Rekenen zonder eerst te tekenen

Geplaatst op 07 oktober 2019 door Redactie

„Een warmtepomp is hot tegenwoordig. Vloerverwarming is hierbij wenselijk, omdat dit een laagtemperatuurverwarming is”, zegt Stefan Janssen van deVloerverwarmer. „Met ons softwareprogramma Calstrim is de vloerverwarming eenvoudig in drie stappen te berekenen. Bij de meeste tekenprogramma’s moet je eerst het ontwerp tekenen voordat je de vloerverwarming kunt berekenen. Met Calstrim kan de installateur al rekenen zonder eerst te tekenen.”

Janssen is sinds zo’n 12 jaar met vloerverwarming bezig. Zijn bedrijf deVloerverwarmer is gespecialiseerd in het berekenen en intekenen van vloerverwarming voor nat- en droogbouw. Sinds anderhalf jaar kan met het softwareprogramma Calstrim gewerkt worden. Hij heeft het zelf bedacht en samen met een programmeur naar zijn idee opgezet. „Eenvoudige rekensoftware bestond nog niet”, zegt Janssen. “Ik ben begonnen met alles uit te zoeken en in Excel te zetten. Mijn klanten vonden dat ook handig, en ik kreeg steeds vaker de vraag of ze de Excelsheet mochten hebben. Toen bedacht ik dat het te doen moest zijn om een klantvriendelijk softwarepakket te schrijven. Dat moest overal online te gebruiken zijn, want dat is het makkelijkste. Zo kun je ook op locatie bij de klant berekeningen maken voor warmteafgifte, benodigde materialen en juiste inregelgegevens. Dat was de start van Calstrim. Het is een merknaam die onder mijn bedrijf deVloerverwarmer valt. Er zijn inmiddels al grote namen die heel tevreden zijn over dit product, zoals Magnum Heating, Therminon en Robot Vloerverwarming.”

Snel en doelmatig

Op basis van de berekeningen van Calstrim kan er onder meer een keuze gemaakt worden voor de materiaalinkoop. Bij bijvoorbeeld een houten of een tegelvloer is snel te berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt om de warmteverliezen te halen, want bij laagtemperatuurverwarming is het van belang dat de afgifte van de vloer zeker niet lager mag zijn dan het warmteverlies van de ruimte. „Met Calstrim kunnen deze waarden perfect met elkaar vergeleken en op elkaar afgestemd worden”, legt Janssen uit. „De via Calstrim berekende gegevens worden in een materiaalstaat gezet.

„Toen bedacht ik dat het te doen moest zijn om een klantvriendelijk softwarepakket te schrijven.”

Via die materiaalstaat kunnen de juiste materialen en aantallen worden besteld. Deze gegevens kunnen ook gebruikt worden om offertes tegen een scherpe prijs aan te vragen. Via de ruimtestaat en verdelerstaat kan de vloerverwarming na installatie zuinig en correct worden ingeregeld. Bij een beter afgestemde vloerverwarming is een lagere stooktemperatuur voldoende. Dit geeft een hoger rendement, een lager energieverbruik en een lagere energierekening voor de eindgebruiker. De berekende informatie in Calstrim is later ook te gebruiken bij het daadwerkelijke tekenen. Zo hoef je dit niet opnieuw te berekenen. Dat werkt sneller en doelmatiger. Ook kunnen na of tijdens het maken van het legplan de berekeningen worden uitgevoerd.”

Flexibel zonder lastige software

„Met Calstrim is de installateur veel flexibeler”, geeft Janssen aan. „Hij heeft geen lastige software nodig en hoeft geen dure cursussen te volgen. Hij kan ter plekke bij de klant berekenen wat er nodig is. Dat lukt met de meeste tekensoftware niet, want die is moeilijk op een tablet weer te geven.” Behalve voor natbouw kan met de software ook de vloerverwarming voor droogbouw berekend worden. „We werken heel gebruikersvriendelijk”, aldus Janssen „Door de gebruikersvriendelijke interface hoef je geen software-expert te zijn om met de software om te kunnen gaan. Begin maar met het invullen van de gegevens die je hebt, en dan komen de berekeningen er vanzelf uitrollen.” Online zijn er ook instructiefilms en een handleiding te raadplegen. Ook kan er altijd gebruik gemaakt worden van de telefonische helpdesk. Tevens bestaat er de mogelijkheid om een presentatie op locatie aan te vragen. „We vinden het belangrijk om de persoonlijke touch te houden”, zegt Janssen. Groothandels gebruiken Calstrim ook graag. „Als ze bijvoorbeeld in overleg zijn met klanten kunnen ze snel iets berekenen”, vertelt Janssen. „Maar er kan ook snel een berekening van het complete project gemaakt worden en als PDF of Excel worden geëxporteerd.”

Waterzijdig inregelen

Door de opkomst van de energietransitie en de stijgende vraag naar warmtepompen wordt het steeds belangrijker dat de vloerverwarming goed afgesteld wordt op de warmteverliezen, om de EPC zo laag mogelijk te houden. Als een vloerverwarming niet goed ingeregeld is, wordt deze ongelijkmatig warm. Dit is slecht voor het comfort en de energierekening. Om de vloerverwarming goed in balans te krijgen, is waterzijdig inregelen van belang. Dit kan ook met Calstrim. Correcte volumestromen per groep zijn hiervoor noodzakelijk. Deze worden via de flowmeters op de verdeler ingesteld.

„Bij een beter afgestemde vloerverwarming is een lagere stooktemperatuur voldoende. Dit geeft een hoger rendement en een lager energieverbruik.”

De volumestroom wordt ingesteld op de berekening die de software aangeeft. Een duurzamere wereld is een wereld met een lager energieverbruik en een lager materiaalverbruik Als je meer bezig bent met finetunen, levert dit een lagere energierekening op. De berekeningen kunnen van tevoren al bepaald worden op het materiaalgebruik, bijvoorbeeld een houten- of een tegelvloer. Zo weet je vooraf zeker dat je de vermogens gaat halen met een warmtepomp. Calstrim is op Europese normen berekend. Het wordt nu voornamelijk toegepast in Nederland en België, maar Janssen is ook bezig met toepassingen voor de rest van Europa.

Perfectioneren

Janssen wil Calstrim steeds verder perfectioneren. Hiervoor verzamelt hij tips van klanten waarop hij de software aanpast. „Het is leuk om met klanten te sparren over hoe je de software kunt verbeteren”, zegt hij. „In de zomer koelen met een warmtepomp wordt ook steeds meer gevraagd. De huizen worden steeds beter geïsoleerd, dus als de warmte er eenmaal inzit, is het lastig om die er in de zomer weer uit te krijgen. Met software van Calstrim kan ook perfect de koeling berekend worden. Het koelt natuurlijk niet als een airconditioning, maar je haalt er wel een paar graden vanaf.”

Kennismaken met Calstrim

Installateurs kunnen met Calstrim kennismaken via een gratis proefabonnement van 5 dagen, inclusief telefonische helpdesk. Deze is op website www.calstrim.nl te vinden. „De software is ook te huren voor een paar weken of voor een jaar”, laat Janssen weten. „Die periode kan aangepast worden op hoe vaak de installateur denkt hiervan gebruik te gaan maken. We bieden deze handige online software op maat aan. Dat is handig voor de gebruikers. Calstrim werkt op alle browsers.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement