Schade door condens aan leidingen voorkomen?

Geplaatst op 23 juli 2020 door Redactie

Wij hebben allemaal weleens uit een koud glas gedronken waarbij er condens ontstaat in de vorm van waterdruppels. Dit treedt op wanneer de relatieve vochtigheid (RV), dichtbij het oppervlak, 100% bereikt door de koudere temperatuur van het oppervlak. Condensatie kan natuurlijk ook ontstaan op leidingen met als gevolg dat deze leidingen ernstig beschadigd kunnen raken door corrosie.

Deze problemen zijn echter goed te voorkomen. Zo is er de EE046 van CaTeC condensatiemonitor, die nauwkeurig de relatieve vochtigheid en temperatuur meet op en bij leidingen en zo kan bepalen of er een dauwpuntmoment kan plaats vinden.
De sensor bevat een relaisuitgang en met dit contact kan vroegtijdig gewaarschuwd worden wanneer er een dauwpunt situatie voorkomen dient te worden.

Zo kan schade aan leidingen voorkomen worden.

De EE046 is verkrijgbaar in twee versies:
• wand-/buis model: deze is geschikt voor installatie op vlakke oppervlaktes en buizen met een diameter tot 50 mm. Deze wordt veelal gebruikt op koelplafond, op koel en/of koud waterleidingen, gekoelde oppervlaktes en koelbalken.
• het nieuwe opklikbare model: dit model is geschikt voor kunststof en aluminium composiet buizen met een diameter van 16 mm. Dit model is ideaal voor vloerwarming.

Deze sensoren beschikken over een snelle reactietijd en een stabiele meting op lange termijn. Op deze wijze kunnen schommelingen van vochtigheid of veranderingen in oppervlaktetemperatuur snel waargenomen worden.
Veel gebruikte applicaties zijn: leidingen voor vloeistof, koelbalken en schakelkasten.