Oplossingen voor een goede bescherming van de warmtepompinstallatie

Geplaatst op 30 januari 2024 door Redactie

Om de klimaatdoelstelling van 2050 te behalen, wordt volop ingezet op de warmtepomp. Voor een goede bescherming van de warmtepompinstallatie, om haar energie-efficiëntie en een lange levensduur te garanderen, is bijzondere aandacht voor elk onderdeel van het systeem vereist.

Vorstvrije leidingen, ook bij stroomuitval

Bij warmtepompsystemen met een buitenunit is het belangrijk om de (buiten)leidingen te beschermen tegen bevriezing en de daarmee gepaarde vervolgschade. Vaak wordt er gekozen voor heat tracing, een elektrische verwarmingskabel die de leidingen op de juiste temperatuur houdt. Deze oplossing is echter niet ideaal, zeker niet wanneer de stroom uitvalt. Een vorstbeveiligingsklep is daarentegen mechanisch en werkt dus altijd, ook zonder elektriciteit. Zodra de watertemperatuur 3 °C bereikt, wordt het water druppelsgewijs uit de leiding afgevoerd en blijft de installatie beschermd tegen storingen door vorst.

Altijd de juiste comfort flow

De hydraulische configuratie van een warmtepomp is anders dan die van een stookketel. Waar een cv-ketel probleemloos meerdere keren per uur kan in- en uitschakelen, werkt een warmtepomp het best constant om de woning comfortabel en energie-efficiënt van warmte en warm water te voorzien. Om bij de omschakeling van verwarming naar warmwaterproductie en omgekeerd een goede, continue hydraulische doorstroming of flow te garanderen, en dus een optimaal comfort, is de Caleffi drukverschilregelaar de betrouwbare oplossing.

Geen vuil en geen lucht

Lucht en vuil veroorzaken regelmatig problemen in de verwarmingsinstallatie. Vooral bij warmtepompsystemen leiden ze tot een lager rendement, storingen en vroegtijdige slijtage. Vuil in het systeem verstoort de werking van de warmtewisselaar, waardoor het energieverbruik stijgt. Een vuilafscheider verwijdert onzuiverheden en magnetiet uit het installatiewater en verzekert zo de optimale werking en efficiëntie van de warmtepomp. Ook een luchtafscheider is noodzakelijk om slijtage van de warmtepomp te voorkomen en de levensduur te verlengen. Installaties blijven 100% vuil- en luchtvrij met de luchtafscheider DISCAL® in combinatie met de DIRTMAG® vuilafscheider of de Caleffi XF magnetische vuilafscheider-filter of met de gecombineerde lucht-vuilafscheider DISCALDIRTMAG® die prima past in kleine inbouwruimtes.

Optimaal debietbeheer

In een warmtepompinstallatie die niet alleen de woning verwarmt en koelt maar ook voor sanitair warm water zorgt, is een driewegklep of -zoneventiel onontbeerlijk. De gemotoriseerde 3-weg zoneventielen van Caleffi zorgen voor een optimale schakeling tussen verwarming of koeling en de productie van warm water. Zo speelt de warmtepomp optimaal in op de behoeftes van de bewoners en genieten zij van het hoogste thermisch én warmwatercomfort.