Samenwerking vormt basis geslaagd project!

Geplaatst op 18 oktober 2019 door Redactie

Het vervangen van rookgasafvoeren en cv-ketels … veel VvE’s krijgen er mee te maken. En bij zo’n ingrijpend en fors project komt heel wat kijken, weet ook Paul Kroeze, voorzitter VvE Gandhiplein in Groningen. Op veel vragen moet een antwoord komen: wat moet er precies gebeuren, met welke partijen gaan we in zee, hoe houden we de kosten binnen de perken en last but not least, wat vinden de bewoners er van? Bij dit project ging het om de renovatie/vervanging van 154 rookgasafvoeren en cv-ketels. Een uitdagende klus voor alle partijen met als resultaat tevredenheid bij alle betrokkenen. Een project waarbij samenwerking, een goede communicatie en technisch inzicht het fundament vormde voor het succes. De betrokken partijen: Burgerhout, opdrachtnemer Energiewacht en Technisch Bureau Edens en de VvE.

Communicatie

Paul Kroeze: “We hebben informatie-bijeenkomsten gehad voor de bewoners en daarbij hebben ze uitleg gekregen over de mogelijkheden, de werkzaamheden en de kosten. Dat we voor Energiewacht/Edens en Burgerhout hebben gekozen heeft te maken met het gegeven dat we hier niet over standaardoplossingen praten. Je hebt partijen nodig met technische expertise maar ook partijen die zo’n groot project aankunnen als het gaat om communicatie en planning.”

Gelukt

Gerwin Stijf, accountmanager Burgerhout (onderdeel van de M&G Group): “Een CLV renovatie is geen gemakkelijke bezigheid. Los van de techniek heb je te maken met bewoners die je zo weinig mogelijk overlast wil bezorgen. En dat is hier prima verlopen.” Na deze renovatie beschikt iedere woning over zijn eigen rookgasafvoer: de MiniFlex 60. Met concentrische aansluitingen van de ketels. Maar daar bleef het niet bij.

“Het vervangen van rookgasafvoeren en cv-ketels … veel VvE’s krijgen er mee te maken”

Ook dakkappen werden vervangen. Michel van de Ree, engineer bij Burgerhout: “Wij kunnen kappen op maat leveren, daar zijn we sterk in. In dit geval was dat niet eenvoudig in verband met de rioolafvoeren die in de bovenplaat van iedere schoorsteen uitmonden. Prima gelukt dankzij een combinatie van de MiniFlex CLV kap met een Burgerhout overzetkap. Alles mooi in kleur gespoten. En allemaal mede mogelijk gemaakt dankzij de technische inbreng van alle partijen.”
Uitdaging

Meint Edens: “Wij doen uiteraard veel meer projecten en hebben veel ervaring als het gaat om het renoveren van rookgasafvoeren, maar op deze schaal … dat is toch wel even wat anders. Met 154 woningen en 36 strangen. Neem bijvoorbeeld de planning, als je per keer met zes bewoners te maken hebt. En met hoeveel man ga je naar binnen om de klus efficiënt en zorgvuldig te kunnen klaren? Een hele uitdaging dus. We hebben er voor gekozen om de eerste dag de ketel te vervangen en de volgende dag de rookgasafvoer. En dat heeft prima gewerkt.

“Technisch inzicht vormt het fundament voor het succes”

Onze monteurs hebben het geweldig opgepakt en puik werk geleverd. Dat wil ik toch nog wel even kwijt, want zonder die mannen krijg je een dergelijk project niet geklaard.” Marcel Buurke, accountmanager/projectleider Energiewacht: “Op grond van eerdere ervaringen wisten wij dat het met Edens en Burgerhout wel goed zat. Partijen die, net als wij met verstand van zaken en gevoel voor mensen, zo’n klus aankunnen. Je moet weten waar je over praat en tussentijds kunnen sparren om, indien nodig kleine aanpassingen te kunnen doen. Goed communiceren is daarbij een must en daar heeft eenieder
zijn bijdrage aan geleverd.’ Paul Kroeze valt Marcel Buurke bij: ‘Je hebt elkaar nodig. Dat besef moet er zijn en dat was er ook.”

Mensen

Het project aan het Gandhiplein is bijna afgerond. Paul Kroeze: “Het voortraject heeft ruim een jaar in beslag genomen. Dat was ook nodig om de juiste afwegingen te kunnen maken. Nu de klus bijna klaar is mogen we stellen dat we met het bereikte resultaat weer jaren vooruit kunnen.’ Gerwin Stijf tot slot: ‘Dit project bewijst dat vanaf het begin samen optrekken leidt tot het maximale resultaat. Technisch moet het uiteraard allemaal kloppen, de uitvoering moet volgens de voorschriften gebeuren en je moet kwalitatief goede producten met de verplichte keuren leveren. Maar het zijn uiteindelijk wel mensen die het moeten doen en mensen, in dit geval de bewoners, die er mee te maken krijgen. En dan is het fijn om vast te stellen dat het hier met de tevredenheid wel goed zit.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement