Optimale handhygiëne aanbieden met een beperkt budget vereist slimme productkeuze

Geplaatst op 18 februari 2021 door Redactie

Iedereen wast veel vaker en langer de handen. Hierdoor neemt het waterverbruik toe. Waterbesparing optimaliseren maakt gebouwbeheerders bewust voor aangepaste producten te kiezen.

Door te kiezen voor zelfsluitende kranen wordt de waterrekening beperkt. Sensorkranen die alleen worden geactiveerd wanneer de handen worden waargenomen en uitgeschakeld wanneer er geen aanwezigheid wordt gedetecteerd, zullen het verbruik nóg verminderen.

Een bar met 2 mechanisch zelfsluitende wastafelkraantjes met een debiet van 3 l/min en zelfsluiting na 7 seconden, die gemiddeld 50 keer per dag gebruikt worden gedurende 200 werkdagen, bespaart 82 m³ water per jaar, of € 164 (aan een gemiddelde prijs per m³ van € 2).

Een andere - verborgen - kostenpost is het vervangen van versleten apparatuur. Intensief gebruik eist zijn tol van zelfs de meest duurzame producten. De keuze van het product heeft een aanzienlijke invloed op de levensduur van de sanitaire installatie. De elektronische kranen van DELABIE hebben bijvoorbeeld zelf-diagnoserende LED's om problemen te helpen detecteren en oplossen. Gestandaardiseerde vervangingsonderdelen zoals binnenwerken vereenvoudigen het onderhoud, terwijl geïntegreerde filters het mechanisme beschermen tegen vuilophoping. Door te kiezen voor kranen die deze elementen bevatten, zal de onderhoudskost verlagen en de levensduur van de installatie verlengen.

De sleutel tot succes is het bewust zijn van de verschillen tussen de huishoudelijke badkamer en een publieke sanitaire ruimte. Hierdoor wordt ook de productkeuze vereenvoudigd.