‘Samen aangenaam oud worden’

Geplaatst op 15 maart 2017 door Redactie

Aangenaam oud worden, wie wil dat nu niet? Maar dan wel voorzien van alle gemakken en wanneer nodig optimale zorg binnen handbereik. En last but not least: voor een zeer betaalbare prijs. Het woonlandschap de Leyhoeve in Tilburg biedt die mogelijkheid voor 55-plussers.

Het woonlandschap, waar begin 2016 de eerste bewoners hun nieuwe plek vonden, bestaat uit 200 luxe afgewerkte huurappartementen en 85 zware zorgappartementen. De Leyhoeve beschikt verder over diverse restaurants, een winkel, een kapsalon en een ruim binnenzwembad met wellness. Dat er bij dit project gekozen is voor duurzaamheid is niet alleen in de bouw terug te vinden, maar uiteraard ook in het klimaattechnische verhaal. NRGTEQ zorgde voor een belangrijke bijdrage in het realiseren van de wensen en eisen van de opdrachtgever en de eindgebruikers (bewoners, bezoekers en personeel). En dan gaat uiteraard om veel meer dan enkel de warmtepompen.

Optimaal rendement met maximaal comfort

Martan van Meurs, van NRGTEQ: “We hebben het dan over vanaf het begin meedenken met het ontwerp, engineering, begeleiding en het na opleveren zorgen voor ondersteuning. Het gaat om het totale verhaal. Waarom welk systeem en dat ook inzichtelijk maken. Hoe een optimaal rendement op de juiste wijze te combineren met een maximaal comfort.” Bij de Leyhoeve is gekozen voor een combinatie van lage en hoge temperatuur warmtepompen. Het woonlandschap is voorzien van 600 kW aan lage temperatuur warmtepompen (NRGTEQ TNG serie) voor verwarming en koeling en 300 kW hoge temperatuur warmtepompen (NRGTEQ TNG-HT serie) voor het volcontinue leveren van 72 graden warm tapwater in de appartementen. En dat laatste zonder toevoeging van elektrische elementen.

Traploos moduleren

De warmtepompen uit de TNG serie zijn de eerste en de enige, volledig in deellast, traploos modulerende warmtepompen die geschikt zijn voor het gebruik van bodemenergie. De NRGTEQ warmtepompen zijn veel efficiënter dan standaard warmtepompen omdat enkel het vermogen wordt geleverd dat direct nodig is voor het bereiken van de gewenste binnentemperatuur. Het traploos moduleren zorgt ervoor dat de terugverdientijd aanzienlijk korter is dan bij conventionele warmtepompsystemen. De warmtepompen zijn uitgerust met speciale zuigercompressoren. Deze lopen vrijwel het gehele seizoen in deellast waardoor de warmtepomp efficiënter werkt en een veel langere levensduur heeft dan warmtepompen met een scroll of een roterende compressor. Tevens heeft TNG-HT serie een ander belangrijk voordeel: grote hoeveelheden tapwaterbereiding zonder gebruik te maken van een elektrisch element en ideaal in te zetten bij renovatie aangezien er aan het afgiftesysteem niets hoeft te veranderen. Radiatoren e.d. kunnen blijven zitten terwijl het rendement hoger is dan bij een traditionele cv-installatie.

Duurzaam en energiezuinig zijn in dit project leidende begrippen. Kwalitatief hoogstaande techniek die niet alleen voor gebruikersgemak en comfort zorgt, maar tevens een bijdrage levert aan het beheersbaar maken en houden van de energierekening. Met op afstand inzicht in data en verbruikscijfers met de mogelijkheid om waar nodig bij te sturen.

Juiste keuzes

Martan van Meurs: “Kijkend naar het complete systeem en mogelijkheden qua techniek is de conclusie: zo zou je het moeten willen. En zo is het hier ook gelukkig gebeurt. De praktijk wijst uit dat de juiste keuzes zijn gemaakt. En dan is het natuurlijk niet vreemd dat een en ander ook bij andere projecten wordt toegepast. Zo zijn we ook bezig in Groningen in het Europapark waar een ‘tweede’ Leyhoeve wordt gerealiseerd. Daar wordt dezelfde klimaat-WKO installatie gemaakt.” De bouw van dit woonlandschap annex zorgcomplex is in juni 2016 gestart.

Ontzorgen

“Ontzorgen van de klant … dat hoor je nogal eens voorbij komen. Ook wij willen onze klanten ontzorgen en dat doen we ook, maar wel met daarbij de opmerking dat het de vrije keuze van de klant moet zijn en blijven over datgene wat hij uiteindelijk wil. Meedenken en meepraten is belangrijk, maar je moet de keuze daar laten waar deze thuishoort.”