ROBOT adviseert: Zorg voor de juiste flow VOOR de verdeler

Geplaatst op 03 juni 2019 door Redactie

Het is belangrijk de vloerverwarmingsinstallatie zo te ontwerpen dat deze zowel bij een hoog-temperatuursysteem (bv. CV ketel) als bij een laag-temperatuursysteem (bijv. een warmtepomp) goed functioneert.

Voor de juiste warmteafgifte van een vloerverwarmingssysteem zijn primair de flow (liters water) en de leidinglengte en -diameter van groot belang.

Het primair benodigd aantal liters

Toekomstige (laag-temperatuur) installaties, zoals een systeem met een warmtepomp, werken met een kleinere delta t. Hierdoor heeft het systeem meer flow nodig om hetzelfde vermogen over te kunnen brengen dan een systeem met een traditionele CV-ketel. Let hier dus op als er ook gekoeld gaat worden.

Bepaal leidingdiameter en -lengte

Omdat hoog- en laag-temperatuursystemen dus een verschillende flowbehoefte hebben, moeten er voor de verdeler (primair) andere leidingdiameters worden toegepast. Bij een hogere flowbehoefte, zoals bij een laag-temperatuursysteem, zijn grotere leidingdiameters vereist. Houd daarnaast de leidinglengte vanaf de warmtebron naar de verdeler beperkt.

Denk ook aan de fittingen!

De gebruikte fittingen (bochten, knieën, sokken en t-stukken) kunnen de weerstanden negatief beïnvloeden. Raadpleeg hiervoor de leidingweerstandsgrafiek van de buisleverancier en de weerstand van de toegepaste fittingen.
Vragen over het ontwerp van uw vloerverwarmingsproject? De specialisten van ROBOT geven u graag advies op maat (info@robotclimate.com).