Raam open voor ventilatie is geen optie

Geplaatst op 22 oktober 2021 door Redactie

Gezond binnenklimaat én energie besparen

Werken bij scholen vraagt voor een vlekkeloos verloop nogal wat van de planning. „Bij scholen moeten namelijk alle werkzaamheden het liefst in de schoolvakanties gedaan worden”, zegt Jeffrey van der Meer van LEDO Groep. Bij het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag ging het om een betere ventilatie in de klaslokalen. „In de zomervakantie was er maar zes weken tijd om allerlei werkzaamheden uit te voeren”, laat Barry van den Dobbelsteen, directeur LEDO Groep, weten. „ Wij kregen drie weken, want er moesten nog meer werkzaamheden gedaan worden, zoals het jaarlijkse schilderwerk en het onderhoud van de vloeren. Dat betekende een behoorlijke tijdsdruk.”

„Een adviseur van Facilicom, de facilitair dienstverlener van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, vroeg ons om een systeem te installeren dat de luchtkwaliteit in de klaslokalen zou verbeteren. Want bij ventilatie komt meer kijken dan zomaar even een raam openzetten”, vertelt Van den Dobbelsteen. „In het bestek stond al dat ze met de producten van Airmaster wilden werken. Airmaster was op locatie geweest om te kijken welke modellen en types van toepassing zouden zijn. Toen kwam de vraag: kunnen jullie dat monteren?”, zegt Van der Meer. Bij Sorghvliet heeft LEDO Groep 21 staande decentrale Airmaster 900 WTW-units geplaatst met CO2-sturing. Dit resulteert in een gezond binnenklimaat en energiebesparing.

„Een installatiebedrijf heeft een vraag en daar hebben wij een antwoord op.”

„Wij worden door grote installatiebedrijven ingehuurd om onze expertise”, geeft Van der Meer aan. „Een installatiebedrijf heeft een vraag en daar hebben wij een antwoord op.” LEDO Groep is bij het project bij Sorghvliet de hoofdaannemer. Dit project was de eerste samenwerking met Airmaster. „Deze samenwerking is vlekkeloos verlopen”, zegt Philip Davies, project adviseur bij Airmaster.

Pilot

Om zeker te zijn dat we alles in drie weken konden installeren, heeft LEDO Groep in de meivakantie een pilot gedaan bij twee lokalen. „De eerste twee units zijn toen geïnstalleerd om bijzonderheden uit te sluiten en de werking van de units te beleven en te testen”, zegt Van der Meer. „Als we dan tegen kleine dingen aan zouden lopen, dan konden we die oplossen voor de zomervakantie.” „Zo konden we alles stroomlijnen om de overige units binnen 3 weken in de zomervakantie te kunnen installeren”, geeft Van den Dobbelsteen aan. De overige 19 zijn in een tijdbestek van 3 weken in de zomervakantie geïnstalleerd. Per lokaal staat er één unit. „De lerarenkamer heeft twee units in master / slave opstelling. Dat is prettig voor de leraren dat hun ruimte ook voorzien is van airconditioning”, zegt Davies. „Vaak wordt alleen naar de klaslokalen gekeken en niet naar de lerarenkamer. Het is dus bijzonder dat die in dit project wel meegenomen is.”

Eenvoudige en snelle installatie

„Het voordeel van decentrale ventilatie is dat elk lokaal zijn eigen ventilatie-unit heeft en dat er geen kanalen nodig zijn”, zegt Davies. „Ze kunnen dus snel en zonder ingrijpende verbouwingen geplaatst worden. Dat was de ideale oplossing voor deze school. Met een goede voorbereiding zijn de units in een handomdraai geïnstalleerd.

„De eerste twee units zijn toen geïnstalleerd om bijzonderheden uit te sluiten en de werking van de units te beleven en te testen.”

Het voorbereidend werk, zoals het maken van de sparingen, was belangrijk. Daardoor waren de units snel te installeren. Het is neerzetten, aansluiten en klaar. Met het decentraal systeem kunnen we per dag één ruimte doen. De units worden plug & play geleverd. Uiteraard kan er nog van alles aangepast worden in de regeling, maar dat is in principe niet nodig. Alles is voorgeprogrammeerd. Tijd (op welk moment de units actief moeten zijn) en het CO2-gehalte zijn hierbij de belangrijkste factoren.”


Onopvallend en opvallend stil

„Het is heel fijn dat dit product onopvallend is en heel stil. Hiermee is het uitermate geschikt voor klaslokalen”, vindt Van den Dobbelsteen. „Het geluidniveau van de units verbaast me positief. Geluid is een storende factor in een klaslokaal. Het leidt de leerlingen af. Ik had deze unit nog nooit horen draaien, maar je staat erbij en je vraagt je af of hij wel aanstaat. Bovendien is het een onopvallend apparaat, dat de leerlingen ook niet afleidt.” „De units kun je vergelijken met een koelkast”, vindt Davies. „Je weet dat die er staat, maar hij valt niet op.” „Het is ook belangrijk dat de units energiezuinig zijn”, geeft Van den Dobbesteen aan. „Om te ventileren is een open raam natuurlijk niet altijd een oplossing. De warme lucht van de cv-installatie wordt linea recta het gebouw uitgeblazen. Deze units zijn en balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit geeft een flinke energiebesparing.”

Gebruikersgemak

Een ander belangrijke factor is dat de gebruiker er geen omkijken naar heeft. De leraren zijn er om les te geven en niet om zich bezig te houden met ventilatie. Dat wordt automatisch gedaan. „De unit is CO2-gestuurd”, vertelt Van der Meer. „Sensoren meten het CO2-gehalte in het klaslokaal. Zitten er veel leerlingen in de klas, dan wordt er automatisch meer geventileerd. Geen omkijken naar dus.”

Subsidieregelingen

„De toestellen voldoen aan het programma van eisen voor frisse scholen en de subsidieregelingen”, laat Davies weten. „De eerste 100 miljoen van de 360 miljoen euro is al vergeven. Hoe de resterende 260 miljoen euro vrijgegeven wordt, is nog niet bekend.

„Het voordeel van decentrale ventilatie is dat elk lokaal zijn eigen ventilatie-unit heeft en dat er geen kanalen nodig zijn. Ze kunnen dus snel en zonder ingrijpende verbouwingen geplaatst worden.”

Voor scholen is de subsidie 30 procent van de aanneemsom.” De rest moet betaald worden door de gemeente of schoolbestuur. Ze kunnen maximaal 1 miljoen euro aanvragen, afhankelijk van het leerlingenaantal. Een gemiddelde basisschool ontvangt maximaal 150.000 euro.


Te weinig handjes

„Er zijn veel scholen die vragen om geholpen te worden bij hun ventilatieprobleem, maar er zijn te weinig handjes”, laat Van den Dobbelsteen weten. „Helaas kunnen we niet alle projecten aanpakken. Vooral omdat die vastzitten aan schoolvakanties. Eigenlijk zou er een manier moeten komen om het hele jaar in scholen te kunnen werken. Met deze decentrale units kunnen we lokaal voor lokaal aanpakken, zonder dat de leerlingen in de andere lokalen er last van hebben.”

Meer toepassingen

„We zien door deze samenwerking veel meer toepassingen met Airmaster”, zegt Van den Dobbelsteen. „We worden voor 90 procent ingehuurd door installatiebedrijven voor reiniging en verduurzaming. Ik zie veel mogelijkheden bij zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Daar zijn mensen vaak gekluisterd aan hun ruimte en ze hebben dagbesteding waar zo’n 10 mensen in één ruimte zitten, waar goed geventileerd moet worden. Ook zitten zorginstellingen vaak in monumentale panden waar het lastig is om te breken om kanalen aan te leggen. Voor deze toepassingen leent decentraal ventileren zich heel erg goed.” „Het is belangrijk dat het ventilatievraagstuk meer aandacht krijgt bij bedrijven, scholen, in de zorg, maar ook bij mensen thuis”, zegt Davies. „De particulier is zich vaak niet bewust van het belang van een goede ventilatie.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement