Personeelstekort struikelblok voor energietransitie

Geplaatst op 25 januari 2023 door Redactie

Ruim één op drie vacatures gericht op energietransitie onvervulbaar

De steeds grotere personeelstekorten zijn een spelbreker voor de voortgang van de energietransitie. Juist bij beroepen die hierbij een grote rol spelen, is het extra moeilijk om aan personeel te komen. In november 2022 bereikte dit personeelstekort een piek en was 39 procent van deze vacatures onvervulbaar. Eind december was het tekort iets gedaald, naar 36 procent. Zo zijn installatiemonteurs, werkvoorbereiders, calculators, isoleerders van muren, daken en vloeren en werknemers in de grond- weg- en waterbouw moeilijk te vinden.

Aan vakmensen is al langere tijd een groot tekort. Naarmate de energietransitie vordert, wordt dit een groter struikelblok, concludeert ABN AMRO op basis van haar arbeidsmarktindicator, waarin zij rekening houdt met de reisbereidheid en beroepswensen van werkzoekenden.

In veel grote steden ruim helft vacatures onvervulbaar

Vooral in grote steden zijn deze personeelstekorten een groot probleem. Zo is in steden als Groningen (73 procent), Eindhoven (72 procent), Rotterdam (67 procent) en Amsterdam (65 procent) volgens ABN AMRO ruim de helft van deze vacatures onvervulbaar. Tegelijkertijd ontstaan nieuwe kansen voor zzp’ers. Zo werden er in de eerste drie kwartalen van 2022 ruim 3.400 zelfstandige bouwinstallateurs opgericht; zo’n 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De mogelijke keerzijde van deze groei is dat zelfstandigen de arbeidsmarkt kunnen betreden zonder gekwalificeerde opleiding of certificering. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het werk.

Robotisering en inzetten op welzijn personeel kunnen helpen

Naar verwachting is ook in de komende jaren, mede door de vergrijzing, sprake van een krappe arbeidsmarkt. “Naast het vergroten van de instroom en het behoud van gekwalificeerd personeel kan robotisering helpen, zoals het inzetten van drones voor onderhoud”, stelt Sonny Duijn, Sector Econoom Thema’s van ABN AMRO. “Daarnaast moet de aantrekkingskracht van banen in de techniek worden vergroot. Dat kan door sterker in te zetten op het welzijn van medewerkers - zoals op het gebied van veiligheid - en het flexibiliseren van arbeidstijden. Werknemers blijken daarnaast bereid van baan te wisselen. Hierdoor kan mogelijk óók meer personeel voor de energietransitie beschikbaar komen.”

Het hele rapport is hier te downloaden.

Bron: ABN AMRO

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement