Ecodesign-blower voor elektrische radiatoren

Geplaatst op 06 maart 2017 door Redactie

Vasco Group uit Dilsen (BE) introduceert in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland de Vasco Blower: de eerste voorgemonteerde verwarmingsventilator die voldoet aan de Ecodesign Directive. Deze Europese normering, bedoeld om het energieverbruik van elektrische apparaten te verminderen, bepaalt dat verwarmingsapparaten vanaf januari 2018 dienen te beschikken over onder andere de volgende energiebesparende functies: een weekprogrammering, openraamdetectie en/of aanwezigheidsdetectie. Door de functies nu al in de nieuwe verwarmingsventilator te integreren, sorteert Vasco voor op de toekomstige Ecodesign-Directive.

‘We hadden kunnen wachten tot 2018, dus als de functies verplicht zijn. Echter, als marktleider op het gebied van functionele en duurzame designradiatoren, zijn we het aan onze stand verplicht om onze nek nu al uit te steken’, licht Jan-Willem Plukaard, country manager Nederland bij Vasco, toe. ‘De Blower beantwoordt ook aan de stijgende vraag naar elektrische radiatoren, ingegeven door de toename van (bijna-) energieneutrale woningen.’ Bovendien de verwarmingsventilator, die de radiator aanstuurt, zorgt in elk seizoen voor een behaaglijke temperatuur. In de winter helpt de blower de radiator de comforttemperatuur sneller te bereiken door warme lucht, opgewekt door een eigen PTC-weerstand van 1000 Watt, in de ruimte te blazen. Op bijvoorbeeld een koude lenteochtend wanneer er wel behoefte is aan warmte maar in mindere mate dan in de winter, volstaat het dat enkel het verwarmingselement in de radiator wordt aangestuurd.

De weekprogrammafunctie zorgt ervoor dat de nieuwe Blower de badkamer alleen verwarmt op de voorgeprogrammeerde dagen en tijdstippen. De vooraf ingestelde programma’s kunnen door de gebruiker handmatig worden aangepast aan het leefpatroon. Middels een bewegingssensor die de aan- en afwezigheid van de gebruiker detecteert, kan de blower ook zelf een weekprogramma opstellen. De nieuwe verwarmingsventilator is dankzij de weekprogrammering energiezuiniger dan traditionele elektrische radiatorventilatoren. Johan Jame, product manager radiatoren van Vasco: ‘Bij conventionele blowers met een aan-/uitknop lopen gebruikers het risico na gebruik van de badkamer te vergeten de ventilator uit te zetten. De blower zal dan blijven verwarmen, terwijl dit niet nodig is en dat kost onnodig veel energie. Met de bewegingssensor is dat uitgesloten, want deze schakelt de ventilator automatisch uit na een bepaalde periode.’

Tevens voorkom je door de openraamdetectie onnodig energieverbruik. Jame: ‘Openraamdetectie houdt in dat de Blower automatisch in de anti-vriesmodus schakelt als hij een plotselinge temperatuurval constateert, dat wijst bijvoorbeeld op een openstaand raam. Dit voorkomt in geval van strenge vorst bijvoorbeeld schade aan leidingen, maar bespaart vanzelfsprekend ook energie.’ De energieconsumptie is via een indicator op het bedieningsscherm continu zichtbaar.

De nieuwe Blower is behalve energiezuinig, ook esthetisch en functioneel. Hij wordt als een module in de fabriek voorgemonteerd aan de onderkant van de Vasco elektrische radiatoren te weten Carré Bad, Agave, Iris, Aster en Niva. ‘Geen enkele andere fabrikant biedt blowers voor zo’n breed productgamma’, aldus Jame. De blower is zo ontworpen dat hij één geheel vormt met deze designradiatoren. ‘Hij is 2 tot 4 centimeter slanker dan concurrerende blowers, waardoor de radiator korter bij de wand gemonteerd kan worden. De blower is gekoppeld aan de radiator waardoor hij zowel samen met de radiator kan verwarmen alsmede enkel het verwarmingselement in de radiator aanstuurt. Bij een grote warmtevraag bijvoorbeeld in de winter verwarmen ze tegelijk. Op momenten dat er minder behoefte is aan warmte dan in de winter, denk aan een koude lenteochtend, volstaat het dat enkel het verwarmingselement in de radiator wordt aangestuurd.

Jame vervolgt: ‘Daarnaast hebben we de uitblaasmond gestroomlijnd vormgegeven. Deze ontwerpkeuzes resulteren in een homogene uitstraling en fraaier aanzicht.’ In het ontwerp is ook veel aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid. Zo kan de filter naar links of rechts verschoven worden, voor een gemakkelijke reiniging. Ook beschikt de blower over een ingebouwde RF-ontvanger voor besturing via een optionele RF-thermostaat die aan de wand kan worden bevestigd (verkrijgbaar vanaf zomer 2017).

Vanaf april 2017 is de nieuwe ecodesign-blower voorgemonteerd op de eerder genoemde elektrische radiatoren van Vasco via het dealernetwerk leverbaar in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De blower is verkrijgbaar in de kleuren wit (RAL 9016) en grijs (RAL 7045). De prijs van de nieuwe compacte blower is inbegrepen bij de prijs van de radiator. Vasco geeft 10 jaar garantie op de radiator en 2 jaar garantie op elektrische componenten.