Oude leidingen eruit, nieuwe erin

Geplaatst op 23 maart 2022 door Redactie

Cv-leidingen vervangen zonder hakken of breken

NovaTube is bezig met het vervangen van cv-leidingen bij 240 woningen in Hellevoetsluis. Installatie Totaal kijkt mee in een paar woningen. „Ze maken bijna geen troep”, zegt een bewoonster, die ondertussen rustig in haar woonkamer tv zit te kijken. „Ik was bang dat het breekwerk zou worden en de vloer beschadigd zou raken. Maar alleen een plant moest even aan de kant, omdat ze bij de radiator moeten zijn. Dat is alles. In een paar uurtjes hebben ze het hele huis gedaan, en dan wordt het hier weer lekker warm.”

Novatube voert de opdracht voor het vervangen van cv-leidingen bij 240 woningen uit voor Breeman Installatietechniek en Woningbouw en Woningbouwvereniging Maasdelta. Alle verdelers, onderblokken, leidingen en kranen worden vervangen.

Spoelen uit den boze

„Het vervangen van de leidingen was hoog nodig”, zegt Theo Dirkson, directeur/eigenaar van NovaTube. „De bestaande kunststof cv-leidingen zijn niet diffuus dicht. Hierdoor komt zuurstof van buiten in de cv-installatie. Daardoor wordt magnetiet gevormd en slibt alles dicht, met als gevolg dat de woningen bijna niet meer warm te krijgen zijn en je vaak meer gas verbruikt. De ketels worden vervangen, maar daar is het probleem niet mee opgelost. Het probleem zit in de leidingen. Die moeten vervangen worden. Soms worden leidingen doorgespoeld worden in een poging om de verstopping te verwijderen, maar dat werkt soms averechts. Het beschermlaagje in de buizen gaat dan ook mee, waardoor de leidingen ruwer worden en de vervuiling zich nog meer vastzet.”

Oude leidingen eruit, nieuwe erin

Het klinkt simpel: oude leidingen eruit en nieuwe erin. Zo simpel is het ook. Dirkson heeft hiervoor een speciaal trekapparaat en haspel ontwikkeld waarbij de oude leidingen eruit en de nieuwe erin getrokken worden. Er komt geen hak- en breekwerk bij kijken. De leidingen worden bij de verdeler losgeknipt. Aan het begin van de leiding wordt een schroefdraad geboord. Daar gaat de nozzle in waaraan de trekkabel zit. Deze trekt de nieuwe Maincore vijflaags kunststof leiding door de buis. Bij de radiator kom de nieuwe leiding tevoorschijn. En dat is het. „In dit project gaat ongeveer 25 kilometer nieuwe leiding”, vertelt Dirkson.

„De bestaande kunststof en/of butyleenleidingen zijn niet diffuus dicht. Hierdoor komt zuurstof van buiten in de cv-installatie. Daardoor wordt magnetiet gevormd en slibt alles dicht.”

„Er zitten wikkels aan de buis die het aantal meters aangeeft. Wat er aan meters uitgaat, moet er ook weer in. Gemiddeld zijn we zo’n 4,5 uur met één woning bezig, maar dat hangt sterk af van het aantal radiatoren. Het scheelt ook dat deze woning heerlijk ruim is. We komen ook in woningen die helemaal vol staan. Dan is het soms echt naar de radiator zoeken. Ook met de buizen kan het goed tegenzitten. Bij een project in Utrecht (ook 240 woningen) waren de mantelbuizen zo slap en smal dat de roestende stalen vloerbeugels de mantelbuis plat drukten, waardoor de 12 mm leidingen vast werden geklemd. We hebben met speciaal ontwikkelde flexibele boren (lengte 5 meter) de mantelbuizen opgeboord en er 14 mm leiding voor terug gedaan. Maar ook dat is gelukt. Zo zijn we altijd bezig met het zoeken naar oplossingen.”

Bij de bron aanpakken

Het probleem moet bij de bron aangepakt worden. „Zolang diffuusgevoelige leidingen niet vervangen worden, vervuilen deze de nieuwe ketels en/of radiatoren”, legt Dirkson uit. „Met de nieuwe meerlagen leiding is het probleem in één keer opgelost.” NovaTube regelt meteen de hele installatie in en kijkt of de belitering over de radiatoren en convectoren goed is. Als alles goed ingeregeld is, scheelt dat ook weer in de stookkosten.

„In dit project gaat ongeveer 25 kilometer nieuwe leiding.”

„Een ketel verwarmt alleen optimaal en energiezuinig als de leidingen en radiatoren schoon zijn”, vertelt hij. „Het vieze water in de installatie wordt geheel weggezogen. Het is een secuur werk om de inrichtingen met vaak lichte gordijnen en vloerbedekking niet vies te maken. Als de buizen zijn vervangen, worden deze aangesloten op de radiatoren en de nieuwe verdeler. De installatie wordt weer gevuld, ontlucht en in bedrijf gesteld.”

Hoge temperatuur funest

Ook als er problemen zijn bij stadsverwarming wordt Dirkson er vaak bij geroepen. „Stadsverwarming is door de hoge water temperatuur van soms 95 oC funest voor de bestaande leidingen”, zegt hij. „Ze knappen op den duur doordat ze krimpen en verharden. Alleen kopergevoerde leidingen kunnen deze de hoge temperatuur aan. We hebben projecten waarbij we preventief leidingen vervangen omdat er anders schade blijft ontstaan. Verzekeringen betalen op een gegeven moment niet meer omdat het er een oplossing voor het probleem is. Met ons systeem is een installatie op een simpele manier weer veilig te krijgen.”

Het moet toch anders kunnen

Dirkson is 16 jaar geleden met NovaTube van start gegaan omdat hij vond dat het anders moest kunnen. Bij zijn vorige werkgever had hij een klus waarbij er heel wat gehakt en gebroken moest worden om de oude leidingen te verwijderen. „Dat kan toch op een betere manier”, dacht ik. „Ik ben in 2005 aan de slag gegaan met het zelf ontwikkelen van een systeem zonder dat er gebroken hoeft te worden.

„Het was nog een heel gepuzzel om een sterke, dunne kabel te vinden, want je trekt de kabels snel stuk.”

In 2007 heb ik patent aangevraagd, ook op de kabels die de nieuwe buizen erin trekken. Het was nog een heel gepuzzel om een sterke, dunne kabel te vinden, want je trekt de kabels snel stuk. We hebben ook speciale apparatuur om een koppeling in de vloer te traceren. Met een camera kijken we in de leidingen en zo is een probleem makkelijk op te sporen. Het systeem dat ik bedacht heb is heel simpel, maar je moet er maar opkomen. Net zoals een paperclip. Die is ook heel simpel, maar bedenk het eens. Bij de werkzaamheden gaat er zo’n 300 kilo aan apparatuur mee. We werken daarom vaak alleen op plekken waar een lift zit. Anders is het geen doen.”

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

Hans Hoolmans

19 september 2022 om 13.48 uur

Graag zou ik alle cv leidingen willen laten vervangen omdat ik met een flinke lekkage zit en niet weet (wel vermoed) waar die zit. Bij wie kan ik hiervoor een offerte laten opmaken? mvg Hans Hoolmans Grote Dries 37 4854 RT Bavel 0626024268

Eugenie Jak (installatiebedrijf Jak)

24 maart 2022 om 10.10 uur

Super leuk stukje Theo, doe je goed!!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement