Q-Blue wint Passive House Innovation Award 2019

Geplaatst op 04 november 2019 door Redactie

Op het 23e Passive House congres dat in Gaobeidian in China plaatsvond was het jurycommentaar duidelijk:

“By this pure passive measure, Q-Blues drainage pipe is able to save more than half of the energy demand for DHW (red. Domestic Hot Water) to very affordable investment costs”.

Gemeten volgens Passive House condities wordt 78% van de gebruikte energie voor het opwarmen van douchewater teruggewonnen met de Showersave QB1-21D-HE van Q-Blue uit Emmen.

Door terugwinning van warmte uit douchewater bespaart men veel energie en voorkomt men onnodige CO2-uitstoot, dat is bekend.
Minder bekend zijn de voordelen die combinatie van de douchewater warmtewisselaars met een lucht/water warmtepomp opleveren. Een warmtepomp hoeft bij deze combinatie minder hard en/of minder lang te werken om warm water te maken. Dat betekent minder energieverbruik maar ook minder geluid. Wanneer de warmtepomp gebruik maakt van een buffervat kan deze vaak minder groot worden uitgevoerd.
Ook in all electric oplossingen levert het toepassen van een douchewater warmtewisselaar serieuze voordelen op. Wanneer een douchewater warmtewisselaar wordt toegepast kan de warmwater oplossing veel minder groot of zwaar worden uitgevoerd. Dat levert besparing op en voorkomt ook hier onnodige CO2-uitstoot.

Een douchewater warmtewisselaar werkt middels het tegenstroomprincipe. Het is een eenvoudig apparaat, er zitten geen bewegende delen in en eveneens geen electronica. Sanitair water en afvoer water komen niet met elkaar in contact. In de afgelopen 10 jaar zijn er ruim 70.000 douchewater warmtewisselaars geplaatst verspreid over meerdere Europese landen.