STEK-ontwikkelingen die ú verder helpen

Geplaatst op 04 oktober 2019 door Redactie

STEK-deelnemers raadplegen NEN-normen gratis

Bedrijven met een STEK bedrijfscertificaat kunnen een gratis account aanvragen via STEK om bij NEN relevante normen te kunnen raadplegen. Het gaat om de normen:
NPR 7600 (brandbare koudemiddelen, 2019)NPR 7601 (CO2, 2019) n de NEN-EN 378 deel 1 t/m 4 (Veiligheids- en milieu-eisen, 2016).
Heeft u een STEK-bedrijfscertificaat, meld u dan aan voor een gratis account via www.stek.nl/nen! 

Hardsoldeer kwalificatie bevorderen

Energie Consult Holland (ECH) en STEK werken samen om de hardsoldeer kwalificatie in Nederland te bevorderen. Daartoe hebben partijen in juli 2019 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

Kwalificatie van soldeerders

Vooral het vakmanschap van de soldeerder heeft een bepalende invloed op de kwaliteit van het soldeerwerk. In de Richtlijn Drukapparatuur staat daarom dat zowel de soldeermethode als de soldeerder moeten zijn goedgekeurd. Om methoden en vaardigheden te kwalificeren, heeft ECH procedures die zijn gebaseerd op de geharmoniseerde normen NEN-EN-ISO 13585 en EN 14276-1&2. M.b.v. deze procedures zullen bij de verschillende praktijkopleiders trainingen worden verzorgd, en door STEK geëxamineerd. Bij goed resultaat leidt dit tot een officiële ‘Hardsoleer kwalificatie’ door ECH.


STEK in project voor ondersteuning Retailsector bij klimaatvriendelijke koeling

Het nieuwe project ‘Refrigerants, Naturally! for LIFE’ stimuleert het gebruik van klimaatvriendelijke koeling. Het project richt zich vooral op kleinere winkeliers die (biologische) levensmiddelen aanbieden.

STEK neemt deel aan dit project dat in juni 2019 is gestart en financieel wordt gesteund door het LIFE-programma van de EU.

Veel Europese supermarktketens zijn de afgelopen jaren gestart met de installatie van klimaatvriendelijke koelingssystemen i.v.m. toekomstige wet- en regelgeving en zelf gestelde milieudoelen. Dit is echter nog niet altijd haalbaar voor kleinere winkels. Daarom ligt de prioriteit van het project bij het creëren van technische en economische mogelijkheden en het vergroten van de bewustwording bij winkeliers en installatiebedrijven. Het moet bijdragen aan een snellere overstap op klimaatvriendelijke koeling en natuurlijke koudemiddelen.

STEK ook zelf ge-audit

Onlangs is STEK voor haar functie als exameninstelling voor f-gassen ge-audit. Bij de periodieke audit oordeelde Cinop (aangewezen door RWS): “Bij de periodieke audit 2019 constateert CINOP dat STEK voldoet aan de in de BRL gestelde eisen.” Bij de beoordeling van alle 10 eisen scoorde STEK prima.
Daarbovenop is STEK gecertificeerd voor ISO 17024 – ‘Certification & registration of professionals’ -. De hoogste internationale norm voor persoonscertificering. Hiermee is o.a. de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van STEK aangetoond bij de beoordeling van de vakbekwaamheid van medewerkers in de Koude en Klimaatbranche.

STEK exameninstelling onderscheidt zich daarmee aantoonbaar binnen de sector.

www.stek.nl | info@stek.nl

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement