RENOVATIE 2022: veel praktische kennis

Geplaatst op 22 maart 2022 door Redactie

De vakbeurs RENOVATIE, van 17 tot en met 19 mei, biedt heel veel praktische oplossingen voor de thema’s waar de renovatiemarkt dagelijks mee te maken heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor verduurzaming, circulariteit en bouwlogistiek maar ook voor wet- en regelgeving en het tekort aan vakmensen.

De beurs RENOVATIE telt een uitgebreid kennisprogramma, waarin vooral praktische kennis wordt gedeeld. “Kennis waar opdrachtgevers, aannemers en installateurs direct hun voordeel met kunnen doen.”, zegt beursmanager Wendy van de Geijn.

De gekozen onderwerpen zijn niet alleen praktisch, maar ook heel actueel. Het zijn thema’s waar de bouw en de markt simpelweg steeds meer mee te maken krijgen en waar niet meer aan te ontkomen is. Uiteraard lopen verduurzaming en energietransitie als een rode draad over de beursvloer en het programma. Daarnaast worden o.a. ontwikkelingen op het gebied van bouwlogistiek, sloop & circulariteit, communicatie met bewoners en VvE’s en de inzet van prefab uitgediept.

‘Zachte’ kant

“Uiteraard hebben we ook oog voor de uitdagingen van corporaties. Zo is een van de onderwerpen ‘slopen of renoveren’. Eerder hebben we dat al eens benaderd vanuit de financiële kant, nu komt ook de ‘zachte’ kant aan bod. Bijvoorbeeld de bewoner, die in discussie gaat of misschien wel weerstand heeft. We belichten dat vanuit zowel de corporatie als vanuit de aannemer en vanuit een intermediair die zich specifiek bezig houdt met deze kant van renovatie.”

Een actueel thema in de bouw is het tekort aan mensen. “We gaan daarom specifiek in op de rol die prefab kan spelen bij renovaties. Heel concreet zullen leveranciers aangeven wat zij hebben te bieden aan oplossingen, zoals voor binnenwanden, balkons, installaties, gevelelementen en dergelijke. We willen vooral praktische voorbeelden laten zien.”

Bouwlogistiek

Behalve met prefab elementen is het tekort aan mensen deels ook op te lossen met een andere bouwlogistiek. Sander Houtebos van Wever Bouwgroep is een van de sprekers die ingaat op de bouwlogistiek. Dit bedrijf werkt veel in de binnenstad van Amsterdam, waar medewerkers continu op zoek waren naar parkeerplaatsen. Wever Bouwgroep heeft er nu voor gekozen om de medewerkers de beschikking te geven over een bakfiets en om materialen aan te voeren met één auto die verschillende bouwplaatsen bedient. De vakmensen zijn geen tijd meer kwijt aan het zoeken naar een parkeerplaats én ze hoeven zich niet meer druk te maken over materialen.

Wet- en regelgeving

Ook wet- en regelgeving is een thema op de beurs RENOVATIE. Ook hier is de benadering vooral praktisch gericht. Zo wordt ingegaan op de nieuwe ‘Standaard en streefwaarden voor woningisolatie’, maar ook op subsidieregelingen voor circulair bouwen.

De thema’s van het kennisprogramma zijn in al hun aspecten ook terug te vinden op de beursvloer. Die is geheel gevuld en de circa 130 deelnemende bedrijven die staan te popelen om zich eindelijk weer in levende lijve aan een breed vakpubliek te kunnen presenteren.

Al met een zeer compleet en gevarieerd aanbod met een mix van alle relevante productgroepen. “Na-isolatie is goed vertegenwoordigd evenals isolatie, maar we hebben ook allerlei andersoortige bedrijven. Denk aan Mosa met tegels, Faay met duurzame wanden en Bostik met zijn lijmen. En dat alles toegespitst op de renovatiemarkt. En de combinatie met de beurs MONUMENT met eens 80 gespecialiseerde exposanten geeft nog een extra dimensie voor zowel bezoekers als exposanten.” aldus Rein Bosma van organisator 54events.

De vakbeurs RENOVATIE vindt plaats tegelijk met de beurs MONUMENT van 17 tot en met 19 mei in de Brabanthallen in Den Bosch. De openingstijden van de beurzen zijn dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoekers van de ene beurs hebben gratis toegang tot de andere beurzen. Bezoekers kunnen zich vanaf 22 maart gratis registreren.

Monumentenbeurs

De Vakbeurs MONUMENT zal in mei zijn tweede editie gaan beleven. MONUMENT 2022 biedt een uitgebreid kennisprogramma waarin alle aspecten van beheer en restauratie en herbestemming van monumentaal vastgoed aan bod komen. Op de beursvloer is er volop reuring met onder meer diverse doorlopende demonstraties.

Bijvoorbeeld op de speciale themapleinen. Zo is er een Duurzaamheidsplein, dat is ingericht door de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg ERM, de Raad voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds. De gespecialiseerde aannemers van het GA-Platform verzorgen een Ambachtenplein. Hier zijn doorlopende demonstraties te zien van schilders, glazeniers, voegers, leidekkers, steenhouwers, timmerlieden en smeden. Het Neerlandsch Stucgilde tot slot zal laten zien hoe een monumentenstucadoor werkt. Zowel ervaren restauratiestucadoors als leerlingen zullen demonstraties verzorgen.

Exposanten

Veel standhouders hebben zich weer aangemeld voor de vakbeurzen Renovatie en Monument.
Kijk hier voor een video van de volgende exposanten die op de beurs te vinden zijn: 

Royal Mosa
Meilof Riks BV
Saint-Gobain Solutions
WAGO
Dutch Climate Systems
Tonzon BV

RENOVATIE 2022
www.renovatiebeurs.nl
17, 18 en 19 mei 2022
Brabanthallen, Den Bosch
Gratis bezoekersregistratie

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement