8000 woningen per jaar aardgasvrij in Rotterdam

Geplaatst op 14 juni 2017 door Redactie

Voor de energietransitie moeten woningen zo veel mogelijk aardgasvrij worden. Om dit proces te versnellen is er de Green Deal Aardgasvrije wijken. Daarin bundelen gemeenten en het Rijk hun krachten. Een van de handvatten is een database waarin gemeenten hun ervaringen delen. Zo ook koploper Rotterdam.

Hoe zorg je ervoor dat alle woningen in je gemeente aardgasvrij zijn? "Wij willen dat doel in 2050 bereiken", zegt Astrid Madsen, programmamanager Energietransitie gebouwde omgeving van de gemeente Rotterdam. "Het klinkt misschien ver weg, maar het gaat wel om gemiddeld 8 duizend woningen per jaar en 40 kilometer aan nieuwe infrastructuur."

Allerlei uitdagingen

De komende 33 jaar kent talloze uitdagingen, weet Madsen. "Organisatorische: wie zijn allemaal betrokken bij de transitie? Financiële: partijen moeten nu investeren terwijl ze de kosten deels en langzaam terugverdienen. En technologische: we moeten profiteren van innovaties. We hebben ze nodig om 2050 te halen."

Watkaarten

Om de gehele stad aardgasvrij te maken heeft Rotterdam de watkaarten' ontwikkeld. Madsen: "Daarin bekijken we per gebied welke alternatieven voor aardgas we kunnen bieden. 'Wat' is de meest optimale combinatie aan maatregelen zowel op gebouw- als op gebiedsniveau."

Wanneer kaarten

Parallel aan de watkaart zoekt Rotterdam naar het juiste moment. "Om de overlast zo veel mogelijk te beperken combineren we werkzaamheden. We vervangen bijvoorbeeld tegelijk het riool en kijken wanneer corporaties willen renoveren. Het wanneer van de maatregelen hebben we ook in kaart gebracht in een 'wanneerkaart'. De wat- en wanneerkaarten geven de richting van de transitie aan. Die moet vervolgens gebiedsgericht met de lokale stakeholders en bewoners vorm krijgen."

Ervaringen delen

De energietransitie is een ontdekkingsreis voor Rotterdam. Elk gebied is een soort proeftuin waarin de gemeente telkens voor nieuwe uitdagingen komt te staan, verwacht Madsen. "Eén standaardoplossing zal er niet zijn. Het blijft keer op keer maatwerk per gebied. Vandaar het belang van gemeenten om onderling ervaringen te wisselen. En om met onze ervaringen bij het Rijk aan te geven waar we extra ruimte en steun kunnen gebruiken."


Reacties

Martijn Arendsen

7 juli 2017 om 15.28 uur

Lijkt wel of aardgasvrij / all electric het doel is.... In Duitsland maken ze telkens meer groen gas met zonne- en windenergie. De beste manier om groene stroom op te slaan zonder versnelde afschrijving van het aardgas netwerk en investeringen in elektriciteitsnetwerk

Upfall Shower

7 juli 2017 om 11.36 uur

De Nederlandse UpfallShower is sinds een paar jaar op de markt. Hiermee wordt aanzienlijk veel water en energie (om water te verwarmen) bespaard. Tot 90% is dit mogelijk. Een goed idee voor Rotterdam en de rest van de wereld. www.upfallshower.com

Hidde

6 juli 2017 om 11.46 uur

Echt wel!!! Kijk maar naar Denemarken die kan al 80% van zijn stroom opwekken met alternatieve energie bronnen. We lopen echt jaren achter hier in Nederland. Volvo zegt al vanaf 2020 alleen maar meer elektrische auto te gaan maken.

Sjaak

6 juli 2017 om 08.45 uur

aardgas uit woonwijken, dat gaat dezelfde foute kant op als bij stadsverwarming, het niet meer dan anders berekeningen kloppen niet en zijn commercieel gerelateerd we redden het niet zonder aardgas in ieder geval zeker niet met warmte pompen en PV

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement