‘Schwedenmischer’ is een vakterm onder installateurs

Geplaatst op 22 maart 2022 door Redactie

‘Al 116 jaar specialistische vakkennis en betrouwbare kwaliteit’

ESBE is inmiddels vertegenwoordigd in 50 landen en heeft 200 medewerkers. Het Zweedse bedrijf is al jarenlang in bedrijf op de Europese markt, maar wil nog meer aan de weg timmeren. „We gaan ons actief richten op de Nederlandse markt”, zegt Frank Heninger, algemeen directeur ESBE. „Dat doen we via advertenties en via de bekende vakbeurzen, waaronder de VSK die van 17 tot 20 mei in Utrecht gehouden wordt.”

Ervaring met verwarming

„Als Zweedse onderneming hebben we veel ervaring met verwarming”, laat Heninger weten. „In Zweden is het een groot aantal maanden van het jaar koud. We weten daarom wat er nodig is voor een goede verwarming en fabriceren al decennia goede, betrouwbare producten.” ESBE biedt hydronische oplossingen op het gebied van cv-ketels, stadsverwarming, vloerverwarming, warmtepompen, zonne-energie, ventilatie en koeling. Het gaat daarbij om producten als thermostaten, pompgroepen, mengventielen, thermostatische mengkranen, servomotorrelaars, kamerthermostaten en lineaire servomotoren. „We bieden oplossingen voor alle installaties waarmee verwarmd en gekoeld kan worden”, laat Heninger weten. „In Europa werken we samen met verschillende grote leveranciers, waaronder in Nederland technische groothandels als Technische Unie, Ubel, Wasco, Plieger en ThermoNoord.”

Ondersteuning

„We bedienen ook de industrie die verwarmingssystemen bouwt. Zij integreren onze producten”, laat Schulz weten. „Maar de installateurs zijn onze belangrijkste afnemers. Of het nu gaat om kleine of grote bedrijven. Zij zijn de mensen die met onze producten werken, ze kennen en inbouwen. En die bovenal ook vertrouwen op onze producten. Ze weten dat ze met ons makkelijk kunnen samenwerken en dat we een goede ondersteuning bieden. Ze kunnen met al hun vragen bij ons terecht. We hebben Nederlands sprekende mensen voor de technische ondersteuning. We verkopen niet alleen producten, maar we bieden ook hulp. Onze nieuwe medewerker technical sales consultant Marijn Tabak houdt zich in Nederland bezig met praktijkvragen. Hij bezoek installatiebedrijven om onder andere uitleg te geven over onze producten.”

Innovatieve ontwikkelingen

„ESBE staat voor hoge kwaliteit”, aldus Heninger. „De installateur kan vertrouwen op een storingsvrije werking van mengkranen, servomotoren en pompgroepen. We leveren state-of-the-art elektronische ventielen. We zijn continu bezig met innovatieve ontwikkelingen, zoals dubbele pompgroepen met geïntegreerde verdelerbalk.”

Omzien naar elkaar

In Zweden is de sociale verantwoording heel belangrijk. „In het merengebied, waar in Reftele onze hypermoderne fabriek is gevestigd, is iedereen op elkaar aangewezen”, vertelt Heninger. „Het omzien naar elkaar, maar ook het milieu is belangrijk. Daar is Scandinavië bekend om. De mensen leven hier meer met de natuur en ze willen de natuur blijven behouden. Daarom staat de ontwikkeling om energie te besparen voorop. De technologie voor moderne verwarmingssystemen wordt steeds verder ontwikkeld. Zweden wil ook voor de volgende generaties milieubewust bezig zijn. We werken allemaal in een branche die hieraan bij kan dragen, om alles in betere banen te leiden voor een beter milieu.”

Productie in Europa

ESBE is een traditioneel familiebedrijf dat wordt gerund door de vierde generatie van de familie Skogsfors. „Al onze onderdelen worden in Zweden ontwikkeld en het overgrote deel wordt in Europa geproduceerd”, geeft Heninger aan. „Met name de kuststofindustrie is in het merengebied van Zweden heel groot. Alles wordt ter plekke gebouwd. Het voordeel hiervan is dat we in deze coronatijd onze klanten goed kunnen bedienen. We hebben een groot centraal magazijn in München, van waaruit we ook Nederland beleveren. Dit kan heel snel, binnen 48 uur.”

Financieel stabiel

ESBE is in de loop van de decennia flink gegroeid. „We zijn een kerngezond, financieel stabiel bedrijf”, aldus Heninger. „Van alle aandelen is 80 procent familiebezit en 20 procent in handen van de medewerkers. Dat geeft een grote betrokkenheid van de medewerkers. Iedereen heeft er interesse in dat het bedrijf voor de volgende generatie verder gaat. Bovendien geeft het zekerheid voor de installateur die de producten afneemt. Als een bedrijf al zolang bestaat, mag je ervan uitgaan dat de manier van bedrijfsvoering werkt en dat het zo ook verder blijft werken.”

Tekst Carla van der Meer

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement