Optimale combinatie van installatietechnieken resulteert in energielabel A+++++

Geplaatst op 04 oktober 2023 door Redactie

Nieuw bedrijfspand voor Auerhaan Klimaattechniek, ThermaNext Nederland en Aeroflex Benelux

In februari van dit jaar hebben de zusterbedrijven Auerhaan Klimaattechniek, ThermaNext Nederland en Aeroflex Benelux hun nieuwe pand aan de Poseidonweg 39 in Lelystad betrokken. Rijdend over de A6 springt het fraaie bedrijfspand, dat in een razend tempo is voltooid, meteen in het oog. Het gebouw is volledig gasloos en gezien de activiteiten van de drie bedrijven uiteraard voorzien van diverse slimme en energiezuinige installatietechnieken, met als resultaat een pand met energielabel van maar liefst A+++++. Iets waar Roy Titulaer, algemeen directeur van Auerhaan en Aeroflex en Jak Evink, algemeen directeur ThermaNext maar wat trots op zijn.

Verduurzamen of nieuwbouw

Vanaf 2023 moeten bedrijfspanden minimaal energielabel C hebben. “Ons voormalige onderkomen in Lelystad was behoorlijk verouderd en voldeed hier beslist niet aan. Om minimaal het vereiste label te verkrijgen, moest er dus flink geïnvesteerd worden. Het pand was onvoldoende geïsoleerd, werd nog verwarmd met radiatoren en ook de luchtbehandelingsinstallatie kon veel beter” vertelt Roy Titulaer. “Terwijl wij de afweging maakten of en hoe we die verduurzaming wilden aanpakken, bleek onze buurman geïnteresseerd in onze oude bedrijfskavel. De knoop is toen snel doorgehakt. Dit was dé kans om, nu voor onszelf en ook nog op een A-locatie, onze kennis en expertise in praktijk te brengen. Om zo, door toepassing van de meest optimale technieken, zoals we dat dagelijks adviseren aan onze relaties, tot het beste resultaat te komen.”

Probleem of uitdaging?

"Uitgangspunt voor ons was een duurzaam pand bouwen waarbij we de uitdagingen die er spelen rondom de energietransitie het hoofd bieden", zegt Jak Evink. "Daarnaast wilden wij een fijne en comfortabele werkomgeving voor onze medewerkers, terwijl we ook de energiekosten flink wilden terugbrengen.” Ambitieuze plannen, en de uitdaging werd nog groter… De bouw was al van start gegaan toen bleek dat op onze nieuwe plek het stroomnet vol was.

"Uiteraard zijn de vloeren in de kantoren, werkplaats en het magazijn voorzien van het PE-Xa volkunststof vloerverwarmings- vloerkoelingssysteem van ThermaNext.”

“Tot onze schrik zouden wij slechts een aansluiting voor klein verbruikers krijgen. Echt te weinig om alle dagelijkse werkzaamheden te kunnen uitvoeren; neem alleen al het laden van de reachtrucks die in het magazijn nodig zijn, de computers van de medewerkers, de laadpalen voor de elektrische auto’s etc.”, legt Titulaer uit. “Noodgedwongen moesten we op zoek naar een oplossing. Door het hoofd koel te houden en de krachten te bundelen, hebben we een oplossing gevonden, die veel verder gaat qua duurzaamheid dan we oorspronkelijk van plan waren.” Evink vervolgt “Achteraf zijn we heel blij met de keuzes die we hebben gemaakt”, doelend op het indrukwekkende energielabel dat het pand heeft gekregen, “Bijkomend voordeel is dat we de kennis en ervaring die we hebben opgedaan om onze doelen te behalen, kunnen delen met onze klanten!”

De oplossing

Afgezien van voor de hand liggende zaken, zoals goede isolatie van de gebouwschil, toepassing van hoogwaardig dubbelglas, LED-verlichting etc. liggen er 440 zonnepanelen op het dak. Overtollig opgewekte stroom, wordt opgeslagen in speciaal voor dit doeleind geïnstalleerde accu’s. De Gold RX/HC luchtbehandelingskast met geïntegreerde warmtepomp is uiteraard van Swegon, het gerenommeerde merk dat sinds jaar en dag door Auerhaan Klimaattechniek zelf wordt vertegenwoordigd in Nederland. Door deze luchtbehandelingskast met geïntegreerde warmtepomp te installeren, hoeft de watertemperatuur in de winter niet warmer te zijn dan 35 graden Celsius en in de zomer niet kouder dan 15. “Hierdoor wordt een significante besparing op het energieverbruik gerealiseerd", legt Titulaer uit.
"Uiteraard zijn de vloeren in de kantoren, werkplaats en het magazijn voorzien van het PE-Xa volkunststof vloerverwarmings- vloerkoelingssysteem van ThermaNext. Zelfs de oprit naar de laad- en losdocks is voorzien van een leidingsysteem. Hierdoor wordt bevriezing of gladheid van de hellingbaan voorkomen en kunnen vrachtwagens in de winterperiode probleemloos bij ons laden en lossen en kan in de zomer de overtollige warmte die vrijkomt bij het koelen van het pand, worden afgevoerd”, vertelt Evink.

“Door deze luchtbehandelingskast met geïntegreerde warmtepomp te installeren, hoeft de watertemperatuur in de winter niet warmer te zijn dan 35 graden Celsius en in de zomer niet kouder dan 15.”

In combinatie met het leidingsysteem in de vloer zijn overal kunststof Topline lage temperatuur verdelers toegepast. “Deze robuuste verdelers zijn door ThermaNext zelf ontwikkeld”, vertelt Evink enthousiast. “Verder hebben we ervoor gezorgd dat koeling en verwarming, op vloer- en ruimteniveau, naar behoefte kan worden ingesteld. We willen namelijk een binnenklimaat waarin iedereen zich prettig voelt.”

Er zijn bovendien zes warmtepompen geplaatst. Mocht het nodig zijn, kan met de Swegon inductie-units in het plafond worden voorzien in extra capaciteit. Dankzij de vele mogelijkheden die deze Parasol Zenith inductie-units bieden qua toevoerluchtstroom, koeling en verwarming wordt een optimaal ruimtecomfort gecreëerd De hoge koelcapaciteit maakt het mogelijk een lagere leidingdruk of een hogere koelwatertemperatuur te gebruiken. Dit bespaart niet alleen energie, maar verbetert zelfs het ruimtecomfort. De inductie-units zijn zo ontworpen dat de lucht licht naar boven wordt verdeeld. Dit minimaliseert het risico op hoge luchtsnelheid en tocht. De inductie-units zijn bovendien eenvoudig te installeren en reinigen. Dat scheelt weer installatie- en onderhoudskosten.

Om het rendement uit de installaties te maximaliseren en zo het energieverbruik nog verder terug te dringen, zijn alle leidingen geïsoleerd met Aeroflex KKS isolatiemateriaal. Dit uiterst flexibele isolatiemateriaal op basis van EPDM heeft een gesloten celstructuur en kenmerkt zich door een zeer laag warmteverlies (λ 0°C = 0,036 W/mK). “Door deze uitmuntende eigenschappen is het materiaal zeer geschikt voor het isoleren van leidingen, luchtkanalen en buffervaten. Het Aeroflex isolatiemateriaal, dat verkrijgbaar is in diverse diktes en uitvoeringen (slang, slang op rol en plaat) heeft bovendien een lange levensduur, waardoor het ook zeer duurzaam is te noemen”, zegt Titulaer.

Eindresultaat

“We zijn enorm blij dat we, gezien het korte tijdbestek en de uitdagingen die gedurende het bouwproces op ons pad kwamen, erin zijn geslaagd een prachtig nieuw pand te realiseren”, zegt Titulaer. “En het is fijn te zien dat de medewerkers ook blij zijn met hun nieuwe werkplek”, valt Evink bij. En met recht; ook aan het interieur is de nodige aandacht besteed. Kortom, Auerhaan, ThermaNext en Aeroflex hebben bewezen de energietransitie aan te kunnen zullen de komende jaren zich volledig kunnen focussen andere partijen in dit proces te ondersteunen!

De drie zusterbedrijven onder één dak

Auerhaan Klimaattechniek
Auerhaan Klimaattechiek is een totaalleverancier van luchtbehandelingssystemen voor de utiliteit. Met meer dan 30 jaar aan ervaring zorgt Auerhaan voor de juiste ventilatie, warmteterugwinning, verwarming en koeling in elk denkbare toepassing. In essentie bestaan de activiteiten uit het adviseren, leveren, in bedrijf stellen en onderhouden van een brede range klimaattechnische producten.

ThermaNext
In essentie ontwerpt, levert en monteert ThermaNext maatwerk vloerverwarming en -koeling, oftewel klimaatvloeren. Een energiezuinige vIoer die perfect past in de huidige tijd van duurzaamheid, passief en gasloos bouwen. Daarnaast is het ontzorgen van de installateur een belangrijke kracht van het bedrijf. Overigens is ThermaNext een professionele en VCA-gecertificeerde organisatie.

Aeroflex
Als importeur voor de Benelux levert Aeroflex flexibel isolatiemateriaal op basis van EPDM voor het thermisch isoleren van leidingen. Aeroflex-producten hebben een hoge waterdampdiffusieweerstand waardoor condensatie in installaties wordt voorkomen. Het materiaal is grotendeels uit voorraad leverbaar en wordt toegepast op het gebied van koelen, verwarmen, ventilatie en sanitair.

Tekst: Janet Timmer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement