ROBOT adviseert: selecteer de juiste verdeelunit

Geplaatst op 30 september 2019 door Redactie

Houdt bij de keuze voor een verdeler rekening met o.a. warmtebron, aanvoertemperatuur, koelmogelijkheid en materiaal. Lastig? ROBOT geeft u graag advies!

Onderscheid hoog en laag temperatuursystemen

Veel traditionele warmtebronnen werken met een hoge aanvoertemperatuur. Het is dan ook belangrijk dat er gekozen wordt voor een meng-injectieverdeler met circulatiepomp, waarbij het afgekoelde vloerretourwater wordt bijgemengd met het hoge temperatuur aanvoerwater, voordat het wederom in de vloer wordt gepompt. Bij lagere aanvoertemperaturen is het echter van belang dat er geen menging plaats vindt of dat deze menging te begrenzen is.

Met of zonder pomp

Verdeler met pomp: Als er nu een hoog temperatuur systeem aanwezig is, eventueel gecombineerd met radiatoren, kunt u het beste de LTV verdeler toepassen. De LTV is voorzien van een circulatiepomp en functioneert door het inregelventiel zowel met een hoge als met een lage aanvoertemperatuur.

Verdeler zonder pomp: Indien de pomp uit het primaire systeem of een transportpomp zorgt voor de circulatie, kunt u bij een laag temperatuursysteem het beste kiezen voor een verdeler zonder pomp. Als er in de toekomst ook gekoeld gaat worden, is de kunststof LT-C of RVS verdeler zonder pomp een goede oplossing.

Handig overzicht

Kijk hier voor handige tabellen die eenvoudig laten zien welke verdelers voor de verschillende installaties geschikt zijn.
Liever een advies op maat? Neem dan contact op met de specialisten van ROBOT! Mail (info@robotclimate.com) of bel.