Reünie standhouders en bezoekers op Installatie Vakbeurs

Geplaatst op 12 juli 2021 door Redactie

‘Het eerste weerzien na de zomer’

„Zowel bezoekers als standhouders kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten op Installatie Vakbeurs, want we merken dat er nu meer dan ooit de behoefte bestaat om elkaar weer face-to-face te spreken”, zegt Eline Kuijsters, marketing coördinator Installatie Vakbeurs. „Dit is het eerste moment na de zomer en ‘na corona’ dat de gehele branche weer samenkomt en daarom maken we van de beurs de grootste installatie-reünie van het Noordoosten.” Installatie Vakbeurs vindt plaats op 14, 15 en 16 september van 13:00 tot 21:00 uur en wordt gehouden in de Evenementenhal in Hardenberg.

„Vorig jaar hebben we op tijd besloten de beurs te verplaatsen naar november, maar helaas gooide corona ook in die maand roet in het eten”, zegt Kuijsters. „Nu kijken we verwachtingsvol uit naar dit jaar september. Door de versoepelingen komen we steeds een stapje dichterbij. De laatste beurs die we als Easyfairs hebben gedraaid was Trendz, september vorig jaar. Daar hebben we al gewerkt met alle maatregelen van het RIVM zoals eenrichtingsverkeer, weinig contactmomenten en anderhalve meter afstand. Dit zijn regels die we in het dagelijks leven ook al gewend zijn en dat werkte hartstikke goed.”

Verbindingsplek

Bij het thema reünie past ook het weerzien van oud-leerlingen installatietechniek. „Onze bedoeling is dat oud-leerlingen elkaar op de beursvloer kunnen ontmoeten en zien waar iedereen op professioneel vlak terecht is gekomen”, zegt Kuijsters. „We willen ook graag dat we in de toekomst een verbindingsplek zijn tussen leerlingen en de installatietechniek in Noordoost-Nederland.

„Het is goed voor oud-leerlingen en exposanten om elkaar te ontmoeten op een platform voor en door de branche, zeker met het tekort aan vakmensen. Wie weet ontstaan er zo weer nieuwe contacten.”

Daar horen ook opleidingen bij. Veel leerlingen van BBL-opleidingen, blijven bij het bedrijf werken waar ze tijdens de opleiding werkten. Het is goed voor oud-leerlingen en exposanten om elkaar te ontmoeten op een platform voor en door de branche, zeker met het tekort aan vakmensen. Wie weet ontstaan er zo weer nieuwe contacten.”

Streekbar

Om deze ontmoetingen tussen oud-leerlingen, bezoekers en exposanten te faciliteren, is er op de beursvloer een streekbar in het leven geroepen. Dit is het centrale punt op de beurs waar mensen even kunnen bijkomen met een hapje, drankje en een goed gesprek. „Om ook hier de verbinding met de regio op te zoeken schenken we bij de streekbar speciaalbiertjes uit de regio en hebben we een borrelplank met regionale hapjes uit het Noordoosten”, vertelt Kuijsters.

Legionella en ventilatie

Tijdens corona zijn enkele onderwerpen een grotere rol gaan spelen in de installatietechniek, zoals legionella en ventilatie. „De legionella-aanpak heeft de aandacht door de stilstand bij gebouwen waar in deze periode geen of nauwelijks mensen komen”, laat Kuijsters weten. „Ventilatie speelt natuurlijk een grote rol in het tegengaan van de verspreiding van het virus, bijvoorbeeld in scholen.

„Ze merken hoeveel het waard is om elkaar face-to-face te spreken in een ongedwongen sfeer, want dan krijg je dingen voor elkaar die telefonisch of online niet zo snel zouden lukken.”

Om hier als installatiebedrijf op in te kunnen spelen is er een hoop specialistische kennis nodig. Daarom krijgen deze twee thema’s deze editie extra aandacht op de beurs. Zo komt er een Legionellaplein (in samenwerking met de branchevereniging ENVAQUA) en een Ventilatieplein waar kennis en producten op het gebied van deze uitdagingen centraal staan. Daarnaast zullen in het Klaslokaal op de beurs ook diverse kennissessies over deze thema’s worden gehouden.”


Ongedwongen sfeer

„Standhouders en bezoekers hebben weer erg veel zin om naar de beurs te komen”, aldus Kuijsters. „Ze merken hoeveel het waard is om elkaar face-to-face te spreken in een ongedwongen sfeer, want dan krijg je dingen voor elkaar die telefonisch of online niet zo snel zouden lukken. Als je elkaar ontmoet, voer je andere gesprekken. Accountmanagers kunnen zo hun relaties op een efficiënte manier spreken. De bezoeker kan aangeven wat hij of zij eventueel verbeterd wil zien. Dit is meteen een soort kwaliteitscheck voor de producent.”

Montageplein

Op het Montageplein wordt aandacht geschonken aan het monteren van installaties, een belangrijk onderdeel voor de monteur en werkvoorbereider. „Dit doen we met live demonstraties van partners in gereedschap”, legt Kuijsters uit. „Bij sommige gereedschappen is het belangrijk om ze in werking te zien.

„We vragen onze exposanten de nadruk te leggen op het tentoonstellen van hun producten en de werking hiervan, oftewel laten zien wat je doet.”

Als je als vakman producten installeert, ben je zo met de techniek bezig dat je wilt zien, voelen en ervaren hoe het knijpt, schroeft of snijdt. Op de beurs ligt de nadruk op hoe producten geïnstalleerd worden en welke gereedschappen daarbij nodig zijn. Als vakman of -vrouw zijn dit natuurlijk dé technische snufjes die je niet wilt missen op een vakevenement. ”


Vergelijking maken

„De beurs moet een samenvatting zijn van wat er in de markt speelt”, geeft Kuijsters aan. „Installateurs zien op hun werk fragmenten van nieuwe producten en ontwikkelingen via nieuwsbrieven en op social media, maar vaak wordt dat niet gelezen door tijdgebrek. Voor de beurs nemen de bezoekers de tijd om rond te kijken. Ze zien ook wat er verder op de markt is. We horen dat bezoekers het fijn vinden om het product in handen te kunnen houden. Zo kunnen ze beter een vergelijking maken. Op internet zoek je gericht en zie je alleen dat waarnaar je op zoek bent. Op de beurs kun je je laten verrassen en zie je dingen die je misschien niet op internet gezocht had. Bovendien start je makkelijker een inhoudelijk gesprek als je over een fysiek product kunt praten met een relatie of een nog onbekende leverancier. We vragen daarom onze exposanten de nadruk te leggen op het tentoonstellen van hun producten en de werking hiervan, oftewel laten zien wat je doet. Installatie Vakbeurs is daar de perfecte plek voor.”


Reacties

F.H.J.Laarman Nieuwe Deventerweg 92 zwolle

20 juli 2021 om 12.03 uur

Heel goed initiatief kom zeer zeker

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement