Perfect klimaat in klaslokaal

Geplaatst op 29 maart 2021 door Redactie

‘Leerlingen en leraren eindelijk bezig met wat echt belangrijk is’

„Leraren en leerlingen moeten zich op scholen bezig kunnen houden met wat voor hen echt belangrijk is, en dat is lesgeven en leren”, zegt Maarten van Dalen, accountmanager FläktGroup. „Voor een leraar is er niets zo vervelend dan dat hij of zij bezig dient te zijn met andere zaken als lesgeven, zoals: verwarming, koelen, ramen open of dicht en verlichting. Het is bewezen dat leerlingen beter leren als het klimaat in de klas optimaal is. Dit kan gerealiseerd worden met onze ATpicco schoolventilatie-units voor frisse scholen. Die werken automatisch. De leraren hebben er geen omkijken meer naar. Ze kunnen zich helemaal concentreren op het lesgeven.”

Voor frisse scholen met een optimale ventilatie is 360 miljoen euro subsidie door het Rijk beschikbaar gesteld. „We zien nu de aanvragen van scholen binnenkomen, want dit is voor hen net dat extra zetje dat ze nodig hadden”, vertelt Van Dalen. „Een gezond binnenklimaat is essentieel voor de ontwikkeling van de kinderen. Ze kunnen beter leren in een ruimte met een goed binnenklimaat. Maar er is jarenlang veel te weinig geïnvesteerd in ventilatie. Met de hulp van de overheid grijpen de scholen nu de kans om deze problematiek voor de lange termijn aan te pakken en op te lossen.”

Ventilatie scholen aanpakken

„Schone lucht is niet altijd tastbaar”, aldus Van Dalen. „Het is niet direct meetbaar hoeveel kinderen ziek worden. Daar was voorheen minder aandacht voor, maar nu heeft een goede ventilatie meer de aandacht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vroeger was het verwarmen van scholen een probleem. Tegenwoordig zijn de nieuwe gebouwen zo goed geïsoleerd dat ze de warmte niet meer kwijt kunnen. Nu moet er juist koeling ingebouwd worden.

„We zien nu de aanvragen van scholen binnenkomen, want dit is voor hen net dat extra zetje dat ze nodig hadden.”

Koeling is tegenwoordig een must in de zomer. Wij hebben al jaren twee oplossingen om de ventilatieproblematiek op scholen aan te pakken, namelijk de ATpicco decentrale schoolventilatie-unit en de centrale schoolventilatie-unit. Door nauw samen te werken met kennispartners uit de markt is de ATpicco schoolventilatie-unit ontwikkeld. Het is een decentraal ventilatiesysteem met laagtemperatuurverwarming en hoogtemperatuurkoeling. De problemen van een gebrekkige ventilatie, oververhitting en koeling worden hiermee in één keer opgelost. Het is dus echt een totaaloplossing.”


Decentraal project

De nieuwbouw van de SO Fier school in Utrecht is een voorbeeld van een klassiek decentraal project met de ATpicco schoolventilatie-unit. „Dit is de eerste duurzame en volledig energieneutrale basisschool in Utrecht met nul op de meter”, vertelt Van Dalen. „De school heeft een oppervlakte van 2950 m2 en beschikt over 15 ruimtes. Elk klaslokaal heeft een eigen unit.” Door de beperkte hoogte van 355 mm en het lage gewicht zijn de units makkelijk in te bouwen in het systeemplafond. Iedere ruimte heeft een eigen CO2- en temperatuurmeting. Een ander voordeel is dat deze units schaalbaar zijn. Ze kunnen per klas geïnstalleerd worden.

„Koeling is tegenwoordig een must in de zomer.”

 

Als het budget het niet toelaat om in één keer alle lokalen aan te pakken, dan kan dit ook in fasen gebeuren.” De ATpicco schoolventilatie-unit is eenvoudig te installeren. De school kan gewoon in bedrijf gehouden worden. De ventilatie-unit wordt per klaslokaal geïnstalleerd. In de andere klassen kan gewoon lesgegeven worden. „Aan de regeling van de ATpicco schoolventilatie-unit kan de verlichting van de klas en de zonwering gekoppeld worden”, legt Van Dalen uit. „De ATpicco is echt de assistent van de leraar. Het binnenklimaat wordt volautomatisch geregeld, waardoor de leraar zich 100 procent kan focussen op lesgeven.”

Fluisterstil

De ATpicco unit heeft in normaal bedrijf een capaciteit van 950 m3/uur en is fluisterstil. Dit is belangrijk in klaslokalen, want afleiding door lawaai is niet bevorderlijk voor de concentratie van de leerlingen. De unit is voorzien van een kruisstroomwisselaar voor warmte- en koudeterugwinning. „Het rendement van 91 % is een grote besparing op de koel- en verwarmingscapaciteit en daarmee op de energierekening”, aldus Van Dalen. „Een zeer belangrijk aspect van deze unit is dat de luchtafvoer gescheiden is van de luchttoevoer. Zo ben je meteen alle bacteriën en virussen kwijt en dat is in deze tijd natuurlijk van essentieel belang dat die niet gaan circuleren. Per unit is er een eigen CO2- en temperatuurmeting. Dit geeft het perfecte klimaat per ruimte.

Centraal project

Kindcentrum De Minnestreel in IJsselstein is een voorbeeld van een klassiek centraal project dat FläktGroup uitgevoerd heeft. „Hier gaat het om bestaande bouw”, laat Van Dalen weten. „Dat maakt het project wat uitdagender, want hierbij zijn de ventilatiemogelijkheden uiteraard afhankelijk van het gebouw en de grootte van de school. Bij zo’n project moet je kunnen schakelen. Het gaat hier om een nieuw kindcentrum van 2.025 m2 , waarin onderwijs en opvang nauw met elkaar gaan samenwerken. Dit project wordt BENG en gasloos opgeleverd.”

„Door ultrasound VAV-kleppen toe te passen wordt gegarandeerd dat in ieder lokaal op basis van CO2- en temperatuurmeting een perfect binnenklimaat gecreëerd kan worden.”

Bij de verbouw bleek dat door de constructie, het niet goed mogelijk was om roosters toe te passen in de gevel. Daarom is hier gekozen voor een centrale luchtbehandelingskast die de ventilatie, koeling en verwarming voor de diverse lokalen verzorgt. „Door ultrasound VAV-kleppen toe te passen wordt gegarandeerd dat in ieder lokaal op basis van CO2- en temperatuurmeting een perfect binnenklimaat gecreëerd kan worden. De regeling in de ruimte, ultrasound VAV-kleppen en centrale luchtbehandeling communiceren met elkaar zodat ook hier de luchtbehandeling een assistent van de leraar wordt.”


Een betere toekomst

„We hebben als doelstelling om energie terug te winnen”, zegt Van Dalen. „Daar zijn onze units heel geschikt voor. Het geeft veel voldoening om iets toe te passen waar je achterstaat. Door de toepassing van deze units gaan we zeer milieubewust met energie om door scholen energieneutraal maken en 91 % warmteterugwinning te realiseren. En tevens geven we de kinderen een betere toekomst.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement