Ruim 15% van de luchttechnische installateurs werkt aan prefab-oplossingen

Geplaatst op 04 april 2022 door Redactie

Prefab bouwen, ook wel industriële woningbouw genoemd, is inmiddels niet meer weg te denken in de bouwwereld. De ontwikkelingen binnen de industriële woningbouw gaan momenteel erg snel. Woningfabrieken lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. En volgens de experts is dat hard nodig, willen we 100.000 woningen per jaar kunnen bouwen.

Uit deze woningfabrieken rollen complete woningen ‘van de band’. Maar er zijn ook steeds meer bedrijven die delen van woningen of prefabonderdelen maken en gebruiken. Denk hierbij aan gevelelementen, installatieskids en complete schillen voor de renovatie van woningen. Prefab is een brede tak van sport geworden.

Onderzoek

Prefab bouwen is dus een belangrijke ontwikkeling en gebeurt op veel niveaus. We zien inmiddels naast bouwbedrijven, dat ook installateurs, leveranciers en groothandelaren actief zijn op dit front. Prefab is hot. Voor Ventilair, leverancier van ventilatie oplossingen, aanleiding voor een onderzoek onder W-installateurs die luchttechniek als dienst hebben. Want hoeveel luchttechische installateurs zijn er nu eigenlijk al met prefab bezig? Het onderzoek werd afgelopen kwartaal uitgevoerd door bureau Wolting.

Uit het onderzoekt blijkt dat iets meer dan 15% van de luchttechnische installateurs werkt voor een woningfabriek of zelf prefab-installaties maakt voor de (industriële) woningbouw. Inzoomend op middelgrote en grote installateurs (20+ medewerkers), dan is dit percentage zelfs al hoger dan 20%. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren snel verder stijgen. De industriële woningbouw biedt veel nieuwe kansen voor installateurs. Een andere manier van bouwen vraagt om een andere manier van installeren.

Op dit moment wordt er ook in de prefab bouw nog op heel veel verschillende manieren gewerkt. Veel partijen zijn het wiel nog aan het uitvinden. De vraag is welk wiel uiteindelijk het snelst en soepelst gaat rollen. Veel installateurs verkeren nog in de adoptiefase van het jonge prefab segment. Uit het onderzoek kwam dan ook naar voren dat de meeste luchttechnische installateurs die actief zijn in het prefab segment, nog maar één of enkele klanten hebben.

Trendrapport

Toch zijn er ook bedreigingen voor deze installateur. Er zijn ook woningfabrieken die zelf de installatie in de fabriek gaan verzorgen. Door het plaatsen van een prefab installatieskid, of doorzelf de complete installatie te verzorgen, heeft de woningfabriek meer controle over het gehele proces. Dus niet alleen de vloeren, wanden en gevels, maar ook de complete installaties horen daarbij. Dat bouwt toch een stuk efficiënter.

Reden genoeg voor Ventilair om hier verder onderzoek naar te doen en een trendrapport op te stellen over de rol van de W-installateur bij industriële woningbouw. Dit trend rapport verschijnt begin april en is nu al aan te vragen via www.ventilair.nl/trendrapport

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement