurzame energievoorziening. Driekwart (72%) van de deelnemers vindt het gemakkelijk dat hun slimme apparaat automatisch wordt aangestuurd, omdat zij er zo zelf geen moeite voor hoeft te doen, zoals dat wel nodig is bij het handmatig programmeren van huishoudelijke apparaten als de vaatwasmachine. Niet alleen het gemak van de automatische aansturing, ook de aansturing zelf valt in goede aarde. Ruim twee derde van de huishoudens is zeer positief over de aansturing. De overgrote meerderheid (92%) staat neutraal tot zeer positief tegenover het apparaat zelf. Men heeft geen last van het apparaat: het doet zijn werk.

Initiatiefnemers

Naast de 200 huishoudens namen Alliander, Essent, IBM, ICT Group, NRG031 en de Gemeente Heerhugowaard deel aan de proeftuin. Het project is met subsidie van het Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN) van de overheid gerealiseerd. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om inzicht te krijgen hoe met flexibel energiegebruik duurzame energie kan groeien, het elektriciteitsnet tegen zo laag mogelijke kosten betrouwbaar kan blijven en hoeveel dit kan opleveren voor huishoudens. Het slimme energiesysteem, waarmee flexibel omgaan met energie geregeld wordt, is ingericht naar de marktprincipes van het Universal Smart Energy Framework (USEF).

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement