Prijswinnend PVT warmtepomppaneel wekt stroom op én levert warmte

Geplaatst op 24 oktober 2018 door Redactie

Tijdens de vakbeurs Energie 2018 heeft NIBE-partner Triple Solar de Innovative Energy Solution Award 2018 gewonnen met het innovatieve PVT warmtepomppaneel. Dit paneel – dat tijdens de beurs werd gepresenteerd op de NIBE-stand – wekt namelijk niet alleen stroom op, maar wint ook duurzame warmte terug uit daglicht, zonlicht én buitenlucht. Cees Mager, directeur van Triple Solar, is blij met de erkenning voor het – inmiddels wereldwijd gepatenteerde – warmtepomppaneel. “Ons product biedt dan ook een unieke, duurzame en 100% geluidloze energieoplossing die een uitstekende bijdrage kan leveren aan de energietransitie.”

Mager beaamt dat hij met zijn product de Nederlandse taal heeft verrijkt met een nieuw woord. “Dat klopt, ja. En het is ook nog eens een woord dat precies de lading dekt: het is een paneel dat dient als bron voor een warmtepomp. Je mag het dus niet verwarren met een zonnecollector of iets dergelijks.”

Zo werkt het

Het PVT warmtepomppaneel bestaat uit een thermisch (T) gedeelte en een fotovoltaïsch (PV) paneel. De door het PV-paneel opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het net, terwijl de door het thermische circuit aan daglicht, zonlicht en buitenlucht onttrokken warmte wordt afgegeven aan een water/water warmtepomp. Doordat het PVT warmtepomppaneel drie verschillende bronnen gebruikt, vormt het een stabiele bron in elk seizoen en is het rendement bovendien hoog.

Voordelen voor de consument

Het warmtepomppaneel is met name bedoeld als energiebron voor een water/water warmtepomp, als alternatief voor een grondgebonden bron. Dat biedt ruimere toepassingsmogelijkheden in zowel nieuwbouw als bestaande situaties. Cees Mager: “Voor de consument is echter vooral van belang om te weten dat het PVT warmtepomppaneel een efficiënt en geluidloos systeem is waarmee hij zijn huis net zo comfortabel kan verwarmen als met een gasgestookte cv-ketel.”

Combinatie met NIBE F1255 water/water warmtepomp

Een pakket van acht PVT warmtepomppanelen neemt slechts 16 m2 dakoppervlak in gebruik en vormt samen met een NIBE F1255-6 (link naar productpagina F1255) modulerende water/water warmtepomp een complete, efficiënte en duurzame comfortinstallatie met een uitzonderlijk hoog bewezen rendement. Voor ruimteverwarming is een SPF van 5,6 haalbaar, voor warmtapwater een SPF van 3,8. NIBE levert dit systeem in deze samenstelling met een gelijkwaardigheidsverklaring. Daarnaast zijn tal van andere combinaties en capaciteiten mogelijk, want een pakket PVT warmtepomppanelen is modulair op te bouwen voor warmtepompen van 4 kW tot en met 60 kW.