Overstappen op schone bestelauto’s

Geplaatst op 07 oktober 2020 door Redactie

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft met een paar ondernemersorganisaties een akkoord bereikt.

De belangrijkse resultaten zijn:

  • Gemeenten kunnen vanaf 2025 zero-emissiezones instellen, in die gebieden mogen op termijn alleen nog auto’s komen die geen uitlaatgassen produceren.
  • voor ondernemers komt er een overgangsregeling.
  • overstappen op een schone bestelbus wordt aantrekkelijk dankzij fiscale voordelen en subsidies.

Gemeenten die zo'n zero-emissiezone invoeren moeten dit wel minimaal vier jaar van te voren aankondigen. 
Wie na 2025 een nieuwe bestelauto op kenteken laat zetten, mag met zijn bestelauto alleen in de aangewezen zero-emissiezones komen als deze geen uitlaatgassen uitstoot. Voor wie nog in een bestaande bestelauto op benzine, diesel of LPG rijdt geldt een overgangsfase tot 2027. Daarna zijn alleen nog emissievrije auto's en bestelbussen welkom.

Deze afspraken moeten bijdragen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Daar staat onder meer in dat we in 2030 de CO2-uitstoot met 49% hebben verminderd. Omdat een emissieloze bestelbus duurder is dan een bestelbus die rijdt op fossiele brandstof, krijgen ondernemers tussen 2021 en 2025 subsidie bij de aanschaf van een 'schone' bus. Tevens kunnen ze gebruik maken van de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) en de Energie-Investeringsaftrek (EIA).

Doekle Terpstra van Techniek Nederland vindt dat het akkoord over de zero-emissiezones goed aansluit bij de ambities van de installatiebranche. "De technieksector is koploper in verduurzaming. Onze branche heeft dagelijks veel bestelauto’s op de weg. Met emissieloze bestelbussen krijgen we meer frisse lucht in onze steden. En we leveren een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot." Terpstra vindt het goed dat ondernemers de tijd krijgen voor de overstap naar schone busjes. Wel vind hij dat de overheid op korte termijn moet zorgen voor heldere informatie over de subsidiemogelijkheden voor elektrische bestelauto’s.

Voor wie hier vragen over heeft staat op de website van Techniek Nederland de brochure "Elektrich vooruit" die u kunt downloaden.

bron: Techniek Nederland


Reacties

Leo Tholhuijsen

13 oktober 2020 om 14.04 uur

Deze actie heeft alleen maar zin als aantoonbaar gegarandeerd kan worden dat voor elke nieuwe auto er ook daadwerkelijk een vernietigd wordt. De handel in auto’s naar minder kieskeurige landen mag daar absoluut geen grip op krijgen !

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement