Optimaal klimaat werknemers distributiecentrum

Geplaatst op 12 juli 2021 door Redactie

„We hebben zo’n opdracht in deze hoedanigheid nog niet eerder meegemaakt”, zegt Marcel Vreeburg, projectleider en verkoop M&O Techniek. „De opdrachtgever zei: we hebben grond en daar willen we een distributiecentrum op en zowel in de kantoren als de hal willen we een optimaal klimaat voor de werknemers. Voor de kleinere ruimtes was dat niet zo moeilijk. Voor de hal van circa 9000 m2 was het best lastig om een goed en energiezuinig ontwerp te maken. Hoe gaan we dat lucht- en koeltechnisch doen, vroegen we ons af? We kwamen bij de adiabatische koeling van Oxycom terecht.”

„Kor Foekens van Oxycom heeft ons uitgelegd wat adiabatische koeling, oftewel verdampingskoeling, precies is, wat er mee mogelijk is en wat de voordelen zijn”, vertelt Vreeburg. „Het bleek de oplossing te zijn voor de grote hal. Zo zijn we tot de opdracht gekomen. Het verhaal dat Kor enthousiast vertelde, klopt helemaal. De opdrachtgever zit nu een jaar in het pand en heeft een warme zomer en een koude winter meegemaakt. Alles werkt prima. De opdrachtgever is heel tevreden.”

Prettige werkomgeving

Oxycom heeft vier IntrCooll Plus-units met natural ventilatormodule en heatreclaimmodule geleverd. „De units hebben Oxycom Connect voor het beheer op afstand”, laat Foekens weten. „De luchtslangen van KE Fibertec waren ook een uitdaging om mee te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Het ontwerp van de slangen is bij deze installatie heel belangrijk. Maar alles sluit perfect op elkaar aan.

„Het mooiste is dat de werknemers zeggen: wat is de temperatuur lekker hier. Ongeacht het weer buiten, hebben ze binnen een prettig werkklimaat.”

Het complete pand is 10.000 m2 groot. Het klimaat moest over twee verdiepingen optimaal zijn. We hebben onze rekentools ingevuld en daar kwam uit dat we vier units nodig hadden. Er zit een lichtstraat op het pand, die uiteraard extra warmte geeft. Dat moest ook meegenomen worden in de berekeningen. Het was belangrijk om een goed ontwerp te maken, dat M&O Techniek daar verder mee kon.” „Het mooiste is dat de werknemers zeggen: wat is de temperatuur lekker hier. Ongeacht het weer buiten, hebben ze binnen een prettig werkklimaat”, zegt Vreeburg. „Het klimaat voelt heel natuurlijk.”

Bijzonder project

„Door de wijze van organisatie is het een bijzonder project geworden”, laat Vreeburg weten. „We installeren wel vaker apparatuur in grote hallen, maar die hoeven meestal niet geconditioneerd te worden omdat ze puur voor opslag van bijvoorbeeld meubels dienen. Die worden neergezet en er hoeven niet hele dagen mensen aanwezig te zijn. Bij dit pand ligt het anders. Het is een distributiecentrum van onder andere sportartikelen. Hier werken mensen de hele dag in het magazijn. Daarom wilde op opdrachtgever dat hier een optimaal klimaat is voor zijn werknemers. We hebben het ontworpen en we konden dit realiseren met de techniek van Oxycom. Het is ook een bijzonder project geworden door de onderlinge samenwerking. Het is een fijne samenwerking, ook omdat de installateur goed bij ons paste”, zegt Foekens. „We zijn samen partners in het bouwteam.”

Energiezuinige oplossing

De IntrCooll-units zijn een energiezuinige oplossing voor een gezond en comfortabel klimaat in ruimtes. „Tot voor kort was het erg duur om grote ruimtes comfortabel te koelen en te ventileren”, vertelt Foekens. „Vooral op warme en vochtige dagen werd het klimaat binnen onbehaaglijk wat weer leidde tot een lage productiviteit.” Bij elke graad boven de 22°C, daalt de productiviteit met 2%.

„Het is ook een bijzonder project geworden door de onderlinge samenwerking. We zijn samen partners in het bouwteam.”

De IntrCooll-units leveren de koele en frisse lucht die nodig is voor een prettig binnenklimaat. En dat met slechts 10% van het energieverbruik van conventionele airconditioners. „De IntrCooll heeft een effectieve koeling door de tweetraps indirect/direct adiabatische koeling”, legt Foekens uit. „Deze manier van koeling koelt dieper dan conventionele direct adiabatische koeling. Er wordt gekoeld met 100% schone, verse en gefilterde buitenlucht. Deze manier van koelen geeft minder vocht en een optimaal comfort. Dit geeft een energiebesparing van 90%.”

Duurzaam pand

„Een extra tool voor de opdrachtgever was de investeringsaftrek”, vertelt Vreeburg. „Hiermee kon hij een deel van het pand bekostigen. Het is een duurzaam pand geworden. Het pand is aardgasloos. Het is aangesloten op collectieve verwarming van HVC. De kleinere ruimtes worden verwarmd en gekoeld door middel van een lucht/lucht-warmtepomp en de hal wordt geklimatiseerd met Oxycom-apparatuur.” „We zitten met dit pand met de twee traps adiabatische koeling al onder de eisen van 2050”, aldus Foekens. „Verder is verse lucht ook belangrijk, nu met Covid-19.” „Als de apparatuur draait, dan is er gewoon een lekker klimaat”, laat Vreeburg weten. „Het voelt heel gewoon. Het grote verschil merk je pas als je de ventilatie uitzet. In het pand zit ook een tweede hal. Dit is een exacte kopie van de eerste hal, ook qua klimaat. Deze hal wordt binnenkort in gebruik genomen door de opdrachtgever.”

Transparantie

„We werken puur op basis van wat de klant wil”, zegt Vreeburg. „We werken heel transparant, en we merken dat die transparantie positief werkt. We geven meteen een duidelijke calculatie. Die zal niet altijd de voordeligste zijn, maar het is zo dat we tijdens de uitvoering van dit project geen meerwerk hebben gehad. Dat kan alleen door de goede samenwerking van opdrachtgever en de uitvoerende partijen. Het is van belang om meteen al aan de calculatietafel goed advies te geven en dat er een goed plan en goede afspraken gemaakt worden. Het fijne van het werken met een bouwteam is dat je meteen problemen kunt aanpakken en oplossen. Het zijn korte lijnen en iedereen kent elkaar.” „Het was een fijne samenwerking”, zegt Foekens.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement