Recycling van zonnepanelen is vandaag al mogelijk

Geplaatst op 15 oktober 2019 door Redactie

Steeds meer mensen laten zonnepanelen op hun dak plaatsen. Deze panelen hebben een lange levensduur: ze gaan zo’n dertig jaar mee. Als een paneel toch eerder moet worden vervangen, is er een goed systeem voor inzameling en recycling. Recycling van defecte panelen is zeker de moeite waard. Materialen zoals glas, koper en aluminium kunnen namelijk eenvoudig worden teruggewonnen. Iedereen recyclet, en dat geldt ook voor zonnepanelen.

Vorig jaar zijn er 4,6 miljoen nieuwe panelen geïnstalleerd. Het totaal geïnstalleerd vermogen aan zonne-energie is daarmee in een jaar toegenomen met 46%. Toch is er nog vrijwel geen afval. Dit komt doordat zonnepanelen lang meegaan. Wel is er al een systeem ontwikkeld om defecte panelen in te zamelen. Op dit moment wordt dat gebruikt voor panelen met transportschade, stormschade en heel af en toe een defect paneel dat onder de fabrieksgarantie valt.

Weggooien is zonde

“Zo’n kapot paneel bij het grof vuil gooien is echt zonde”, zegt Jan-Willem Jehee van Zonne-energie Recycling Nederland, de stichting die de inzameling en recycling coördineert. “Zonnepalen bevatten allerlei materialen die opnieuw te gebruiken zijn, zoals glas, koper en aluminium. Iedereen recyclet, en dat geldt dus ook voor zonnepanelen. Maar nog niet iedereen weet dat. Daarom doen we mee met het initiatief Heel Holland Recyclet. Want ook inzameling en hergebruik van zonnepanelen is echt heel eenvoudig.”

Inzamelpunten voor zonnepanelen

Consumenten kunnen heel makkelijk van hun kapotte zonnepanelen af. Net als bij bijvoorbeeld wasmachines of ijskasten geldt er voor een groothandel of importeur een wettelijke verplichting om zonnepanelen in te nemen en netjes te verwerken. De installateur die een defect paneel vervangt, neemt het oude exemplaar mee en levert dit in bij een van de inzamelpunten van Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN).

Sorteren en opnieuw gebruiken

Er zijn al veel mogelijkheden om materiaal van zonnepanelen terug te winnen. Dat gaat in verschillende stappen. ZRN brengt de zonnepanelen vanuit de inzamelpunten naar een sorteercentrum. Daar sorteren medewerkers de afvalstroom in bakken met panelen, omvormers en kabels. Daarna zijn er diverse technieken om de materialen te scheiden en geschikt te maken voor hergebruik. Het glas komt bijvoorbeeld terug als glaswol voor isolatie. En door het koper en aluminium opnieuw te gebruiken putten we de voorraad van die schaarse metalen minder snel uit.

Ook voor particulieren en bedrijven

Meestal gaat de inzameling van zonnepanelen via de installateur. Maar ook mensen die zelf een zonnepaneel vervangen, kunnen dat makkelijk en zonder kosten laten recyclen. Zij kunnen daarvoor terecht bij een van de inzamelpunten van ZRN of het paneel langsbrengen bij het afvalpunt of de milieustraat in hun gemeente. Dit werkt op dezelfde manier als bij ander elektrisch afval.

Bij bedrijven gaat het vaak om grotere aantallen zonnepanelen. Als die moeten worden vervangen zorgt ZRN in samenspraak met de installateur voor inzameling op locatie van het bedrijf. Dat is gratis als de installateur, importeur of groothandel is aangesloten bij ZRN. Voor niet-deelnemers is inzameling ook mogelijk, maar dan worden er kosten doorberekend.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement