Prefab in elektrische installaties gaat hard groeien

Geplaatst op 30 oktober 2020 door Redactie

In de Europese elektrische installatie-industrie is prefab geleidelijk aan steeds belangrijker gaan worden in de afgelopen jaren. Ook in de komende 3-5 jaar is de verwachting dat het verder gaat groeien. Veel installatiebedrijven zijn namelijk al bezig met prefab oplossingen, de installateurs in Polen met name. Dit zijn enkele van de bevindingen van de European Electrical Installation Monitor 2020, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder installateurs in 7 Europese landen.

De toekomst is hoopvol voor prefab

Steeds meer installateurs werken met geprefabriceerde producten. Tot op heden is het aandeel dat er mee te maken heeft beperkt van 5% tot 30% per land. Echter, wanneer gevraagd wordt over de nabije toekomst, is de verwachting t.a.v. prefab zeer positief; 68% van de installateurs in Nederland verwacht een toekomstige stijging, terwijl Frankrijk (33%), Polen (39%) en Duitsland (39%) nog iets voorzichtiger zijn over de toekomstige groei verwachtingen.

Veel prefab wordt rechtstreeks bij fabrikanten gekocht

Het aanbod van prefab gaat momenteel via verschillende kanalen. Groothandels, het traditionele aankooppunt voor installateurs, zijn ook een logische plek om prefab producten te kopen. Echter, een aanzienlijk deel van de installateurs koopt prefab rechtstreeks van fabrikanten. Dit is vooral het geval in Polen (34% gekocht van fabrikanten), Frankrijk (30%), en Duitsland (29%). Ook zijn er gespecialiseerde prefab-leveranciers in opkomst, met name in Polen (23%) en Spanje (28%). Er lijkt dus potentieel te zijn voor fabrikanten om de groothandel over te slaan en hun geprefabriceerde producten rechtstreeks aan de installateurs te leveren.

Installateurs zorgen ook voor eigen productie van prefab producten

Op de vraag waar prefab momenteel wordt gekocht, geven sommige installateurs aan dat ze er geen kopen, omdat ze dit zelf produceren. Dit is vooral het geval in Polen (64%) en Nederland (41%). Tegelijkertijd lijkt het Verenigd Koninkrijk over het algemeen achter te blijven, aangezien 59% van de installateurs helemaal geen prefab-producten gebruikt.

Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen wij u door naar de European Electrical Installation Monitor Q2 2020.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement