Prefab: een aparte tak van sport!

Geplaatst op 21 juni 2023 door Redactie

Loohuis Modulair, van Walraven en Oventrop: een prettige combinatie!

Prefab is geen toverwoord, zeker niet. Prefab gaat over het steeds efficiënter maken, bouwen en installeren. Prefab betekent ook: met kennis van zaken en op grond van ervaring stappen maken als het gaat om sneller bouwen en een verbeterslag maken op het gebied van milieu en energie. Dat er stappen gezet moeten worden, daarover geen twijfel. Bij Loohuis Modulair (van de Loohuis Installatiegroep) en De Groot Vroomshoop zijn ze hard aan de slag om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het enorme woningtekort en de uitstoot van CO2 te beperken.

Voor het project Performance Factory in Enschede worden 202 woningen gebouwd, waarvan er 179 compleet uit de hal van de fabriek aan de Marssteden in Enschede rollen. Voor studenten en werkende jongeren een perfect gebouw inclusief wc, douche en keuken. Een kant-en-klaar huis opgebouwd met modules van CLT, ofwel kruislings verlijmde houtlagen waardoor het bouwmateriaal supersterk, stabiel en stijf is. Binnen no time gebouwd en geleverd. En met een energievoorziening middels stadsverwarming. Hoe mooi kan het zijn!

Veel potenties

Mathijs Helthuis, vestigingsleider Loohuis Modulair, is enthousiast en vertelt na een rondleiding in de fabriek waar de woningen worden gebouwd over het hoe en waarom. “Er gebeurde natuurlijk al behoorlijk wat als het gaat om prefab, maar te versnipperd en te ad-hoc was ons idee. Daarom vanaf begin dit jaar een aparte poot bij Loohuis Installatiegroep: Loohuis Modulair. Want, net zoals dat geldt voor andere disciplines, prefab is een aparte tak van sport.”

“Een kant-en-klaar huis opgebouwd met modules van CLT. Binnen no time gebouwd en geleverd. En met een energievoorziening middels stadsverwarming.”

Over dat specialisme: “We praten over een snelgroeiende markt met veel potenties en we willen de kennis die we hebben verder professionaliseren. Met als ambitie uiteindelijk volledig CO2-neutraal bouwen.” Even terug naar het project. Uiteraard zijn er meer partijen nodig om een en ander tot een succes te maken. Bij dit project leveren groothandel Van Walraven en Oventrop (appendages, regelingen en woningstations) ook hun bijdrage. Partners waar Loohuis al jaren zaken meedoet. En tot volle tevredenheid.

Meepraten en meedenken

Paul Klomp, accountmanager Van Walraven: “Wij leveren onder meer vanuit onze prefabafdeling de radiatoren met daarop aangesloten de appendages van Oventrop. Daarnaast worden de sovent T-stukken voor in de schachten voorzien van de juiste aansluitingen en isolatie. Los van de materialen en producten wil ik graag het belang benadrukken van in een vroeg stadium bij een project worden betrokken. Meepraten en meedenken, ieder vanuit zijn eigen discipline. Dat levert voor eenieder voordelen op. Het zijn allemaal korte lijntjes: met Loohuis en ook met Oventrop. En als het dan nodig is … snel kunnen schakelen.

“Bij dit project leveren groothandel Van Walraven en Oventrop (appendages, regelingen en woningstations) ook hun bijdrage. Partners waar Loohuis al jaren zaken meedoet. En tot volle tevredenheid.”

Er gaan iedere dag drie woningen de deur uit en dat proces moet natuurlijk wel door kunnen gaan.” Han Schepers, Key Accountmanager/Technical Support Manager bij Oventrop, knikt instemmend. “Wat moet er komen en waarom? Berekeningen maken en je klant helpen zodat zij een project tot een succes kunnen maken. Daar zijn wij goed in. Op grond van onze jarenlange ervaring maar ook dankzij onze flexibiliteit en het vermogen om snel in te spelen op een veranderende vraag. Bij dit project onder meer voorgemonteerde systeemoplossingen voor iedere woning.” En dan met een brede glimlach: “O, ja wat dat snel schakelen betreft … bij dit project zitten we binnen een straal van een paar kilometer van elkaar, hoe mooi en handig is dat. Toeval natuurlijk, maar wel leuk meegenomen.”

Wereld te winnen

Mathijs: “De ondersteuning van partijen als Oventrop en Van Walraven is voor ons heel belangrijk. Niet alleen voor het lopende project maar tevens het steeds weer bijleren om je bedrijfsproces zoveel mogelijk te optimaliseren. Laat duidelijk zijn, als het gaat om prefab valt er nog een hele wereld te winnen. Innoveren en blijven zoeken naar mogelijkheden waar zowel de mens als de natuur blij van wordt.” Ambitie is er genoeg: “Eerst op naar de 600 modules per jaar en dan doorstappen naar 1200. Wij gaan er voor!”

Tekst: Bob de Jong

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement