Energieneutrale accommodatie voor korfbalvereniging UNI uit Kloosterhaar

Geplaatst op 11 september 2015 door Redactie

Een kantine die opgeknapt moet worden, kleedkamers die dringend aan vervanging toe zijn. Een bekend verhaal voor veel verenigingen. Met veel inzet van vrijwilligers en financiële steun van de gemeente is er dan soms nog heel veel mogelijk. Zoals bij korfbalvereniging UNI uit Kloosterhaar. In juni werd de nieuwe accommodatie opgeleverd en … je zou bijna zeggen zoals het hoort in deze tijd is het pand energieneutraal, voorzien van de nieuwste technologie.

Een prachtige accommodatie waar UNI tot in lengte van jaren mee vooruit kan. Zowel goed voor het milieu (er komt geen gas meer aan te pas) als voor de penningmeester van de korfbalclub omdat de energiekosten binnen de perken blijven. Ten opzichte van de conventionele manier praten we als snel over een voordeel van 300 euro per maand en dat is heel veel geld voor een vereniging.

Goed verhaal

Erik ter Wijlen van installatiebedrijf E&H uit Kloosterhaar: “In eerste instantie gaat het bij dit soort projecten om het verhaal. Een verhaal waarin je duidelijk laat zien wat de voordelen en mogelijk nadelen zijn van energieneutraal installeren. Al vrij snel kwamen in dat plaatje ook warmtepanelen in beeld. Niet zo vreemd want de belangstelling en de toepassing hiervan neemt alleen maar toe. Een relatief nieuw product dat zich in de praktijk al op diverse fronten heeft bewezen. Maar bij een nieuwe opdrachtgever moet je wel duidelijk uitleggen wat het is en hoe het werkt. En uiteraard met berekeningen komen waaruit helder wordt wat de grote voordelen zijn. Dat hebben we gedaan en dat heeft tot dit mooie resultaat geleid.”

Logisch

Lucien Burgering van Hugro leverde de warmtepanelen voor de nieuwe accommodatie. “Erik zei het al, we praten hier over een groeimarkt. In mijn optiek logisch aangezien het hier gaat om een onderhoudsvrij product. Eenmaal goed geïnstalleerd hoef je er niets meer aan te doen. Ook op dat front dus besparing van kosten. Belangrijker is dat de warmtepanelen qua comfort, warmte-afgifte en energieverbruik dat leveren wat ze moeten doen. Het spreekt vanzelf dat je wel met een kwaliteitsproduct moet komen. En die kwaliteit staat buiten kijf. In dit geval komen de panelen van Infrapower, een gerenommeerde fabrikant uit Oostenrijk.” Ook Burgering wijst op de noodzaak van het geven van een goed advies. “Het klinkt wellicht logisch maar dat is het niet altijd. Kijken we bijvoorbeeld hier in de kantine, dan hangen er zes. Zou het bijvoorbeeld ook met vier kunnen? is dan een voor de hand liggende vraag. In dit geval niet dus, maar je moet dan wel aan de hand van de omgevingsruimte onderbouwen waarom er zes in moeten. Inzichtelijk maken en naar de lange termijn kijken, dat is echt heel belangrijk. De prijs? Ja, natuurlijk kijken we daar ook naar, maar het gaat om veel meer dan het product.”

De installatie

Voor het energieneutrale gebouw installeerde E&H: 48 stuks zonnepanelen voor elektra, 8 stuks zonnecollectoren ten behoeve van de warmwatervoorziening, 16 stuks Rada douche systeem, 17 stuks infrarood warmtepanelen en door het hele pand ledverlichting. In het bedrijf van Erik ter Wijlen werken 12 man. Het installatiebedrijf E&H is een totaalinstallateur en van alle markten thuis. Met ook een vestiging in Wierden. E&H werkt onder meer voor woningstichtingen en particulieren. “Flexibiliteit, kwalitatief goed werk leveren tegen een acceptabele prijs, dat heeft ons gebracht waar we nu zijn. En we laten nooit iemand met een probleem zitten. Mocht er onverhoopt iets zijn dan lossen we het op, altijd.”

Hugro kent u niet alleen van de warmtepanelen maar ook van het centrale stofzuigsysteem Allaway.