Prefab concept voor energieneutrale bouw en renovatie

Geplaatst op 09 februari 2017 door Redactie

Op de Bouwbeurs presenteerde Nefit dit jaar onder meer twee nieuwe oplossingen voor energieneutrale nieuwbouw en renovatie. Een van die oplossingen, Nefit Energy Top, bestaat uit een prefab inbouwproduct waarin een complete Nefit EnviLine warmtepomp is geïntegreerd. Zo worden installatietijd en –kosten aanzienlijk gereduceerd. Een ander belangrijk pluspunt is dat het aanzicht van de woning niet wijzigt. Daarnaast is het geluidsniveau zowel buiten, als binnen zeer laag, waarmee Nefit Energy Top een interessante optie is voor uiteenlopende verduurzamingsprojecten.

Kostenbesparend dakconcept

Met name bij bestaande bouw zijn er rondom de woning vaak weinig tot geen mogelijkheden voor het plaatsen van een buitenunit. Nefit Energy Top bevat een complete warmtepomp, inclusief de buitenunit, en neemt zo elke beperking op dat vlak weg. De compacte Energy Top wordt in zijn geheel van buitenaf, via het dak van de woning geplaatst en zwevend van vloer aan het dak bevestigd. Aan de buitenkant van het dak steekt de unit niet meer dan 20 centimeter uit. Aan de binnenzijde wordt de ruimte achter het knieschot effectief benut. Vervolgens is alleen aansluiting van de unit op het afgiftesysteem nodig. De installateur hoeft hierbij geen koudemiddelverbindingen aan te brengen, dus een F-gascertificering is voor het aanleggen van de installatie niet vereist.

Voordelen Nefit Energy Top

• Prefab oplossing: minimaliseert installatiekosten en verkort doorlooptijd.
• Buiten- en binnenunit af fabriek aangesloten en optimaal ingeregeld.
• Geen externe koudemiddelverbindingen: geen F-gascertificaat vereist.
• Geen opvallende wijzigingen aan de buitenkant van de woning.
• Geen of minimale geluidhinder, zowel binnen als buiten.
• Nefit EnviLine warmtepomp: tot 40% energiebesparing mogelijk.
• In combinatie met WTW en/of zonne-energiesysteem optimale energieprestaties.
• Complete oplossing, inclusief tapwaterboiler, en optioneel zonneboiler,
WTW en pv-systeem, van dezelfde producent.

All-electric en hybride variant

Naast een all-electric variant is er ook een hybride Energy Top. Bij de all-electric variant wordt een separate Nefit tapwaterboiler geplaatst. Wanneer er geen warmtevraag is van de woning verwarmt Energy Top het tapwater in de boiler. Indien nodig zorgt de elektrische naverwarmer voor bijverwarming. In geval van een hybride opstelling, in combinatie met een nieuwe of bestaande HR-ketel, zorgt Energy Top voor de basisverwarming. De HR-ketel vangt de pieken op en zorgt voor warm tapwater. Beide Energy Top varianten zijn leverbaar met een verwarmingscapaciteit van 3, 5, 7 of 9 kW (vermogen bij A7/W35). In de zomer kan Nefit Energy Top ook voor koeling worden gebruikt, mits het afgiftesysteem dit toelaat.

Voorbeeld van ketenintegratie

Energy Top biedt opdrachtgevers en adviseurs een complete oplossing uit een hand. Nefit levert Energy Top op projectbasis. Energy Top is ontwikkeld in nauwe samenwerking met twee partners uit de bouwkolom: Dutch Heatpump Solutions (DHS) en bouwbedrijf Van Wijnen.