Servicekosten reduceren met innovatief alarmbeheer

Geplaatst op 08 december 2020 door Redactie

Met efficiënte HVAC-service kosten aanzienlijk reduceren

Met de snel voortschrijdende digitalisering ontwikkelen steeds weer nieuwe trends: in de gebouwenautomatisering zijn cloudoplossingen het overheersende onderwerp. Deze zijn veelzijdig inzetbaar en bieden de gebouwenexploitanten en -bezitters nieuwe mogelijkheden. Locatienetwerken voor verbinding op afstand, alarmbeheeroplossingen of gebouwbeheersystemen in de cloud zijn standaard voor FM-dienstverleners maar ook voor gebouwexploitanten.

Deze veelzijdig inzetbare oplossingen bieden aanzienlijke voordelen. Zo kan lokaal geïnstalleerde computerhardware en software-installaties worden vervangen, de lokale service wordt vaak vervangen door onderhoud op afstand en complexe onderhoudswerkzaamheden zoals update-installaties of virusscans kunt u automatisch en via remote laten uitvoeren. Uiteindelijk reduceren dergelijke cloudoplossingen de benodigde hoeveelheid werk/tijd en daarmee ook kosten aanzienlijk. Aanvullende functies zoals apps met mobiele installatiemeldingen aan het team of het fabrikantneutrale MSR/HVAC-installatiemonitoring vergemakkelijken bovendien het dagelijkse werk.

De DEOS-oplossing in de praktijk

Bij alle voordelen van de cloudoplossingen mag de IT-beveiliging niet worden verwaarloosd. De aanhouding van de hoogste IT-beveiligingsnormen en de gevoelige omgang met gegevens moeten bij de verschillende oplossingen te allen tijde de hoogste prioriteit hebben.

"Uiteindelijk reduceren dergelijke cloudoplossingen de benodigde hoeveelheid werk/tijd en daarmee ook kosten aanzienlijk.”

Neem bijvoorbeeld een scholengemeenschap met negen gelieerde scholen in Alkmaar. Alle negen scholen hebben een eigen HVAC-regelsysteem en eigen gebouwbeheersysteem. Verbind je dergelijke installaties zonder veiligheidsconcept met het internet, dan brengt dat enorme risico’s met zich mee: gegevens kunnen worden onderschept en toegang tot het HVAC-systeem zonder wachtwoordbeveiliging opent de deur voor cyberaanvallen. IT-sabotage, die niet zelden uitmondt in een installatie- en bedrijfsrisico, kan het imago schaden en kosten veroorzaken.

Met de DEOS-oplossing en met het gebruik van plug & play connectboxen met geïntegreerde firewall kunnen dit soort beveiligingslekken worden gedicht. Voor de persoonsgeboden verbindingsopbouw wordt een twee-factor-authenticatie gebruikt. Het bewijs van de identiteit van een gebruiker gebeurt daarbij door de combinatie van twee verschillende en onafhankelijke factoren.

Voor de VPN-verbindingsopbouw wordt een SSL-versleuteling met een AES 128 bit versleuteling gebruikt, die het onderscheppen en afluisteren van gegevens maximaal bemoeilijkt. Door de SSL-technologie (Secure Socket Layer-verbinding) wordt de netwerkverbinding tussen server en client (browser) versleuteld. De gegevens worden daarbij cryptisch en niet in platte tekst overgedragen. De Advanced Encryption Standard (AES) is een zeer veilige en wereldwijd gebruikte versleutelingsmethode.

De schoolgebouwen van deze scholengemeenschap zijn zodoende uitgerust met de hoogste IT-beveiligingsstandaards en zo goed mogelijk beschermd tegen externe toegang. Om permanent te voldoen aan het huidige beveiligingsniveau, wordt de DEOS-connectbox automatisch voorzien van met beschikbare firmware-updates. Zo kunnen geen beveiligingslekken ontstaan door onregelmatige onderhouds- en updateprocedures, die door hackers kunnen worden uitgebuit. Bovendien bevindt het DEOS-computercentrum zich op het hoofdkantoor in Rheine, Duitsland en is zodoende onderworpen aan de EU-gegevensbescherming.

DEOS verbinding op afstand vereenvoudigt HVAC-service

Een andere eis van het deze scholengroep was de mobiele bedienbaarheid via verbinding op afstand. Ook hier kon DEOS AG scoren door het flexibele en individueel aanpasbare oplossingsconcept. Via de intuïtief bedienbare admin- en gebruikersportalen worden de verschillende installaties van de schoolgebouwen via standaardbrowser 24/7 vanaf iedere plaats in de wereld beheerd en bediend. Serviceteams worden online beheerd, gebruikers geblokkeerd of aangemaakt of rollen incl. rechten zoals Teamleider worden door uzelf gedefinieerd. Door de webbased bediening is het nu mogelijk ook systemen van derden van de scholen te integreren in het DEOS-systeem, om zo een uniform beheersysteem te bereiken.

Dankzij de branche-ervaring van DEOS AG en de directe praktische relevantie is deze oplossing gespecialiseerd op de vereisten en behoeften van gebouwenautomatisering. Deze oplossing is zowel in grote projecten alsook in kleine projecten economisch en maakt indruk door zijn flexibiliteit. Vooral de toegang via standaardbrowser dankzij de HTML 5-technologie alsook het intuïtieve beheer en de bediening van de installaties hebben de verantwoordelijkheden van de school overtuigd.

Kosten & uitgaven reduceren - per cloud GBS in het DEOS-computercentrum

Het B-AWS gecertificeerde BACnet GBS OPENweb in de cloud is een gebruiksklare en gebruiksvriendelijk GBS, dat geen dure hardware voor de server ter plaatse vereist. Het economische gebruik is al vanaf 100 datapunten mogelijk en is daarmee zowel voor grote alsook voor kleine projecten geschikt. DEOS biedt ook hier een allround zorgeloze service aan: automatische updates en virusscans. Regelmatige onderhoudswerkzaamheden zonder extra personeelsinspanning en de ondersteuning door DEOS IT-experts. Bij het cloud-abo ontvangt men gratis het Openweb Event Control Center, de event-server en de upgradeservice.

Fabrikantneutraal HVAC-alarmbeheer met DEOS OPEN GATE

Naast deze aanbiedingen heeft DEOS AG ook een oplossing voor installaties van andere fabrikanten: DEOS OPEN GATE. Met dit innovatieve alarmbeheer kunnen bedrijfskosten worden verlaagd door het gebouw in het energetische optimum te laten functioneren en gelijktijdig het comfort van de gebruiker van het gebouw te verhogen - en dat fabrikantneutraal, uniform en mobiel.

Zowel bij moderniseringsmaatregelen van bestaande HVAC-installaties alsook bij nieuwe TGA-projecten wordt een groot deel van de kosten van een gebouw door de jaren heen gemaakt voor de exploitatie van een gebouw. Hier komt de DEOS-oplossing om de hoek kijken, waardoor een enorm besparingspotentieel kan worden bereikt met digitale gebouwautomatiseringsoplossingen. De berichtengateway OPEN GATE maakt een uniform alarmmanagement mogelijk voor alle HVAC-/TGA-installaties. Hij verzamelt fabrikantneutraal meldingen van alle in het netwerk geïntegreerde HVAC-/TGA-componenten en -systemen. Hiervoor gebruikt de gateway het standaard protocol BACnet. Alle meldingen van de MSR-/HVAC-installaties - ongeacht of het installaties van derden of van DEOS zijn - worden via de DEOS Secure AlarmApp beheerd.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement