Rekenvoorbeeld toont substantiële kostenbesparing energiezuinige nieuwbouw aan

Geplaatst op 20 juni 2019 door Redactie

Bij de bouw van zeer energiezuinige woningen vormt de kostenpost nog vaak een belangrijke drempel. Het systeem van House Energy Optimum (HEO) stelt corporaties, ontwikkelaars en bouwers in staat energiezuinige nieuwbouwwoningen tegen lagere kosten te ontwerpen en te bouwen. Met een praktijkberekening kunt u exact zien wat u kunt besparen. Op basis van uw schets- of voorlopig ontwerp worden nieuw te bouwen woningen met HEO geengineerd. Uitgangspunt is het bereiken van het optimum tussen bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Daardoor worden energieprestatie, comfort en een gezond binnenklimaat geborgd. De energieprestatie is bovendien verzekerbaar en dat is uniek in Nederland.

Isolatie en installatie

Meestal wordt de verplichting om aardgasloos te bouwen als boosdoener van de hoge bouwkosten aangewezen. Dit is slechts ten dele waar. Hoe energiezuiniger de woning, des te meer technieken er aan te pas komen. Daarmee wordt het proces complexer voor ontwikkelaars, architecten, adviseurs en bouwers. Energiezuinige installaties komen echter alleen optimaal tot hun recht in een goed ontworpen en gebouwde woning met een hoogwaardige buitenschil. Dit ontwerpproces moet integraal worden benaderd. In de praktijk zien we dat dit vaak gesegmenteerd plaatsvindt. Woningen worden meermaals herontworpen. Hierdoor nemen de kosten toe en zijn de prestaties vaak slechter dan beoogd.

Substantiële kostenreductie

Om de kosten te beheersen en de kwaliteit te waarborgen werkt HEO volgens het principe van pre-engineering. Hiermee is 85 procent van het technische voorwerk al verricht.
De resterende 15 procent wordt projectspecifiek ingevuld op basis van de eisen en wensen van de opdrachtgever en de architect. Deze integrale benadering zorgt voor een betere ontwerp- en bouwkwaliteit en een proces dat sneller verloopt dan normaal. Het resultaat is een betere woning met verzekerbare prestatiegarantie en lagere ontwerp- en bouwkosten. De besparing kan oplopen tot meer dan 10 procent van de stichtingskosten.

Ontwerpvrijheid en verzekerbaarheid

HEO richt zich op grondgebonden nieuwbouwwoningen. Het systeem kan worden ingepast in volledige systeembouw, maar ook in stapelbouw of gietbouw. Bij de pre-engineering is uitgegaan van een voorbeeldwoning, zoals die vandaag de dag gebouwd wordt. De architect heeft zelf de vrijheid om een ontwerp te maken. HEO helpt de architect vervolgens om het HEO-concept in te passen en de prestaties te borgen. Er zijn in drie energieambities om uit te kiezen: EPC 0,4, BENG en Nul op de Meter. Corporaties die op dit moment met een bescheiden portemonnee ontwikkelen, kunnen op een later moment woningen upgraden zonder kostbare aanpassingen te verrichten.
De energieprestatie van de woningen in alle drie de energieambities zijn verzekerbaar.

Het HEO-rekenvoorbeeld kunt u gratis downloaden op www.bouwheo.nl

HEO is het resultaat van een strategische samenwerking van ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement