Sharp introduceert zeer efficiënte 48-cels zonnepaneel

Geplaatst op 19 december 2016 door Redactie

Sharp brengt het meest efficiënte 48-cels zonnepaneel in de zonne-energiesector op de Europese markt, nadat het zich in Japan al als een ware bestseller heeft bewezen. De monokristallijne fotovoltaïsche module NQ-R256A (256 watt) heeft niet alleen een design, dat in de prijzen is gevallen, maar door de zogenaamde back-contacttechnologie van Sharp ook een zeer hoge efficiency van 19,8%. Dankzij die technologie wordt een groter deel van het invallende zonlicht gebruikt en wordt op een minimale hoeveelheid dakruimte een maximale hoeveelheid energie opgewekt.

Normaal gesproken bevindt de elektrische bedrading zich bij zonnepanelen aan de voorkant, waardoor een deel van het zonlicht wordt tegengehouden en zo’n 6% van het beschikbare zonlicht ongebruikt blijft. Bij back-contactpanelen is alle bedrading naar de achterkant verplaatst. De back-contacttechnologie van Sharp reduceert het energieverlies tot 3%, hetgeen een efficiencyverbetering van 50% betekent. Naast een grotere efficiency heeft het nieuwe paneel ook een stijlvol zwart front.

De back-contactpanelen zijn ideaal voor gezinswoningen met dakkapellen of dakramen, omdat de geringere hoeveelheid beschikbare ruimte efficiënter benut kan worden. Op hetzelfde oppervlak kunnen 48-cels panelen meer energie opwekken dan de conventionele 60-cels panelen. De compacte, lichtgewicht 48-cels zonnepanelen zijn gemakkelijk te hanteren en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst.

Voor de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid hebben de modules een IEC-certificering gekregen (IEC 61215 en IEC 61730). De module heeft een frame met twee extra draagstangen en heeft met goed gevolg een sneeuwbelastingstest van 5400 Pa volgens IEC 61215 doorstaan. Bovendien heeft de module de meest prestigieuze Japanse designprijs gekregen. Deze ‘Good Design Award’ is in het leven geroepen voor innovatieve producten die de potentie hebben om het leven te verrijken en industriële groei te bevorderen.

Naast de officiële tests heeft Sharp ook een eigen geavanceerde testprocedure voor zonnepanelen ontwikkeld, die op belangrijke aspecten strenger is dan de IEC-eisen. Zo wordt de temperatuurtest bijvoorbeeld uitgevoerd met 2.000 cycli in plaats van slechts 200.

Voor een maximale levensduur van het systeem is de aansluitdoos met behulp van vaste kabelverbindingen, koelplaten en een harsvulling beschermd tegen contactschade, oververhitting en water.

De NQ-R256A-module is vanaf nu verkrijgbaar in Europa.