Radiaal ventilator in scroll behuizing

Geplaatst op 12 mei 2017 door Redactie

Ventilator specialist ebm-papst heeft een passende oplossing voor de steeds strikter wordende regelgeving met betrekking tot het rendement van ventilatie-units voor woonhuisventilatie. De nieuwe centrifugaal ventilatoren bieden naast een hoog rendement nu ook verbeterde mogelijkheden van communicatie en aansturing en zijn tevens stiller dan de gebruikelijke marktstandaard.

Speciale ventilatoren die zorgen voor zowel gecontroleerde luchtinvoer als –afvoer, zijn nodig voor woningventilatie in nieuwe alsook gerenoveerde gebouwen. Tot nu toe werden voor centrale woonhuisventilatieunits, met of zonder warmteterugwinning, vaak ventilatoren gebruikt met voorovergebogen schoepen. De RadiCal ventilatoren met achterovergebogen schoepen behalen echter een veel beter resultaat met betrekking tot efficiëntie en geluid. Nu heeft ebm-papst deze RadiCal ventilator voor toepassing in centrale woonhuisventilatieunits met een aerodynamische scroll behuizing gecombineerd.

Meer voordelen in de praktijk

De scroll behuizing met ronde uitblaasopening kan direct op de afvoer van de ventilatie unit geplaatst worden. Daarmee worden veel voorkomende stromingsverliezen aanzienlijk gereduceerd. Tegelijkertijd blijft het luchtvermogen zeer stabiel en in vergelijk met dubbel aanzuigende radiaalventilatoren stijgt het rendement met 34%. Bovendien wordt het geluidsniveau met 3,5 dB (A) verminderd wat met meerdere tests reeds bewezen is.

Ook ongewenst geluid veroorzaakt door de inbouwcondities wordt gereduceerd. Het optioneel beschikbare luchtinvoerrooster FlowGrid kan op de inlaatzijde gemonteerd worden. Dit leidt tot een aangenaam geluidsspectrum omdat het met name lage frequenties uit het apparaat minimaliseert. De ventilator wordt geregeld en de gebruiksgegevens worden uitgelezen via de MODBUS RTU aansluiting.

Plug & play systeem, klaar voor installatie

De RadiCal radiaalventilatoren in 3D scroll behuizing zijn als plug & play systeem verkrijgbaar in de bouwgrootte 190 met diverse vermogensniveaus tot 170W. Ventilatoren zijn vanaf april 2017 leverbaar.