Planten en sensoren voor beter binnenklimaat

Geplaatst op 27 augustus 2019 door Redactie

„De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over de impact van gezonde gebouwen”, zegt Tom Koenderman, oprichter van Cloud Garden. „Mensen brengen een groot gedeelte van de dag op kantoor door. De omgeving heeft invloed op hoe ze zich voelen en hoe ze functioneren. Het heeft ook invloed op de perceptie van gezondheid, tevredenheid en effectiviteit. „Als Cloud Garden springen we hierop in met twee dingen die elkaar versterken”, vertelt Ruth Heynen, sales manager Cloud Garden. „We monitoren het klimaat binnen gebouwen met onze sensortechniek en we bieden oplossingen om het klimaat te verbeteren door natuurtechnologie in de vorm van een groene plantenwand en een waterwand.”

„We zien vaak dat er problemen zijn in kantoren met de luchtkwaliteit”, aldus Heynen. „Er wordt wel geventileerd, maar soms onvoldoende, juist teveel of op de verkeerde manier. Met onze sensortechniek kunnen we de manier waarop het gebouwbeheersingssysteem is afgesteld finetunen en de ventilatie holistischer aansturen, waarbij naar veel factoren tegelijk gekeken wordt.” „Ons voornaamste doel is om een beter binnenklimaat te creëren voor de aanwezige mensen”, vertelt Koenderman. „Dit doen we onder meer door via onze sensortechniek inzichtelijk te maken waar het probleem zit. We meten de luchtvochtigheid, temperatuur, luchtversheid (zuurstof en CO2), luchtvervuiling (VOS) en optioneel fijnstof.

„Wat we doen bij een gebouw is kijken waar de vervuiling zit of vandaan komt. Bijvoorbeeld in de ventilatiekoker, het verwarmingssysteem, de mensen.”

Vanuit de data die we genereren, geven we adviezen voor het instellen van het gebouwbeheersysteem. Ook geven we aan waar de specifieke problemen liggen en hoe je dit met ventilatie en water- en plantenwanden kunt verbeteren. Wat we doen bij een gebouw is kijken waar de vervuiling zit. Bijvoorbeeld in de ventilatiekoker, het verwarmingssysteem, de mensen. Of komt het van buiten? Het gaat erom, een beeld te krijgen hoe het gebouw presteert. Met planten en water zijn vaak al veel problemen op te lossen, zoals het afbreken van luchtvervuiling. Met de waterwand is de luchtvochtigheid aan te passen, maar de wand filtreert ook fijnstof. De planten zijn natuurlijke luchtzuiveraars. De klimaatsensor staat draadloos in verbinding met de ventilator boven de groene wand. Afhankelijk van de luchtkwaliteit laat die meer of minder lucht langs de planten gaan. Bij bestaande gebouwen kunnen we zo het klimaat rechttrekken, zonder dat er een grote renovatie nodig is.”


Klimaat digitaliseren

„Samen met de installateur willen we het klimaat digitaliseren en inzichtelijk maken”, zegt Koenderman. „De sensoren en de bijbehorende app ontwikkelen en produceren we zelf. De data gebruiken we in de analyses. Hiermee kunnen we gebouwenprotocollen aanspreken en aansturen. Bij het optimaliseren kijken we naar de specifieke factoren die problemen veroorzaken en hoe we die decentraal kunnen aanpakken door ze lokaal bij te sturen. We halen niet het hele gebouw overhoop, maar pakken alleen de plek aan waar een aanpassing nodig is en dat kan per ruimte variëren. Behalve dat we de data van binnen bekijken, kijken we ook naar de data van buiten. We kunnen ten aller tijden zien wat de impact van buiten condities op binnen is en/of gaat worden.”

Samenwerking installateur

„We zoeken de samenwerking met de installatiebranche om de data die we meten om te kunnen zetten naar een beter binnenklimaat”, zegt Heynen. „We kunnen zien of de vervuiling van mensen, het gebouw, systemen of van buiten komt”, geeft Koenderman aan. „Als er teveel fijnstof van buiten naar binnen trekt, kunnen we tegen het gebouw zeggen: stop met ventileren.” „Er moet beter op gelet worden wat er met de buitenlucht meekomt bij het ventileren”, zegt Henyen. „We hebben het meegemaakt dat een vrachtwagen bij de luchtinlaat staat te ronken. Op zo’n moment is het goed dat de sensoren dit waarnemen en op die plek de ventilatie aanpassen.”

Economische waarde van planten

Koenderman heeft biologie gestudeerd. En vandaaruit is hij geïnteresseerd welke invloed planten op de omgeving hebben. Hij en zijn team zijn steeds bezig met het doorontwikkelen en ontwerpen van nieuwe oplossingen op het snijvlak van natuur en technologie. „Als er veel planten worden gebruikt, krijg je een wezenlijke verbetering van het klimaat in het gebouw. Mensen ervaren het als een prettige werkomgeving. Een beter luchtklimaat leidt tot minder last van prikkende ogen, minder hoofdpijn en minder ziekteverzuim. Het is voor mij een sport om planten tot een economische waarde te kunnen brengen. Om dit te kunnen meten, hadden we sensortechniek nodig. Deze was er nog niet. Daarom hebben we dit zelf ontwikkeld en geproduceerd.

„We weten wat ze nodig hebben om zich lekker te voelen en om productiever te zijn. Daarom passen onze producten goed binnen de architectuurstroming ‘biophilic design.”

Het idee is om installatietechniek, planten en water integraal te laten samenwerken: onze groene wand, of groene roomdivider, waterwand en klimaatsensor. De waterwanden verdampen passief. Ze vormen waterdamp en geen waterdruppels (nevel), dus geen kans op bacteriën. Er wordt tot 70 liter in ongeveer twee weken verdampt, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Bij een drogere lucht wordt er automatisch meer verdampt.” „Ik geloof dat groen daadwerkelijk iets met mensen doet”, zegt Heynen. „Het toevoegen van natuurlijke elementen aan het interieur is geen trend meer. He is veel meer een bewustwording. We weten dat we ze nodig hebben om ons lekker te voelen en productiever te zijn. Daarom passen onze producten goed binnen de architectuurstroming ‘biophilic design.” 


Universele sensoren

De sensoren van Cloud Garden zijn overal toepasbaar. „Onafhankelijk van de soort protocol van het gebouw, ze kunnen overal mee communiceren”, zegt Koenderman. „Er zit een converter in de sensoren. We hebben ook verschillende soorten stroomtoevoer. Ze zijn dus altijd aan verschillende gebouwen te koppelen. Het is een soort universele sensor. We hebben geprobeerd om het makkelijk te maken voor iedereen om met onze sensoren te werken.”

„Met de klimaatsensor meten we onder meer de luchtvochtigheid en de temperatuur”, legt Heynen uit. „Die twee samen bepalen gevoelstemperatuur en het comfort. Als de luchtvochtigheid te laag is, hebben mensen het vaak koud. Dan kun je beter de luchtvochtigheid omhoog brengen dan de verwarming hoger zetten. Dit bespaart energie.” „Als we keihard gaan ventileren op CO2 of andere factoren en niet kijken wat er binnenkomt, heeft dat vaak niet het juiste effect”, zegt Koenderman.

„Als we keihard gaan ventileren op CO2 of ander factoren en niet kijken wat er binnenkomt, heeft dat vaak niet het juiste effect.”

„Ook richting de energietransitie is het van belang om gebouwen energie-efficiënter te maken door de waarden goed te interpreteren. Vaak kan de ventilatie naar beneden om het voor de mensen aangenaam te houden. Dat bespaart ook energie. Als we snappen hoe de relatie tussen de factoren is, dan kunnen we via onze sensoren meer en slimmer aansturen.” „We willen geen concurrenten zijn van de installatiemarkt, maar we willen de versterking zijn”, aldus Heynen. „We willen de installateur iets aanreiken voor een beter resultaat en met hem samenwerken.” 


Circulair product

De producten van Cloud Garden zijn ontwikkeld en geproduceerd volgens de principes van de circulaire economie. De wanden voor de planten worden in Nederland gemaakt uit gepoedercoat staal. Door de modulaire opbouw is de groene wand volledig aan te passen aan een nieuwe toepassing of locatie. De gebruikte onderdelen die retour komen, gaan naar de circulaire workshop in Hoogeveen voor refurbishment of reparatie.

Waardering

Het Cloud Garden System ontving de X-over Innovation Award 2017 van Kennispoort Regio Zwolle. Verder is Cloud Garden door DELL EMC gewaardeerd als beste Scale-up van 2018 voor hun visie en werkwijze op het gebied van natuurtechnologie en het bedrijf staat sinds dit jaar in de ABN AMRO Duurzame top 50.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement