Productie Remeha hybride warmtepomp start in 2023 in Apeldoorn

Geplaatst op 09 november 2022 door Redactie

Vanaf uiterlijk 1 juli 2023 start Remeha met de productie van de hybride warmtepomp Elga Ace op een hypermoderne productielijn in Apeldoorn. Als deze tweede productielocatie volledig operationeel is, dan kan de fabrikant hier jaarlijks 140.000 binnenunits voor dit warmtepompsysteem produceren. In mei volgend jaar, zo is de verwachting, zal Remeha gaan proefdraaien op de nieuwe productielijn.

Om de productie van de Elga Ace naar Nederland te halen, heeft Remeha in Apeldoorn-Noord een pand gehuurd waar het vanaf 1 januari terecht kan om voorbereidingen te treffen. De huidige productielocatie voor hr-ketels blijft volledig intact. Op dit moment vindt de productie van de binnenunits van de Elga Ace in Frankrijk plaats. De verplaatsing hiervan naar Nederland is onderdeel van de eerder aangekondigde productieverruiming binnen de BDR Thermea Group. Voor Remeha houdt dit in dat het bedrijf de belangrijkste locatie wordt voor het fabriceren van de Elga Ace. Als straks de totale assemblagelijnen gereed zijn en het bedrijf met twee ploegen kan werken, dan heeft de nieuwe fabriek een capaciteit van 140.000 binnenunits per jaar.

“Iedereen weet dat de markt voor hybride warmtepompen ‘booming’ is. Op dit moment is het al een uitdaging om aan de sterk groeiende vraag te voldoen. En die vraag zal de komende jaren, ook vanuit andere Europese landen, verder toenemen. Binnen BDR Thermea Group is daarom besloten om de productie van de Elga Ace, een van de meest gewilde hybride warmtepompen in de markt, in Apeldoorn fors op te schalen. Voor Remeha is dit een mooie en zeer toekomstbestendige ontwikkeling. Door de nieuwe fabriek worden wij de meest prominente productielocatie in Europa voor dit type toestel”, zegt Edu Veldhuis. directeur Operations bij Remeha

Om de nieuwe productie op efficiënte wijze te kunnen opstarten, heeft Remeha een projectteam van ongeveer 15 mensen geformeerd. Dit team bestaat uit specialisten op het gebied van onder andere productie, logistiek, kwaliteit en IT. Samen met externe toeleveranciers bereiden zij de volledige inrichting en lay-out van de nieuwe productielocatie voor. Daarbij krijgen ze hulp van Franse collega’s, die momenteel de productie van de huidige Elga Ace verzorgen. In het eerste half jaar zullen enkele medewerkers, die nu nog bij de productie van hr-ketels betrokken zijn, tijdelijk voor training naar Frankrijk gaan. Zij kunnen straks de productie in Apeldoorn opstarten en andere, nieuwe collega’s opleiden en instrueren. Uiteindelijk zullen er voor deze nieuwe productielocatie, wanneer Remeha op volle capaciteit in twee ploegen gaat produceren, circa 50 nieuwe medewerkers nodig zijn.

Waar dat mogelijk is, zal Remeha de productie automatiseren. Er zullen bijvoorbeeld cobots worden gebruikt voor het testen van de elektronica en robots voor het verpakken en palletiseren.
“Het eerste half jaar van 2023 zullen we hard nodig hebben om de nieuwe productielijn te installeren. Toch willen we al in mei volgend jaar, en als het noodzakelijk is met relatief veel handwerk, de productie van Elga Ace opstarten. Vanaf 1 juli moeten dan de geautomatiseerde productielijnen grotendeels in werking treden. Uiteindelijk is ons streven om in 2023 al 50.000 units van de Elga Ace te produceren; een aantal dat in 2024 hopelijk naar 140.000 stuks kan worden opgevoerd”, aldus Veldhuis.