Politiek onderschat wat het Klimaatakkoord oplevert

Geplaatst op 01 oktober 2018 door Redactie

Een reductie van de CO2-uitstoot met 49% in 2030 is haalbaar met de voorstellen die nu in het Klimaatakkoord staan. Dat blijkt uit de analyse die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs heeft gepubliceerd. Installatiekoepel UNETO-VNI vindt daarom dat de politiek nu niet zou moeten terugdeinzen voor de maatregelen die het Klimaatakkoord voorstelt. Voorzitter Doekle Terpstra: "We kunnen ons geen vertraging veroorloven. We staan voor de grootste verbouwing van Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Vóór 2050 moeten we acht miljoen gebouwen verduurzamen. Dat kan, maar dan moeten we nu wel aan de slag."

Energietransitie levert veel op

UNETO-VNI vindt het vanzelfsprekend dat de kosten van de klimaatplannen kritisch worden bekeken. Maar de opbrengsten wegen daar ruimschoots tegenop. Terpstra: "De energietransitie vraagt een forse investering van de hele samenleving. Maar de aandacht moet niet alléén uitgaan naar de kosten. Met allerlei innovaties vernieuwen we de Nederlandse economie, we verhogen ons kennisniveau en we nemen een voorsprong op de landen om ons heen. De energietransitie levert veel hoogwaardige werkgelegenheid op. Bovendien krijgen we er een betere, gezonde leefomgeving voor terug."

De politiek moet de energietransitie stimuleren

De analyse van het PBL laat zien dat de vijf klimaattafels, die samen de voorstellen hebben opgesteld voor het Klimaatakkoord, goed werk hebben geleverd. De plannen zijn toereikend om in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland met 49% omlaag te brengen. Om de voorstellen te kunnen doorrekenen, is meer duidelijkheid nodig over de keuzes die de politiek wil maken. Terpstra: "De plannen zijn haalbaar, nu is het zaak om ze zo snel mogelijk om te zetten in beleid. De bal ligt bij het kabinet en de Tweede Kamer. Wij verwachten dat de politiek ervoor zal kiezen de energietransitie te stimuleren en niet te frustreren."

Verduurzaming loont

Loopt de uitwerking van het Klimaatakkoord tóch vertraging op, dan betekent dat niet dat de energietransitie tot stilstand komt. Terpstra: "Ondernemers in de installatiebranche zijn dagelijks hard aan het werk om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. De energietransitie is niet iets van de toekomst, we zitten er al middenin. Steeds meer burgers en bedrijven zien dat verduurzaming loont. Het Klimaatakkoord hebben we nodig om dat proces meer vaart te geven."

Niet hals over kop van de cv-ketel af

De huidige voorstellen in het Klimaatakkoord gaan uit van een geleidelijke energietransitie. Terpstra: "Nederland hoeft niet hals over kop van de cv-ketel af. Daar nemen we een generatie de tijd voor. Gemeenten komen uiterlijk in 2021 met hun plannen of en wanneer een wijk van het gas af gaat en wat de alternatieve bron voor verwarming wordt.’ Daarbij zijn volgens Terpstra alle opties nodig: warmtepompen, maar ook warmtenetten, geothermie en aquathermie. 'Ook de inzet van duurzaam gas en waterstof biedt op de langere termijn mogelijkheden."

Concrete voorstellen

Volgens UNETO-VNI ligt er voor de gebouwde omgeving een duidelijk plan op hoofdlijnen. Terpstra: "Uitgangspunt is een haalbare en betaalbare energietransitie voor burgers en bedrijven. Daarvoor heeft UNETO-VNI concrete voorstellen op tafel gelegd, zoals de invoering van gebouwgebonden financiering en verschuiving van de energiebelasting. Samen met de industrie gaan we aan de slag om de kosten van de technische systemen fors omlaag te brengen. Dankzij innovatie wordt duurzame techniek nog beter inpasbaar in woningen en gebouwen."

Bron: UNETO-VNI


Reacties

Sidney

3 oktober 2018 om 11.40 uur

Wat mij erg droevig steld is dat het vliegtuig branche, industrie en de scheepvaart niet of nauwelijks voor het milieu belast worden en dat bijna alles op Jan modaal wordt vehaald . Hoe zit het met bijvoorbeeld de CO2 van de productie van een elektrische-auto nog nooit iemand over gehoord. Maar wel subsidie erop en ze zijn veel te duur voor Jan.M. En hoe met de zon panelen als je terug leverd krijg je geen milieu belasting terug maar als jeafneemt betaal je hem wel, geef hier subsidie op leveren en afnemen voor de zelfde prijs dat motiveerd om je geld te investeren. Wat gaan naar de Kl...en door deze politiek, alleen voor hun vriendjes. Een teleurgestelde modaal burger.

A. Visser

3 oktober 2018 om 10.37 uur

In het klein al meegemaakt wat de toekomst zal zijn. Warmtepomp aangeschaft die dus met de huidige ketel moet gaan samenwerken. Installateur, zoals zovelen helaas, prakt hem in het huis, zet hem aan een kijkt of hij werkt. Verder standaard afstelling en thats it. Totaal geen nauwkeurige afstemming op elkaar wat toch echt moet want je praat over twee totaal verschillende warmtebronnen. Heb je dan vragen: ketel fabrikant wijst naar de leverancier van de pomp en vice versa. Installateur weet het niet. Gelukkig zit ik zelf in die techniek maar je zult dit als onnozele burger maar aangeschaft hebben..

B van laar

3 oktober 2018 om 09.25 uur

Het is allemaal begonnen om meer nieuwe technieken te verkopen met veel winst waar niemand aan begint behalve wanneer de overheid het met veel subsidie betaalbaar maakt. De vliegtuigen blijven veel en vaker onbelast van enige belasting over ons land vliegen en de burger moet bloeden voor peperdure maatregelen. Die maar nu ik zal iets veranderen. Vraag eens aan iemand in bijv purmerend wat hij meer betaald omdat hij op stadsverwarming zit. Er is geen marktwerking dus men moet gewoon betalen wat er gevraagd gaat worden.

H de Ruiter

3 oktober 2018 om 09.18 uur

Nog steeds geen tekenen van verbetering bij Terpstra, hij zou zich moeten laten informeren door mensen met verstand van zaken. Dat is dus niet de politiek!!! Er zijn er vele vakmensen die weten waar ze het over hebben, zoek dus contact met je achterban en luister naar wat zij te vertellen hebben en handel daarnaar. Voor de installatiebranche is Terpstra duidelijk geen goede vertegenwoordiger. Kijkend naar het zgn. verduurzamen dan is het duidelijk dat er een soort ruif gecreëerd wordt waaruit allerlei lieden lekker mee-eten. Uiteindelijk worden alle kosten op de burger verhaald. Maar wat is het effect nu eigenlijk wereldwijd gezien en luister dan ook naar de niet gehoorde critici. En kom niet aan met het argument dat iemand toch moet beginnen.

Bert

3 oktober 2018 om 08.48 uur

Dus het is een gevolg van de gemeentelijke aanpak hoeveel je voor de verwarming van je huis gaat betalen. Zijn ze traag met de transitie of een goed voorstel betaal je dus veel extra belastingen voor het langer gebruiken van gas. Niet erg vriendelijk voor de consument.

Ilpozzo

2 oktober 2018 om 19.09 uur

Weer is de consument de dupe, weg koopkracht. Heel Europa gaat ruimer aan het gas

Marco

2 oktober 2018 om 14.20 uur

Nice thoughts but as long as 1 on every 9 children in this country lives below life standards we better take care to solve that. Never ever there should be put any force on peoples money while children in that country live and suffer from poverty. People who have shorted brains shouldn't be allowed to have any public forcing voice. I'm sorry to say but I hope and God may help me that those people will have to live the next 10 coming years below minimum life support

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement