ROBOT Vloerverwarming adviseert: regel de groepen op de juiste wijze in

Geplaatst op 29 november 2019 door Redactie

Verschillen de vloerverwarmingsgroepen in de installatie meer dan 10 meter in lengte van elkaar? Of is het vermogen te hoog t.o.v. de transmissieberekening? Regel de groepen dan in. Lastig? ROBOT geeft u graag advies!

Als de vloerverwarmingsinstallatie al is voorbereid op een laag temperatuur systeem, maar er nu nog sprake is van een hoog temperatuur systeem, zal de vloerafgifte nu mogelijk te hoog zijn en moeten de groepen worden ingeregeld.
Inregelen kan heel simpel door aan de witte knop van de groepsafsluiter te draaien. Wanneer hier echter daarna nog een keer aan gedraaid wordt, is de instelling gewijzigd.

Het is dus beter om gebruik te maken van de voorinstelling. Hiervoor wordt de witte knop van het ventiel gedraaid en een ontluchtingssleutel over de spindel geplaatst. Het grote voordeel is dat op deze manier de volumestroom wordt beïnvloed zonder de slag te verkleinen. Dit is noodzakelijk wanneer er een ruimteregeling wordt toegepast en een thermomotor op het ventiel wordt geplaatst.

De benodigde inregelstand is af te lezen uit een KV-waarde tabel. Deze tabel is bij Robot op te vragen. De rechterzijde van de grafiek geeft de weerstand kPa (pompdruk) weer. De onderzijde van de grafiek geeft per groep het benodigde aantal liters per uur weer. Als het snijpunt van deze twee lijnen bekend is, kan vervolgens aan de bovenzijde van de grafiek de inregelstand worden afgelezen.
Tip: gebruik flowmeters om het aantal liters af te lezen zodat deze gemakkelijk in te stellen zijn.

Liever advies op maat? Neem dan contact op met de specialisten van ROBOT.