Oud en nieuw komen samen in de Dongeschool

Geplaatst op 24 april 2023 door Redactie

Luchtbehandelingskasten zorgen voor frisse lucht in de lokalen

De Dongeschool in Amsterdam was toe aan een flinke opknapbeurt. Vooral het binnenklimaat in het monumentale pand moest aangepakt worden. Een mooie en uitdagende klus voor Klaver Klimaattechniek en Solid Air Climate Solutions, onderdeel van de Nijburg Industry Group. Door goed samen te werken kwamen ze tot een innovatieve oplossing om de school van frisse lucht te voorzien. Zonder de authentieke uitstraling van het pand geweld aan te doen.

In het dak van de monumentale Dongeschool zaten vorig jaar drie grote gaten. Op het schoolplein, midden in de Amsterdamse Rivierenbuurt, stond een enorme kraan. Binnen een dag tijd moesten de luchtbehandelingskasten en luchtkanalen door het dak naar binnen getakeld worden. Een enorme klus en spannende dag voor Daniël Nijburg, accountmanager van Solid Air Climate Solutions uit Westerbroek en projectleider Nick Groot van Klaver Klimaattechniek uit Obdam. ,,De ruimte in de school was beperkt en alles moest passen”, zegt Groot. ,,Een misrekening en we zouden een flink probleem hebben.”

,,De ruimte in de school was beperkt en alles moest passen. Een misrekening en we zouden een flink probleem hebben”

De Dongeschool, in de stijl van de Amsterdamse School, werd in 1930 gebouwd. Het monumentale pand is ontstaan vanuit het stedelijk bouwkundig plan van ingenieur Berlage in stijl van de Amsterdamse School, van de hand van Nicolaas Lansdorp. Het schoolpand kon wel een opknapbeurt gebruiken. Een precies karwei, omdat naast de huidige wensen ook het monumentale karakter van dit unieke pand bewaard moest blijven.
Een van de eisen was een beter binnenklimaat in de oude school. ,,Op de zolder stond een oude stalen ventilator die al dertig jaar niet meer draaide”, zegt Groot. ,,De schoollokalen waren klein en er was geen mogelijkheid om frisse lucht naar binnen te laten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een slechte luchtkwaliteit op school de leerprestaties van kinderen nadelig beïnvloedt.”

Goed binnenklimaat voor betere schoolprestaties

Op ruim 80 procent van de scholen is het binnenmilieu niet gezond, doordat de ventilatiesystemen niet op orde zijn en natuurlijke ventilatie slechts beperkt mogelijk is. In scholen met een gezond binnenmilieu worden kinderen en volwassenen minder vaak ziek, hebben ze minder allergieën en presteren ze beter. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan het op orde brengen van de luchtkwaliteit in scholen. Corona heeft daar mede aan bijgedragen. Maar voor schoolbesturen met oude gebouwen is dat een flinke klus.
,,En voor ons een mooie uitdaging”, zegt Groot. ,,Wij renoveren vaak scholen. Geen project is hetzelfde, we leveren dan ook maatwerk.”
Hierbij wordt vaak de expertise ingeschakeld van Solid Air Climate Solutions. Voor dit project heeft het bedrijf luchtbehandelingskasten, brandkleppen, roosters en plafondroosters geleverd. ,,Wij werken al jaren samen met Solid Air Climate Solutions. Gezamenlijk hebben we gekeken naar de mogelijkheden. Hierbij was de ruimte leidend.”
Nijburg vult aan: ,,Onze engineer Jasper Niehof heeft een belangrijke rol gespeeld. Hij was verantwoordelijk voor de engineering van de luchtbehandelingskast die helemaal op maat gemaakt is.”

Mooi stuk techniek onder oude gebinten

Trots laten de mannen zien wat voor werk er de afgelopen tijd is verzet. Op de zolderverdieping komen oud en nieuw letterlijk samen. Onder de houten gebinten met pen-gat verbinding staat een mooi stuk techniek. De luchtbehandelingskasten zijn speciaal op maat gemaakt en voorzien van platenwisselaars met een hoog rendement. Het geluidsniveau is laag door een goed geïsoleerde omkasting. De luchtkanalen lopen over de houten vloer en komen uit in een van de vijftien klaslokalen. Daar wordt nu 950 kuub frisse lucht per uur de klas ingeblazen.

,,De luchtbehandelingskast en alle andere apparatuur wegen gezamenlijk zo’n duizend kilo. Dan moet je zorgen voor een stevige basis”

,,Normaal gesproken plaatsen we de luchtbehandelingskasten in een keer”, zegt Nijburg. ,,Dat was hier niet mogelijk. Alles is in delen geleverd en ter plaatse weer opgebouwd. Dat hebben we samen met Klaver Klimaattechniek gedaan. Het was mogelijk om gebruik te maken van de oude ventilatiekanalen. Via deze kanalen wordt verse lucht de school binnengehaald en vervuilde lucht afgevoerd. Met de warmteterugwin-unit creëren we een comfortabel en gezond klimaat in de school.”
Op de schoolzolder werd eerst een staalconstructie gebouwd. De stalen balken zijn stevig verankerd in de muur. ,,De luchtbehandelingskast en alle andere apparatuur wegen gezamenlijk zo’n duizend kilo”, zegt Nijburg. ,,Dan moet je zorgen voor een stevige basis.”

Het is een soort van apenkooien over de zolder. Overal lopen ventilatiekanalen. Bijna de hele zolder wordt benut.En ook de oude schoorsteen is weer in gebruik als ventilatiekanaal.
Nog een voordeel is dat het systeem grotendeels onderhoudsvrij is. De installatie kan op afstand gemonitord worden. Hooguit moeten de filters eens per jaar vervangen worden. In de klaslokalen wordt het binnenklimaat met CO2-meters in de gaten gehouden.
De eerste helft van de renovatie is succesvol afgerond, nu is het tweede deel van het U-vormige schoolgebouw aan de beurt. Daar komt eenzelfde soort installatie te staan. Eind dit jaar moeten alle werkzaamheden zijn afgerond en kunnen de 435 leerlingen van de Dongeschool weer terecht in een frisse school.

Familiebedrijven

Klaver Klimaattechniek en Solid Air Climate Solutions kijken tevreden terug op dit project. De twee bedrijven hebben nog een overeenkomst: het zijn beide familiebedrijven. Klaver Klimaattechniek is onlangs onderdeel geworden van VDK Groep. ,,We vieren dit jaar ons honderdjarig bestaan”, zegt Groot. ,,Dat is toch wel een mooie mijlpaal.” Het bedrijf heeft 450 medewerkers.
Nijburg Industry Group is nog altijd in handen van de familie Nijburg en wordt gevormd door de dochterbedrijven: Solid Air Climate Solutions, Solid Air International, Velu Klimaattechnische Groothandel, Nijburg Klimaattechniek, Solid Air Climate Ceilings, Hanze Luchttechniek en haar eigen fabriek, Nijburg Products. Deze bedrijven zijn ondergebracht in verschillende divisies: verkoop, installatie en productie.De sterke synergie tussen de verschillende bedrijven met ieder hun eigen specialisme maakt dat de Nijburg Industry Group als een betrouwbare totaalleverancier wordt gezien op het gebied van lucht- en klimaattechniek.
Daniël Nijburg is de derde generatie die bij het bedrijf werkt. ,,Wij bestaan 53 jaar en hebben driehonderd man in dienst. Toch blijven we een echt familiebedrijf. De lijntjes zijn kort en we hebben een hecht team. Dat vind ik erg waardevol, ook voor onze klanten.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement