Radiatorventilatoren geven meer comfort en lager gasverbruik

Geplaatst op 13 februari 2017 door Redactie

Het bedrijf SpeedComfort heeft de nieuwe SpeedComfort radiatorventilator op de markt gebracht die bijdraagt aan een besparing tot wel 30 procent op het gasverbruik. Door drie ventilatoren wordt de warmte die de radiatoren afgeven gelijkmatig in de ruimte verdeeld waardoor er sneller een comfortabele temperatuur bereikt wordt.

„Uitvinder Anton van den Broek heeft dit concept bedacht”, zegt Pieter van der Ploeg van SpeedComfort. „Hij heeft veel ideeën op het gebied van duurzaamheid.” Van der Ploeg leerde Van den Broek kennen toen hij zijn eigen woonhuis aan het verduurzamen was. „We raakten aan de praat over de mogelijkheid om warmte uit de radiator te trekken”, vertelt Van der Ploeg. „Olaf Grove die een bedrijf in kunststof kozijnen in Zeist heeft, raakte ook bij onze plannen betrokken. Met z’n drieën hebben we vervolgens SpeedComfort opgericht.”

Nederlands product

Van der Ploeg is verder gegaan met het nemen van alle stappen die nodig zijn om het product op de markt te brengen, onder meer het zoeken van toeleveranciers voor de diverse onderdelen. Ook vroeg hij de engineers Arnold Halbersma en Henk de Groot, die in het verleden al bij de ontwikkeling van de radiatorventilator betrokken waren, om weer aan te haken.

„Zij hebben een leven lang kennis opgebouwd die van belang is voor de SpeedComfort. Daarnaast hebben ze een enorm netwerk met relevante partijen”, aldus Van der Ploeg. „Bij de productie van SpeedComfort zijn inmiddels meer dan 20 Nederlandse bedrijven betrokken. Alle onderdelen voor SpeedComfort komen uit Nederland of een ander Europees land. Bovendien wordt de SpeedComfort geassembleerd in Barneveld, bij SDO Werkt. Een bedrijf waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Biobased grondstof

Het kastje waar de ventilatoren in zitten, ziet eruit als wit plastic, maar het is gemaakt van een biobased grondstof, dus niet afkomstig van aardolie en weer afbreekbaar in de natuur. „Er is een duurzame blend gezocht die te spuitgieten is”, legt Van der Ploeg uit. „Er zit een temperatuursensor in, die bij 35 graden van de radiator, de ventilatoren laat aanslaan.”

„We raakten aan de praat over de mogelijkheid om warmte uit de radiator te trekken.”

De bijbehorende voeding is verliesvrij. De SpeedComfort gebruikt zelf niet meer dan zo’n 16 cent aan stroom per jaar. Van der Ploeg: „We hebben inmiddels op een paar beurzen gestaan, zelfs op de VTWonen en Designbeurs. Wonen op deze aarde moet ook leefbaar blijven voor onze kinderen en kleinkinderen. En je merkt dat het duurzame verhaal ook aanslaat. Comfort, een lagere gasrekening, minder CO2 uitstoot en een duurzaam product is een mooi trio.”

Groenste idee van Nederland 2015

„De SpeedComfort heeft een enorme vaart genomen omdat we vorig jaar, eind november, bij een tv-serie en wedstrijd van BNN/VARA het Groenste Idee van Nederland 2015 waren”, laat Van der Ploeg weten. „Het ging om innovaties die veel CO2 besparen. Met de SpeedComfort heeft de gebruiker de mogelijkheid om verschillende radiatoren van ventilatoren te voorzien.

Door het versneld warmte trekken uit de radiator met SpeedComfort kan de aanvoertemperatuur van het cv water worden verlaagd, terwijl het comfort niet vermindert. De cv ketel levert een hoger rendement, er wordt op gas bespaard en daardoor wordt de CO2 uitstoot aanzienlijk minder.”

YouTube filmpje om het warm van te krijgen

„Uitvinder Anton van den Broek had bij hem thuis een testopstelling van de SpeedComfort”, zegt Van der Ploeg. „Op een ochtend kreeg hij van zijn vrouw op z’n kop omdat ze dacht dat hij vergeten was om ’s avonds de thermostaat laag te zetten. Ze had niet in de gaten dat de kamer ’s morgens zo snel op temperatuur kwam dankzij de slimme radiator ventilator.”

„Alle onderdelen voor SpeedComfort komen uit Nederland of een ander Europees land.”

De werking van de SpeedComfort is te zien op You Tube in een testopstelling die het tv-programma maakte om zich te kunnen overtuigen van het effect of op de website www.speedcomfort.com.

Driestappenplan

Optimale besparing kan worden bereikt met een driestappenplan. Stap 1: als de temperatuurschakelaar voelt dat de radiator 35 graden Celcius is, gaan de drie ventilatoren draaien. Die blazen de warmte uit de radiator versneld in de ruimte. Bij stap 2 wordt de temperatuur van het aanvoerwater in de cv ketel verlaagd. „Doordat de radiator meer vermogen heeft met de SpeedComfort is het mogelijk om de temperatuur van het radiatorwater terug te brengen naar 60 graden Celsius”, legt Van der Ploeg uit. „Er treedt sterkere condensering op in de ketel, die dan echt hoog rendement levert.”

Stap 3 is het waterzijdig inregelen. „Dit waterzijdig inregelen wordt in de praktijk veel te weinig gedaan”, stelt Van der Ploeg. „De installateur heeft hiervoor apparatuur nodig en voor de klant betekent het extra kosten. Dat heeft de klant er vaak niet voor over. Die is er niet zo mee bezig. In ons netwerk hebben we nu zo’n 65 installateurs die waterzijdig kunnen inregelen. We willen er graag nog meer bij.”

Convectorputten en smalle radiatoren

Dit stookseizoen zijn er drie versies te koop: de B voor basic, passend tussen platen van radiatoren vanaf 7 cm en twee nieuwe versies: de C van convectorputten en de N van narrow voor radiatoren met een afstand tussen de platen van 3,8 tot 7,2 centimeter.

Warmtepompen

„Omdat de SpeedComfort een radiator meer vermogen laat leveren en de watertemperatuur in de installatie kan worden verlaagd, is de radiatorventilator ook een goed maatje voor warmtepompen’, zegt Van der Ploeg. „Vervangen van gasgestookte ketels wordt nog aantrekkelijker doordat de afgiftesystemen kunnen worden gehandhaafd als de SpeedComfort wordt toegepast. Dit resulteert in lagere projectkosten en minder overlast voor de klant.”

Behaaglijk tot in kleinste hoekje

SpeedComfort geeft ook meer comfort op plekken die voorheen niet zo snel behaaglijk waren te maken, zoals bijvoorbeeld een serre of de werkkamer. Ingebouwde radiatoren, overstekende vensterbanken: de SpeedComfort zorgt er voor dat de warmte toch overal in de ruimte komt. „Wanneer de klant kennis heeft gemaakt met de radiatorventilatoren zijn ze over het algemeen heel enthousiast.

Het komt voor dat wanneer een installateur de SpeedComfort als proef onder de radiator heeft geklikt, de klant hem niet meer wil missen. „Voor particulieren kost een Duoset Basic, inclusief voeding, onder de 100 euro”, geef Van der Ploeg aan. „Installateurs geven we een inkoopkorting.” Het product is nog niet verkrijgbaar via de groothandel. Installateurs kunnen via e-mail contact opnemen met SpeedComfort. Voor particulieren is er de Speedcomfort webwinkel.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement