Schoon sanitair zorgt voor meer aandacht tijdens de les!

Geplaatst op 29 december 2020 door Redactie

In het onderwijs probeert iedereen er samen voor te zorgen dat scholieren en studenten een zo normaal mogelijke tijd mogen doormaken in deze aanhoudende coronapandemie. Zo wordt er op gewezen dat er voldoende mogelijkheden moeten zijn om de handen regelmatig te wassen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat deze bijkomende hygiënemaatregel niet het eerste aandachtspunt dient te zijn. Vies en stinkend sanitair op school zijn er namelijk de oorzaak van dat meer dan de helft van de leerlingen hun boodschap ophoudt tot ze weer thuis zijn.

Schone toiletten

Het hygiëne- en gezondheidsrapport van Essity, uitgevoerd door Kantar Public in 2018, vermeldt dat ruim 1.500 ouders, leraren en leerlingen, van zowel basisscholen als voorgezet onderwijs, stank (85 %) en vieze wc-brillen (76 %) aangeven als de voornaamste redenen waarom kinderen hun boodschap ophouden tot ze weer thuis zijn.

De onhygiënische toiletten zijn niet alleen vervelend en vies. Leerlingen die dringend naar de wc moeten maar dit ophouden, kunnen zich niet concentreren tijdens de les, krijgen buikpijn en ondervinden op termijn mogelijk gezondheidsproblemen.

Schone handen

De aangeraden maatregelen in de strijd tegen corona geven aan dat handhygiëne een belangrijke vereiste is. Er wordt gevraagd de handen veel vaker te wassen: bij het binnenkomen van de school, na elke pauze, voor en na elke maaltijd, na elk toiletbezoek, na het niezen, hoesten of snuiten, etc. Het wassen van de handen dient te gebeuren op een grondige en correcte manier: met behulp van water en zeep waar mogelijk en door de handen nadien grondig te drogen met een papieren wegwerphanddoekje.

“Vies en stinkend sanitair op school zijn er namelijk de oorzaak van dat meer dan de helft van de leerlingen hun boodschap ophoudt tot ze weer thuis zijn.”

Het onderzoek van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity geeft echter aan dat één derde van de scholieren zelfs niet altijd de handen wast na een toiletbezoek. Enkele van de voornaamste redenen zijn het ontbreken van de noodzakelijke voorzieningen zoals zeep en/of handdoeken.

Technische oplossingen die aan alle vereisten beantwoorden

Willen we de leerlingen tijdens de coronacrisis op school houden en hun aandacht tijdens de lessen vasthouden? Dan moeten we vies sanitair op school voorkomen.
Door te kiezen voor toiletsystemen met directe spoeling wordt meteen de eerste klacht omtrent vieze toiletten aangepakt. Een klassiek toilet met reservoir werkt volgens het principe van zwaartekracht, waardoor de spoeling minder krachtig is. Bij een systeem met directe spoeling wordt daarentegen de druk van het waternet gebruikt. De spoelkracht garandeert efficiëntie waardoor slechts één enkele spoeling volstaat. Met dit systeem zijn opeenvolgende spoelingen mogelijk, bij meerdere gebruikers na elkaar. Gedaan met achterblijvend papier of andere sporen van de vorige gebruiker! Een korte spoeling van 7 seconden, zonder wachttijd, biedt de scholieren het broodnodige comfort en verhindert stank.

Als het aankomt op hygiëne vormen zelfsluitende mechanische of elektronische kranen een geschikte oplossing. Dit komt doordat er geen manueel contact is met de kraan na het in werking stellen. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de drukknoppen of hendels worden immers niet opnieuw overgedragen via de handen.

“Als het aankomt op hygiëne vormen zelfsluitende mechanische of elektronische kranen een geschikte oplossing.”

Door te kiezen voor elektronische kranen die zijn uitgerust met een periodieke spoeling, wordt waterstagantie en dus ook bacteriegroei voorkomen. Een automatische spoeling activeert zichzelf namelijk elke 24 uur na het laatste gebruik en spoelt gedurende 60 seconden. Elektronische toiletkranen treden bovendien automatisch in werking zodra de gebruiker het detectieveld verlaat. Op deze manier wordt zelfs bij vergetelheid van de student het toilet na elk gebruik proper achtergelaten.

Voor een optimale handhygiëne worden zeepdispensers aanbevolen die betrouwbaar en gemakkelijk te bedienen zijn. De dispenser van DELABIE werkt zowel met zeep als gel en levert bij elke activering een optimale dosis (0,8 ml) die beperkt kan worden tot maximaal 7 doseringen per gebruik, voor het geval de gebruiker iets te enthousiast wordt. Bovendien zijn de DELABIE-zeepverdelers eenvoudig bij te vullen dankzij een brede opening.

Ecologische overwegingen zetten ertoe aan het waterverbruik te beperken. Vergeleken met een traditionele wastafelkraan wordt waterbesparing geoptimaliseerd met de zelfsluitende mechanische of elektronische kranen van DELABIE. Zij laten toe de waterfactuur te optimaliseren zonder in te boeten op comfort en hygiëne. De kraan sluit automatisch na 7 seconden (mechanische modellen) of na het verwijderen van de handen uit de detectiezone (sensorgestuurde modellen) en heeft een beperkt debiet van 3 liter per minuut bij 3 bar. De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en afspoelen zonder dat de kraan continu loopt. Met een elektronische kraan van DELABIE daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per gebruik. Bij een traditionale wastafelkraan met een verbruik van 9 liter per minuut loopt dit verbruik op tot 4,8 liter. De DELABIE kraan zorgt dus voor een daling van bijna 90 %.

Om intensief gebruik te weerstaan zijn de kranen, zeepdispensers en andere sanitaire voorzieningen van DELABIE vervaardigd uit duurzame materialen zoals massief messing, met mechanismen die bestand zijn tegen meer dan 500.000 handelingen. De bevestigingen zijn ook versterkt om te voorkomen dat ze na verloop van tijd loskomen. Door bovendien te kiezen voor modellen met gestandaardiseerde vervangingsonderdelen, zoals binnenwerken, die gemakkelijk toegankelijk en eenvoudig in te wisselen zijn, wordt ook het onderhoud sterk vereenvoudigd.

Tekst: Roos Ysebaert

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement