Refbuster biedt installateur oplossing bij afpompen en afvoeren f-gassen

Geplaatst op 07 september 2023 door Redactie

Bespaar tijd, geld en zet jouw medewerkers in daar waar ze goed in zijn.

„Door de uitfasering van f-gassen zien we dat bij steeds meer installaties de koelgassen worden vervangen door een laag GWP of een natuurlijk koudemiddel”, zegt Edwin Ernste, commercieel directeur bij Celsis. „Voor onderhoud, bij afbraak of bijvoorbeeld retrofits moet het koelgas uit de installatie worden gehaald. Dat kost de installateur veel tijd. Het is arbeidsintensief en er komt veel bij kijken. Zeker als we kijken naar de huidige arbeidsmarkt, wil je je engineer hier niet mee belasten, want die heeft het al druk genoeg. Dan hebben we het nog niet eens over het tekort aan gekwalificeerd personeel. Jouw engineer zet je liever in voor andere werkzaamheden. Om de installateur te ontlasten, bieden wij als Celsis een nieuw concept: de Refbuster.

”Refbuster is een serviceafdeling binnen Celsis. „Het afpompen van koelgassen is arbeids- en tijdsintensief”, legt Ernste uit. „De installateur verricht deze werkzaamheden vaak met kleine, niet-gespecialiseerde afpompunits. De installatie heeft dan een lange downtijd. Ook het gesleep met cilinders, die vaak op het dak van een gebouw of naar een machinekamer gebracht moeten worden, zorgt voor een zware lichamelijke belasting. Vervolgens moet de installateur een werkrapportage maken en moeten de koelgassen worden afgevoerd. Al met al is het een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Op het moment dat koelgas afgevoerd wordt, zijn daar hoge kosten mee gemoeid.”

Speciale werkbussen

Refbuster heeft toegeruste werkbussen met specifieke industriële afpompapparatuur waarmee op een snelle en efficiënte wijze koelgassen worden afgepompt. Wel tien keer zo snel als de installateur dit zelf kan doen. Bovendien verzorgt Refbuster de totale logistiek. „We zorgen dat er cilinders en drums aanwezig zijn”, aldus Ernste.

„Het afpompen van de koelgassen is arbeids- en tijdsintensief”, legt Ernste uit. „Vaak gebeurt het met kleine, niet-gespecialiseerde afpompunits en onjuiste methodes. Dat kost veel tijd en geld.”

„Refbuster werkt met grote afpompunits, flexibele slangen met grote diameters en lange lengtes, die wel tot 120 meter kunnen overbruggen. Daardoor is het niet meer nodig om cilinders naar het dak te slepen. Het werkt efficiënt en de logistiek is geregeld. Onze medewerkers zijn hier heel ervaren in en hebben de benodigde diploma’s voor het werken met
f-gassen.. We zijn VCA, ISO 9001 en 14001 gecertificeerd. Daarnaast zijn we ook volwaardig lid van de NVKL.”

Knettergek om het zelf te doen

„Als een installateur bij een installatie meer dan 25 kg koelgas moet afpompen, dan is hij of zij knettergek om dat zelf te doen, zeg ik altijd”, stelt Ernste. „Dit kan aan ons uitbesteed worden en dan verzorgen wij het proces van A tot Z. We doen de werkvoorbereiding, pompen het koelgas af, maken de werkbonnen, voeren het koelgas af en zorgen voor alle papieren die daarbij nodig zijn. Het afgepompte koelgas wordt rechtstreeks naar Celsis afgevoerd. Hierdoor hoeft het niet in de koelgasadministratie van de installateur te worden opgenomen. Indien gewenst vult Refbuster de installatie ook weer af. We werken met all-in tarieven. Er zijn geen verborgen kosten. Geen verrassingen achteraf dus. Kortom, het proces is snel, efficiënt en bespaart de installateur veel kostbare tijd en geld.

„Refbuster werkt met grote industriële afpompunits, flexibele slangen, grote diameters en lange lengtes, waarmee we gemakkelijk 120 meter en indien nodig meer kunnen overbruggen.”

Onze accountmanagers kunnen bij opdrachtgevers aantonen dat we vanaf 25 kg voordeliger werken dan dat de installateur dat zelf kan. Als de hoeveelheid af te pompen koelgas toeneemt, wordt de besparing groter. Naarmate de volumes oplopen, lopen de besparingen op tot wel 70 of 80 procent ten opzichte van de kosten die de installateur normaal zou maken. Bovendien houdt de installateur zelf mensen beschikbaar voor de technische werkzaamheden.

Retrofitten en recyclen

„Het komt regelmatig voor dat op installaties met een hoog GWP-koudemiddel een retrofit wordt uitgevoerd naar een koudemiddel met laag GWP”, laat Ernste weten. „Ook daarvoor is Refbuster een goede oplossing. De installateur kan de installatie voorzien van een laag GWP koudemiddel. Het koelgas wordt door Refbuster afgepompt, de installateur past de installatie aan op de nieuwe situatie en vervolgens vult Refbuster de installatie weer af met laag GWP-koudemiddel.” De afvalkoelgassen die door Refbuster zijn afgevoerd, worden door Celsis geregenereerd.

„Als een installateur bij een installatie meer dan 25 kg koelgas moet afpompen, dan is hij of zij knettergek om dat zelf te doen.”

„Als regeneratie (recycling) niet mogelijk is, worden deze koelgassen op een milieuvriendelijke manier afgebroken”, zegt Ernste. „Dat is veilig, vertrouwd, duurzaam en ook noodzakelijk. Kijk naar de uitfasering van de f-gassen en de versnelde stappen die daarin op het moment van toepassing zijn. Recyclen van koelgassen is een absolute noodzaak die de vraag uit de markt aan koelgassen overstijgt. Recyclen van koelgassen heeft geen impact op de quota. (red. hoeveelheid HFK-koelgassen uitgedrukt in CO2-equivalent die producenten en importeurs op de markt mogen brengen). Buiten dat dit geen impact op de quota heeft, is het vanzelfsprekend milieuvriendelijker dan opnieuw produceren.”

Exclusief in opdracht installateur

Refbuster is onderdeel van Celsis in Apeldoorn (voorheen Uniechemie); al 80 jaar de specialist in koude- en klimaattechniek. Refbuster biedt uitgelezen mogelijkheden bij opdrachten waar tijd en snelheid cruciaal zijn, zoals in de farma, food, retail en industrie. „Ik geloof dat de kracht van de koel- en klimaatbranche zit in het samenwerken”, laat Ernste weten. „Het gaat erom de krachten te bundelen en de juiste competenties van elkaar te benutten. Zo ben je met z’n allen veel sterker en slagvaardiger.”

Refbuster werkt exclusief in opdracht van koel- of klimaattechnische installateurs, en dus niet voor de eindklant. „Die kan ons benaderen via hun koeltechnische installateur”, laat Ernste weten. „We hebben inmiddels een aantal teams die de werkzaamheden uitvoeren. We staan ook bij beurzen, zoals de Energie Vakbeurs in Den Bosch, de VSK in Utrecht en de Installatie Vakdagen in Hardenberg om de installateur te informeren. Refbuster is Gewoon.Goed.Geregeld. Meer informatie vind je op de website: www.refbuster.nl.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement